Bola to spontánna potreba. Ak sa škatuľky s liekmi váľajú pri počítači, medzi novinami a na knihách, asi by bolo lepšie dať ich kdesi na jedno miesto. Asi je lepším riešením nájsť niečo, čo by sa podobalo na lekárničku.

Tá moja vzišla z jednoduchých pravidiel. Musí byť plytká aby neprekážala v kúpeľni na stene, mala by vyzerať trochu krajšie ako škatuľa s červeným krížom na dvierkach. Určite nebude na škodu, ak bude rozdelená na priečinky, z ktorých niektoré zostanú otvorené, kým iné bude kryť nepriehľadné sklo

Začíname teda rámom. Táto skrinka je nedbalka, ktorá nevychádza z veľkého plánovania. Jednoducho dávam dosku k doske a držím sa len toho, aby boli ich šírky rovnaké. Všetko spájam lepidlom a klincami, rozhodujú viac kontúry ako stolárske zručnosti a dômyselné technológie. Jej zaťaženie bude predsa len minimálne.

DSC_6620

K rámu patrí tenký zadný panel, ktorý som si zlepil priam na mieru a  zopár predelov, do ktorých sa škatuľky a fľaštičky s liekmi vmestia. Je to hra, pri ktorej sa snažím naživo vyskúšať, čo sa kam vmestí a čo nie. Takéto je finále – dve vyššie police za dvierkami, tri nižšie v otvorenom čele a jedna voľná polica hore.

DSC_6636

Drevený rámik s poldrážkou je z odrezkov, ktoré som spojil Kreg Jigom. Sklo vlepujem na silikón, takže netreba márniť čas s detailmi. To čo by z rubu nevyzeralo dobre prelepím ako vždy papierovou páskou.

DSC_6662

Trochu kreatívnej práce s farbami a zbierajú sa nové skúsenosti. Tušili ste o tom, že ak namaľujete zadnú stranu skla, môže to vo finále vyzerať skutočne dobre? Dnes ich je povedľa smetiakov fúra a zaobstarať si zopár tabuliek na výplne dvierok nie je problém. Čo poviete na nejaký valček, šablóny či iné hry? Musí to vyzerať skvele.

DSC_6728

Finále je ako z ordinácie. Možno nie dnešnej, ale takto nejako sa mi vynárajú v hlave spomienky na minulosť. Slonová kosť, fádny uniformný výzor, jednoduché tvary ako v armáde. Možno som ju mohol spraviť v khaki odtieni. Určite jej však nechýba palička na zavesenie uteráka.

DSC_7087

Podrobný postup spolu s výkresmi pre stavbu tejto lekárničky som spracoval pre májové číslo časopisu Urob si sám.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár