Možno ste sa s tým už stretli. Doma lepený panel škárovky sa bez ohlásenia rozpadol a akrylová farba či lak sa nezliali do súvislej vrstvy. Pri kontrole plechoviek a  fľaštičiek sa všetko javí byť podľa dátumu spotreby v poriadku. Kde hľadať chybu?

Zvyčajne je na vine nízka teplota dreva pri spracovaní. V dielni zvyčajne trvá dlhšie, kým sa po rozkúrení v piecke drevo zohreje na teplotu nad 15 °C a omnoho viac, kým dosiahne izbových 20-23 °C popisovaných v technologických listoch výrobcov. O tom, že teplota dreva je kľúčová nielen pre kvalitu práce ale aj pre rýchlosť schnutia a vytvrdzovania niet pochýb.

Ak ste doposiaľ teplotu úspešne prehliadali, možno by nebolo na škodu, ak by ste do dielne pribrali pomocníka za necelých 12 €. Infračervený teplomer spoľahlivo zmeria teplotu akéhokoľvek povrchu,od -50 do +380 °C. S nulovým poštovným ho ponúka čínsky server DealExtreme.com a ten, ktorý je u mňa v dielni slúži už viac ako pol roka. Trvá približne 14 dní kým zásielka dorazí na Slovensko. Colníci sa o jej obsah pre nízku hodnotu nezaujímajú. Zásielku doručí pošta spolu s ostatnými listovými zásielkami.

Ako to funguje?

Namieriť, stlačiť spúšť a prečítať z displeja nameranú teplotu. Pomocný laser ukazuje pri dlhšej vzdialenosti stred miesta merania, v tmavej dielni možno zapnúť modré podsvietenie displeja. Teplota sa zobrazí v stupňoch celzia alebo farenheitoch. Nič viac, nič menej.

Infračervený teplomer nemeria priamo teplotu, ale sníma intenzitu infračerveného žiarenia. Ak jeho optiku zacielite kolmo na matnú plochu ľubovoľného predmetu, odhadne s minimálnou odchýlkou jeho teplotu. Ak ho namierite na zrkadlo, sklo, lesklý plech či čosi podobné, bude merať infračervené žiarenie prichádzajúce z odrazu. Na takéto komplikované plochy preto patrí kus lepiacej pásky alebo čierna šmuha farby.

Čo ním meriam?

Namierim ho na vedierko s novým lepidlom zo skladového regála, premeriam teplotu dosiek pri ich lepení. Keď príde k šťastnej chvíli, že na nábytok treba naniesť povrchovú úpravu, vždy si premeriam aj teplotu povrchov, aj teplotu farby. Často je chladnejšia a trvá jej nejaký čas, kým sa aklimatizuje na teplotu miestnosti.

Nie je to žiadna veda, je však praktické mať vždy istotu, že snaha čosi vyrobiť nevyjde navnivoč. Už len pre tú cenu a spoľahlivosť sa to vyplatí.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár