Som presvedčený o tom, že bylinky by mali byť tam, kde sú na dosah ruky a okenný parapet je tým najhorším miestom. S nedostatkom svetla im chýba vôňa a chuť. Preto som si vymyslel malú bylinkovú samoobsluhu.


Nech bylinky rastú kdesi za verandou tak, aby sa dali zbierať bez ohýbania sa k zemi. Len tak uchmatnúť si jeden či dva kvetináčiky do kuchyne a vrátiť ich späť keď začnú prechádzať. Čím dlhšie som nad tým dumal, tým viac som sa približoval k včelím plástom a kaskádam.

Má to jeden háčik. Ako napíliť početné množstvo dokonalých šesťuholníkov, ktoré budú do seba zapadať? Pokosová píla so svojou nepresnosťou sklamala, tak som začal experimetovať so stolovou. Chvíľu mi trvalo kým som vyrobil pojazdný vozík, ktorý by mal oporný doraz s presným, 30-stupňovým sklonom. Je to ako hra na pokus a omyl s drobnými posunmi, až kým veci nezapadnú do seba. Akonáhle uhly sedia, pílenie sa môže začať.

DSC_1704

S materiálom, ktorý bol rozmietnutý na rovnakú šírku to ide jednoducho. Prvé dva rezy vytvoria tri vrcholy a presne určia dĺžku strany šesťuholníka. Zdá sa mi, že jednoduchšie je to nechať takto na hrubý odhad ako experimentovať s presnosťou na milimeter. Stačí len zachovať správny pomer šírky a dĺžky doštičiek, aby sa do nich šesťuholník stutočne vmestil. Napílil som hromadu domčekov, všetky z jednej strany navlas podobné.

DSC_1715

Opíliť domčeky na šesťuholníky nie je už veľkou výzvou. Primerať jednu z hotových strán k dorazu, zvierkou tam uchytiť niektorý z odrezkov a pokračuje sa v práci. Dva rezy vyformujú z domčekov šesťuholníky, ktoré dokonale zapadajú jeden do druhého. Smelo by som sa z nich odvážil zlepiť stolovú dosku, ak by som mal rôzne dreviny. Na prípravok sa dá spoľahnúť.

DSC_1721

Aby kvetináčiky sedeli na šesťuholníkoch rôznej hrúbky vždy na správnom mieste, patrí sa vykružiť do nich frézou také zahĺbenia, ktoré kopírujú ich spodok. Horná fréza s kopírovacím puzdrom je asi tým najlepším pomocníkom, treba si len pripraviť na vedenie ďalší prípravok. Tentokrát som najprv obrysoval šesťuholník, cez uhlopriečky natiahol kružnicu správnej veľkosti a tavnou pištoľou upevnil zopár odrezkov k líniám. Zasuniem šesťuholník dnu, otočím naruby a frézujem.

DSC_1738

Výsledok je fajn, záleží iba na záhradkárskych skúsenostiach, ako sa tento prístup osvedčí. Zatiaľ je to len koncept, chvíľu potrvá kým zapestujem záhradku, ktorá bude prekypovať pestrosťou.

DSC_1826

 

Podrobný návod krok-za-krokom s detailmi výroby sa objavia v niektorom z najbližších vydaní časopisu Urob si sám.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár