Čelo a bočnice dajú každej skrini jej základný vzhľad, stále to však nie je posledný prvok, ktorým jej možno zasadiť skromný vzhľad alebo pompéznu majestátnosť. Korunka a noha skrine môžu so sebou priniesť prvky, ktoré kus nového nábytku výrazne posunú vpred.

Kuchynská nedbalka rysuje svoju tvár, avšak ešte jej čosi chýba.

Bočnice, ktorých polia som zjemnil rohovými poloblúkmi stále nepôsobia dostatočne oblo. Kým čelná strana skrine je plná vlnoviek, bočnice sú až príliš hranaté. Na pomoc som si vzal hornú frézku, aby som ostré rohy dozdobil vlnitým reliéfom. Veľká základňa frézy je pri takejto práci prednosťou. Zabráni naklápaniu a pomocou malého odrezku prilepeného tavnou pištoľou ju možno podoprieť tak, aby sa neodkláňala z roviny.

Myslím že výsledok je dobrý, i keď smrekový masív nie je po frézovaní taký hladký, ako by sa žiadalo. Strapaté časti sa dajú vybrúsiť iba na pol škody.

Korunka priam kráľovská

K volánom pod policami sa žiada viac ako frézovaný reliéf, ktorý by dal skrini čiapku. Nespočet oblúkov na čelnej strane sa musí preniesť i do nej. Avšak tak, aby bočné strany korunky boli jednoduché a nie vyzývavé.  Ak si spomínate na tradičný dizajn krbových hodín, asi už viete čo mám na mysli.

Z odrezkov som vytvoril oddeľovací profil. Rádiusovou frézkou zaobľujem latky rovnakej hrúbky a pomocou Kreg Jigu ich spájam do tvaru písmena U tak, aby vytŕčali približne 2 centimetre cez okraj skrine. Vznikne tak akási rímsa, ktorá naruší škatuľovitý vzhľad skrine. Je to jednoduchý prvok, ktorý vyzerá skutočne dobre.

Vrchná časť korunky pozostáva z trojice dosiek. Kým čelná kopíruje tvar krbových hodín, bočné sú iba rovné. Opäť ich spájam zanoreným skrutkovým spojom, aby som ju mohol upevniť k rímse. Výsledok je fajn, treba sa už len zbaviť vizuálneho klišé, ktoré už pýta iba hodinové ručičky a ciferník.

Mám tu na kôpke písmená povyrezávané z tenkých latiek a sololitu, a zdá sa že veľké R s pätkami vyzerá na svojom mieste skutočne pekne. Prečo R? Pretože sa mi tam páčilo viac ako nejaké jabĺčko, makovica či jelenia trofej.

Nohe patrí striedmosť

Nohe svedčí jednoduchosť. Skôr ako však poputuje na svoje miesto, vyrobiť musím vložku pod spodnú policu, aby sa dno skrine zrovnalo s jej okrajmi. Opäť z odrezkov vyrábam podkovu, aby som ju vlepil pod policu. Je dôležité zarovnať ju s bočnicami, aby ťarcha skrine nemohla spodnú policu vytláčať nahor. Brúskou možno prípadné detaily zrovnať rýchlo.

Na nohe opakujem rímsu určenú pre vrchnú stranu skrine a zo 4-centimetrového masívu vyrábam nezdobené U kopírujúce pôdorys skrine. Tieto dva diely už treba len nalepiť podobne ako korunku a prichytiť skrutkami utiahnutými pod povrch dreva.

Posledná ozdoba v pláne

Kuchyniam vždy svedčili zadné diely kredencov, políc a skríň, ktoré nie sú fádne svojou plochou. Budem teda pracovať s tatrancom, ale o tom až nabudúce.

DSC_3347

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár