Tiež máte na pôjde staré drevené stoličky, na ktorých vás pri sedení chytá morská nemoc, pretože sú rozkývané? Poctivá stolička z buku ohýbaného v pare musí prežiť generácie. Renovácia môže byť omnoho jednoduchšia ako by sa mohlo zdať.

Ako opraviť stoličku?

Tie moje  s fragmentami výrobných štítkov Tatra Nábytku na prvý pohľad nevyzerajú najhoršie. Podrobnejšia prehliadka však odhalila ich nedostatky. Preglejka je miestami vytrhaná a zvlnená od vlhkosti, drevené nohy sú rozglejené a nemotorne poopravované skrutkami. Lak je miestami zodratý a rozpraskaný.

Aj napriek tomu dokážu zaujať dnes už zriedk001avým vyhotovením a útlymi rozmermi. Púšťam sa preto do ich renovácie. Aby som obnovil ich zašlú slávu, pevnosť a lesk. Aby poslúžili ďalšej generácii.

Každý diel je originál

Aj keď pochádzajú z továrne, každý diel pasuje iba na svoje pôvodné miesto. Preto je kľúčové poznačiť si dielce, ktoré patria k sebe. V tomto prípade treba rozoznať pravú prednú nohu od ľavej a určiť, akým spôsobom bolo namontované okružie pod sedákom, ktoré spevňuje nohy. Myslím si, že niet  jednoduchšieho značenia, ako urobiť pílovým výsekom ryhu na miesto, kde ju nebude vidno.

Nápisy ceruzou by sa pri brúsení stratili a plytký zárez možno pri ďalších renovačných krokoch opraviť tak, aby sa značky stali neviditeľnými. So stoličkami netreba mať žiadne prehnané zľutovanie, tri šrámy navyše žiadnu z nich neznehodnotia.002

Preč so skrutkami a klincami

Staré skrutky sú z mäkkej ocele a zárezy v ich hlavách sú z častého doťahovania v minulosti neraz poškodené.  Preto je lepšie odložiť akumulátorový skrutkovač kdesi bokom a spoľahnúť sa iba na silu vlastných rúk opretých do rukoväte skrutkovača.

Niektoré skrutky idú von ľahko, iné treba trošku pritiahnuť, aby nabrali vôľu pre odťahovanie. Najväčšie starosti sú s tými, v ktorých sa hrot skrutkovača v opotrebovanej drážke preklzuje. Ja to riešim oscilačným multináradím, ktorým vyhĺbim pomocou pílového listu na kov novú, hlbšiu drážku. S novým zárezom možno odtiahnuť aj tú najproblematickejšiu z nich.

003Odtiahnuť treba okružie a zadné nohy. Tie predné sú zväčša upevnené okrúhlym čapom, ktorý je zaistený klinčekom. Ak hlavička nevytŕča tak, aby sa dala uchopiť vrúbkovaným čelom kombinačiek, vždy si pomôžem dlátkom a okolo hlavičky vyrežem žliabok. To zväčša zaberá. Po vytiahnutí klincov krúživým pohybom vytiahnem predné nohy z čapov von.

V tejto chvíli mám na stole okružie, dve predné nohy, sedák a dve zadné nohy spojené dohromady operadlom. Na prvý pohľad trochu oriešok.

Operadlo treba vyrezať

Výrobca vlepil lamelu operadla do drážok v zadných nohách a na každej strane spoj poistil dvomi klincami bez hlavičiek. Ja takmer nemožné vybiť ich von záhlbníkom, odvŕtať ich, alebo vytisnúť hrubším klincom. Preto som zvolil techniku vyrezávania.004

Opäť siaham po oscilačnom multináradí a na každej strane robím štyri zanorené rezy. Cítim sa sa pri trení starý lak a farba tavia, a s istotou viem povedať kedy sa do cesty pílovému listu postaví klinec. Ak rachot poľaví, je prerezaný. Vypíliť operadlo netrvá dlhšie ako 2-3 minúty, o chvíľu sú nohy a operadlo slobodné. Vzniknutý zárez neskôr opravíme. I bez opravy by však bol neviditeľný.

Brúsenie

Tak ako bolo lepidlo vo všetkých spojoch rozsušené, aj pôvodný lak už v priebehu desaťročí vyžil a dá sa pohodlne zbrúsiť bez toho, aby upchával brúsny papier. Je sypký, obsahuje pigment a pod ním sa skrýva buková preglejka a masív s rôznou intenzitou poškodenia, s hĺbkovými chybami prefarbenia.

Pri brúsení používam papier zrnitosti P60 osadený v excentrickej brúske, ktorou sa dá zvládnuť brúsenie všetkých častí s výnimkou okružia. Postupne sa farebný náter stratí a objaví sa drevo samotné. Keďže budeme obnovovať pôvodný vzhľad, nie je dôležité aby pri brúsení zostalo všetko v jednotnej, svetlej farbe dreva. 005Chceme vytvoriť hladký, jemný povrch dohladený brúsnym papierom zrnitosti P240 hoci aj za cenu, že miestami budú tmavšie pruhy, alebo časti.

Opatrnosť sa žiada pri brúsení sedáku a operadla z preglejky. Zvyšok je len rutina všedného dňa. Po niekoľkých hodinách práce máme všetky štyri stoličky rozobraté na súčiastky, každú z nich na samostatnej kôpke, s označením uloženia dielcov so zbrúseným pôvodným náterom.

Čo ďalej?

V pokračovaní tohto článku sa zameriame na opravu opotrebovaných miest, zosilnenie otvorov pre skrutky a posilnenie tých častí, ktoré sa rozglejili a nie je možné spojiť ich opätovným lepením. Protézami opravíme chýbajúce časti.  Následne stoličky opäť poskladáme, pripravíme na novú povrchovú úpravu a lazúrou im vdýchneme ich stratenú farbu a lesk, aby boli ako nové, avšak nestratili nič zo svojho autentického vzhľadu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár