Počuli ste už niekedy o lakovej fréze? Akoby zázrakom dokáže z dreva zbrúsiť hoci aj hrubú vrstvu starých náterov. Za studena zrezáva kúsok po kúsku vopred určenú vrstvu, až na samotný podklad. Potom už len jemne prebrúsiť a môže sa ísť na to.

Pozná ich každý. Hladké, lesklé dvere s rozpraskaným slonovinovým náterom, pod ktorým sa skrýva sololitová doska a vo vnútri pod ňou voština z kartónu.  Maľovali sme ich, zdobili lištami, utajovali sme ich pokročilý vek. Každý kto však vynechal prácne opaľovanie či brúsenie, skončil opäť s popraskaným náterom.

Poďme ich tentokrát pripraviť na maľovanie poriadne. Vyzlečme ich donaha. Odstráňme starý náter až na holý sololit, aby dvere vyzerali tak, ako pred koncom výrobnej linky pri vstupe do lakovne.

Preč s dekoráciami

Rovný povrch sa pripravuje najjednoduchšie. Preto treba z dverí zmontovať všetko, čo sa na nich v priebehu rokov nahromadilo. Preč pôjde panáčik na nočníčku, podkova pre šťastie, klinček pDSC_6683re zavesenie kalendára i ozdobné lišty, ktorých móda pomaly odznieva.

Ak ste ich v minulosti lepili k dverám čo najdôkladnejšie, odstraňovanie pýta kus trpezlivosti. Mne sa osvedčila dvojica ostrých stolárskych dlát. Lišty treba podoberať kúsok po kúsku a slabým páčením vytvárať také pnutie, pri ktorom lepidlo praská.

DSC_6680Ak sa od sololitu oddelí spolu s lepidlom aj podkladová farba, je to bonus k urobenej práci. Ak povolí najvrchnejšia vrstva sololitu, zostane v ňom strapatá rana, ktorá sa neskôr dá trochu prebrúsiť a vyhladiť. Hoci i tmelom. V každom prípade, sololit je pevný a tvrdý, aby sa však pod tlakom dláta nepreboril, voľte radšej to najširšie, ktoré máte.

Odmontujte kovania

Odmontovať kľučku, štítky a zámok môže byť pri niektorých dverách riadna fuška. Ak sa skrutky nechcú otáčať, alebo sa prekrúcajú bez toho aby vycúvali z dverí von, chce to vždy len trpezlivosť a dobrý nápad.

Raz pomôžu kombinačky, inokedy jemné páčenie, alebo vytriasanie. Dôležité je dostať všetky skrutky von. DSC_6686A ak predsa len príde na to, že bez zásahu do dverí to nepôjde, dobrý tmel ukryje všetko.

Staré skrutky sú zväčša mäkké, a majú drážku pre plochý skrutkovač. Často sa v priebehu rokov pri nedbalom doťahovaní poničili a nie je s nimi reč. Kým do papierového vrecúška s nápisom miestnosti z ktorej ste dvere odmontoval nasypete všetky drahocennosti, myslite aj na to, že sa vyplatí navštíviť železiarstvo, aby ste si zadovážili modernejšiu náhradu.

Laková fréza odstráni farbu

Je to stroj, za ktorým sa vyplatí do požičovne náradia zájsť. Ak ste doposiaľ o lakovej fréze Metabo LF 724 FS nepočuli, je čas, aby ste poriadne nastražili uši. Funguje úplne inak ako brúska, ktorá tisíckami ostrých brúsnych zrniek šúcha farbu pod sebou, kým ju nezohreje natoľko, že zalepí brúsny papier.DSC_6695

Na malom kotúči má dva ostré nože z karbidu, ktoré zo základne vyčnievajú iba nepatrne. Pri vysokých otáčkach úžasnou rýchlosťou zoškrabávajú farbu. Je to, ako by ste oklamali čas a dvomi miniatúrnymi špachtľami ostrými ako žiletka  utrhávali jednu vločku farby za druhou. Odstrániť farbu z jednej strany dverného krídla so šírkou 60 centimetrov nezaberie viac ako 5 minút času.

Práca je bezprašná, k brúske však treba pripojiť vysávač, ktorý bude drobné vločky farby zbierať. Sú približne 1 milimeter veľké a sypú sa na zemi všade navôkol. Stačí ich len pozametať a poriadok je späť. Brúska pracuje za studena, typická aróma starej farby však miestnosť dokonale naplní.

DSC_6698Ako je možné, že fréza dokáže stiahnuť jeden nevydarený náter rovnako dobre, ako päticu starých, popukaných? Úber možno pomocou kľúča nastaviť v rozsahu od 0 do 0,3mm. Ja som pri štvorici starých náterov šiel na maximum a výsledok bol viac ako dobrý. Po prvom prebruse bola na každých zo siedmych dverných krídel takmer všetka farba preč. Zostáva iba v priehlbinách, pretože voštinové dvere sú nerovné.

Fréza si však podarí aj s falcami. Má dvojicu nožov aj na bokoch rotujúceho kotúča, ktoré možno sprístupniť odklopením jednej z trojice bočných krytiek. Falce dverí však iba zriedkakedy zvierajú 90-stupňový uhol, takže je to práca tak napoly.

Prebrus k dokonalostiDSC_6702

Po lakovej brúske zostanú posledné stopy základnej farby a miestami i trochu lesku po nožoch, ktoré s nánosom farby vyleštili povrch sololitu. Ja som mal v tandeme k lakovej fréze excentrickú brúsku Metabo SXE450 TurboTec so 150 milimetrovou brúsnou poduškou.

S brúsnym papierom zrnitosti P80 ubúdajú zvyšky farby prudkou rýchlosťou a pre veľký rozsah pohybu sa ani brúsny papier určený pre drevo, zvyškami farby neupcháva. Jeden brúsny výsek vystačí približne na 5 dverných krídel, kým začne byť až nápadne pomalý.

DSC_6708Prebrus zjednotí povrch sololitu a pomôže odstrániť aj drobné ryhy, ktoré sa niekedy pri frézovaní farby podarí na nešikovných miestach vytvoriť. Napríklad pri pántoch, ktoré treba obchádzať, pretože sú upevnené trojicou kovových klinov, ktoré číhajú tesne pod vrstvičkou farby.

Mapa ako bonus

Uvažovali ste niekedy o tom, čo sa deje pod tisíckami praskliniek pôvodnej farby, ktoré sa pri každom pretretí otvárajú? Podľa máp na sololite sa zdá, že cez ne preniká čokoľvek. Na kuchynských dverách boli mapy najkontrastnejšie, čo asi možno pripísať mastnote zo vzduchu.DSC_6582

Na ostatných dverách sa objavuje rovnaký vzor s rôznou mierou intenzity. Výrobcovia farieb zatiaľ nenašli spoločnú reč akým veľkým rizikom pre nový náter tieto zvyškové nečistoty sú a ako ich neutralizovať, ale to sa utrasie. O tom, ako sa pustiť do výmaľby takto pripravených dverí sa dočítate v niektorom z ďalších článkov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. dobry den, mohla by som pouzit aj na ,,kazetove dvere,, lakovu brusku? je nanich len jeden nater, ca. 15rokov stary. Alebo vedel by ste mi iny sposob poradit na odstránenie starsieho nateru z drevenych kazetových dveri. Dakujem

    • Lakovou frézou možno na kazetových dverách odstrániť náter z celého rámu a stredových plôch kaziet. Jediné čo bude treba dobrúsiť alebo odstrániť iným spôsobom sú reliéfy po obvodoch kaziet.

Pridaj komentár