Pracovná doska a rám stola sú hotové. Po zložení by sa však priveľmi ponášali na továrenské nábytky z tuctovej sériovej výroby, čo by pokorilo nábytkársky prístup k tomuto projektu. Pokračujeme preto ďalej.

Priečkové výstuhy

Každý stôl je iba natoľko pevný, akú záťaž znesú jeho nohy pri páčení. Volili sme tenký, štíhly vzhľad a jednoduché upevnenie do nízkeho rámu, preto pridanie dodatočných výstuh bude rozumnou voľbou. Opakujem preto 65-milimetrovú šírku vrchného rámu a v skrátenej podobe ho montujem tak, aby mi v bočniciach vznikli priezory v tvare štvorca 42×42 cm.

Ide o dve bočnice a zadný diel, ktoré v tejto výške nebudú ani prekážať, ani pôsobiť rušivo. I tentokrát sa spolieham na skrutkový spoj, ktorý zosilňujem lepidlom. Akonáhle budú na mieste, pevnosť stolového rámu sa niekoľkonásobne zosilní.

„Ixy“ ako tradičná ozdoba

Dať takejto útlej konštrukcii vizuálne silné, avšak nie príliš mohutné zdobenie nie je jednoduché. Frézované fazety na nohách by nebolo vidno, dekoratívne spracovanie priečnikov by pripadalo do úvahy iba vo forme oblúkov, ktoré sa sem nehodia. Horné priečniky zostanú utajené pod pracovnou doskou a zásuvke som sa úspešne vyhýbal. Prichádzajú do úvahy „Ixy“

Nie je jednoduché rozmerať správnu dĺžku trojice dielcov a ich uhol, preto sa utiekam k technike, ktorá je azda pre každého tou najjednoduchšou. Obkresľujem otvory 42×42 cm, priečne na ne ukladám rozmietnuté laty so šírkou 4 cm a kreslím si rysky na podložku i na drevo.

Výsledkom sú línie, ktoré hravo prirovnám k pokosovej píle, aby som narezal potrebné súčiastky a spojil ich skrutkami. Na prvýkrát sa darí dosiahnuť výsledok s tesnou presnosťou. Preto bočné ozdoby iba vlepujem do rámu namiesto toho, aby som ich upínal iným spôsobom. Držali by tam pevne aj svojim vlastným rozpínaním.

Fazeta na pracovnej doske

Ostré hrany na písací stolík nepatria, pretože otláčajú lakte. Aj to najmenšie zaoblenie je prínosom, pokiaľ vznikne plocha, na ktorej sa roznáša tlak. Ja z kazety s lacnými frézkami volím profil z trojice rádiusov, ktoré sú pospájané bez ostrých hrán. Keďže by bolo nepohodlné stolovú dosku frézovať na upevnenej fréze, vyťahujem ju spolu s lamelou na ktorej je namontovaná a obchádzam štvoricu strán.

Najprv krátke strany, kde smerujú vlákna kolmo na povrch a potom dlhé, kde sú vlákna v smere frézovania. Po dvoch priechodoch s rôznou hĺbkou zanorenia už len odstávajúce vlákna stiahnem brúsnou hubkou.

DSC_4572-maly

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár