Na stene je hrubá pomarančová štruktúra a vy stojíte pred rozhodnutím, ako vyhladiť stenu k dokonalosti. Možno by stálo za to povolať do práce profesionálneho remeselníka, ktorý to so stierkami zvláda ako šampión. Pravdou však je, že pri takomto podklade to hravo zvládnete aj vy sami. Bez toho, aby ste mali akékoľvek predchádzajúce skúsenosti. Ak viete narábať so špachtľou, ste za vodou.

Aj štruktúrovaná stena sa môže niekedy zunovať. Napríklad vtedy, ak sa chystáte na viacfarebnú výmaľbu a musíte sa spoľahnúť na to, že vám popod maliarske pásky nebude farba podtekať. V takomto prípade je rozhodnutie jasné. Štruktúra musí preč, bez ohľadu na to, ako atraktívne na stene vyzerá. Keďže najpoužívanejším materiálom pre ich tvorbu je Primalex Plastik, pre jej pružnosť  ho zo steny zbrúsiť nemožno. Ideálnou taktikou je preto ponechať výstupky výstupkami a vyplniť iba priehlbiny, ktoré sa medzi nimi nachádzajú.

DSC_9020-550

Stenu treba na takýto úkon pripraviť. Jej povrchové vrstvy musíme nasýtiť polymérom, ktorý do seba uzamkne jemné zrniečka prachu a vytvorí povrch, ktorý má vysokú priľnavosť. Je to, akoby sme na ňom tvorili mikroskopickú mriežku, ktorá sa bude snažiť k sebe pevne upútať všetko, čo budeme na stenu nanášať. Bez ohľadu na to, či je to farba alebo stierka. Pri starých stenách, ktorých výmaľba má najlepšie roky už za sebou volíme penetráciu, ktorá preniká do hĺbky. V našom prípade je to Primalex hĺbková penetrácia nariedená podľa pokynov na obale. Ak má byť práca pohodlná, neleňte naliať ju do maliarskej vaničky a použiť valček s dostatočne dlhým vlasom. Ten by mal mať dĺžku 18 milimetrov.

DSC_8687-550

Keď penetrácia úplne zaschne, môžeme sa pustiť do práce. Najmenej starostí je s tou stierkou, ktorú už výrobca vopred zarobil vo vedre na okamžité použitie. Stačí ju dôkladne premiešať aby usadená hmota zmenila svoju konzistenciu na redšiu. Vďaka tomu bude jej nanášanie omnoho jednoduchšie. Pri ňom využijeme širokú nerezovú špachtľu. Presne takú, aká sa používa pre tmelenie sadrokartónov. Jubolin P25 máme vyskúšaný v rôznych situáciách. Zaiste však existujú aj ďalšie vyrovnávacie hmoty, s ktorými to ide rovnako dobre. Dôležité je, aby boli po nanesení brúsiteľné.

DSC_9016-550

Už po prvých ťahoch sa vám do rúk dostane tá správna technika. Je to, akoby ste natierali špachtľou vyrovnávaciu hmotu s nulovou hrúbkou. Výstupky vám vedú ruku a stierka zostáva iba v priehlbinách. Čím viac máte chuť šetriť materiálom, tým lepší výsledok za vami zostáva. Je takmer neuveriteľné, ako málo hmoty ubúda z vedra a ako rýchlo rastie vytmelená plocha. Akoby vám ktosi potajomky pomáhal bez toho, aby ste ho videli. Jednu stenu takto opravíte možno za 15 až 20 minút.

DSC_9023-550

Prvý výsledok môže vyzerať možno trochu rozpačito. Štruktúra steny spôsobuje vlnkovanie, pretože špachtľa sa pri prechode po drsnom podklade rozkmitá. Je to však úplne v poriadku, pretože presne takto to má pri práci vyzerať. To, čo vás v prvej chvíli možno z neskúsenosti znepokojí je vlastne to najlepšie, čo sa vám pod rukami môže diať. Výstupky na stene sa pre vás stali akousi vodiacou rovinou.

DSC_9025-550

Keď vyrovnávacia hmota dokonale vyschne, prichádza na rad brúsenie. Na prekvapenie je to bez veľkej prašnosti, pretože pri zrnitosti P80 padajú veľké zrniečka zbrúsenej hmoty kolmo k zemi. Je to práca, ktorá nevyžaduje ani mnoho námahy, ani mnoho šikovnosti. Postavíte k okraju steny lampu, zasvietite na ňu zo strany a zrazu sa pred očami zvýraznia tieňmi všetky tie početné reliéfy a vlnky. Vašou úlohou je zabrúsiť ich s nie veľkým prítlakom k  prvému kompromisu.

DSC_9106-550

Ten vyzerá pomerne jednoducho. je ako stará štuková stena po škrabaní starých vrstiev hlinkovej farby, na ktorej sa objavila séria rýh. V tejto chvíli už nemáme vlnkované výstupky, ale iba priehlbiny pozdĺžnych tvarov. A práve to je  signál, že sme už za polovicou svojej snahy. Teraz ich už bude potrebné iba vyhladiť na takmer hladkej stene. S ešte nižšou spotrebou materiálu a ešte rýchlejším tempom. Najprv však treba všetko dôsledne povysávať od prachu, aby nám nespôsoboval nepríjemnosti. Ak máte pocit, že stena je i napriek tomu prašná, neurobíte chybu, ak ju opäť prevalcujete penetračným náterom.

DSC_9080-550

Po vyplnení a jemnom prebrúsení je už všetko úplne ako má byť. Stena je dokonale hladká, i keď naoko pôsobí svojou farebnou štruktúrou akosi groteskne. To sa len staré prelína s novým a vy presne vidíte, koľko nerovností ste vyplnili a akú časť výstupkov sa vám podarilo vybrúsiť. Takýmto spôsobom je možné poradiť si s akýmikoľvek  nerovnosťami v štruktúre steny a na pol škody tak možno opraviť i rôzne vysprávky po zasekávaní elektriny, kúrenia či iných opráv. To hravo zvládnete aj sami.

DSC_9101-550

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár