Aj keď je korpus vyrobený v dielni, vyzerá ako hranatá atrapa z fabriky. Potrebuje získať členité prvky, ktoré ukryjú jeho škatuľovitú podstatu. Niet jednoduchšieho spôsobu, ako dosiahnuť to dekoratívnymi rámami.

Rámy vytvoria ozdobné boky

Bočniciam zvyčajne svedčí rozdelenie na niekoľko polí. Latky vytvárajú rám s priečkami, ktoré  delia plochu na tretiny. Pri štíhlej a vysokej skrini je to asi tá najschodnejšia cesta k výraznej zmene vzhľadu. Narezal som latky 6 centimetrov široké, avšak predné som zúžil o 2,2 centimetra. To preto, že pred ne príde čelný rám takejto hrúbky, ktorý sa vo finále spojí s bočným. Celý rám musí byť o čosi širší ako je šírka korpusu. Vytvorí sa tak po osadení poldrážka pre vloženie zadného panelu. Volím odskok v hĺbke 15 milimetrov, pretože mám jasný zámer.

Pomocou Kreg Toolu vŕtam otvory do priečok a skrutkami montujem základný rám. Aby dve priečky boli zladené s polohou políc, zameriavam si ich priamo na skrini. Najprv si prenesiem rysku z čela na bočnicu, potom upevním základ bočného rámu a  zvierkami prichytím priečky na správnom mieste. Potom už len priskrutkovať a obe bočnice sú hotové.

Každú z nich treba upevniť na skriňu. Opäť siaham po osvedčenom lepení s Duvilaxom D3 Express. Natrieť rám, v rohoch ho zalícovať ku skrini a prichytiť wagnerkami a zazvierkovať aby zmizli špáry.

Čelný rám

Kľúčovým prvkom každej skrine je jej čelný rám. Pomáha vytvoriť šírkou latiek ilúziu masívnosti, ale možno do neho vložiť aj tvarové dekoratívne prvky. Keďže chcem robiť „kuchynskú nedbalku“ napadá mi vložiť do rámu vlnkované záclonky alebo sukničky.

Políc je 7, spodnú však musí prekryť rovná latka v šírke 44 milimetrov. Ostatné police môžu byť zdobené. Vždy keď treba viac rovnakých kusov, najlepšie je pustiť sa do výroby šablóny. Pravítkom, ceruzou, kružidlom a krivítkami som si navrhol dekoráciu v mierke 1:1. Dbal som na to, aby som mohol frézkou kopírovať úzke vnútorné rádiusy a aby na okrajoch bolo miesto pre zanorenie skrutiek.

Šablónu som dvoma wagnerkami pribíjal k napíleným priečkam so šírkou 65 milimetrov a frézkou s vodiacim ložiskom pomaly kopíroval tvar. Je to asi maximum záťaže, ktorú moja frézka znesie. Tak to chcelo pomalé tempo a obozretné napredovanie.

Zmontovať rám a prilepiť ho ku skrini už vyžaduje rovnaký postup ako pri bočniciach. V tomto prípade sa však priečky fixujú zvierkami priamo podľa políc, aby vytvorili rovinu.

Ozdôbka pre krivky navyše

Po zostavení som mal pocit, že bočnice akosi nepasujú k čelu, tak som sa rozhodol zmäkčiť ich hranatosť. Nateraz som napílil z odrezkovej laty štvorce, kružidlom na ne nakreslil štvrťoblúky a pásovou pílou som rezal na vonkajšej strane čiary.

Vypílené štvrťkruhy som obrúsil a vlepil do rohov pomyslených kaziet, aby vznikli dekoratívne výkroje. Zatiaľ to možno vyzerá o čosi masívnejšie ako sa patrí, bočnice však ešte prejdú jednou úpravou. O tom však nabudúce. Budeme vyrábať podstavec, dekoratívnu korunku a dotiahneme vzhľad bočníc.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár