Prisunúť čeľuste k materiálu, stisnúť niekoľkokrát páku na rukoväti a lepidlo sa vytláča zo spoja von. Bez zvierok sa nezaobíde žiadna práca v dielni, obzvlášť ak ide o opravy alebo výrobu nábytku. Po teste stolárskych stužidiel sme sa pozreli aj za zvierky. Ak stojíte pred výberom, tu sa dočítate to, čo v ponuke internetového obchodu nezistíte.

Princíp je zväčša rovnaký. Jedna silnejšia pružina a dva kovové segmenty s otvorom, ktoré sa zasekávajú do navlečenej vodiacej výstuhy. Tá však narozdiel od stužovadiel nemá žiadne vrúbkovanie. Kým najjednoduchšie modely možno nevyvinú väčší prítlak ako 20kg, nájdu sa aj také modely, ktoré prekračujú hranicu dvoch stoviek. Závisí iba na tom, čo od zvierky očakávate. Raz je to iba pomocná ruka, inokedy treba skrotiť prehnutý dielec. Vybrať tú správnu nemusí byť jednoduché. Preto sme sa v dielni pozreli na najpredávanejšie modely, aby sme odhalili ich prednosti a slabiny.

DSC_9493-550

Čína – zvierka štipcová

Dĺžka: 40/60/90mm
Vyloženie:40mm
Cena od: 0,36 €  www.npggroup.sk

Húževnaté plastové výlisky nezlyhajú ani po dvoch rokoch vystavenia priamemu slnku a ich prednosťou je mocná pružina, ktorá sa pri nadmernej únave po hrubom lisovaní zvykne zotaviť a štipce opäť fungujú tak, ako to od nich očakávame. Sila prítlaku je vysoká a dostatočná na to, aby z lepenej škáry vytlačila lepidlo. Či treba podlepiť pod parapetnú dosku lištu pre vizuálne znásobenie hrúbky, zlepiť vzájomne po hrúbke dve dosky, upevniť doraz na pokosovú pílu alebo uchytiť drobnosti pri zložitejšom lepení, všade tam sú nápomocné a so svojou nízkou cenou by bola chyba, ak by v dielni nebolo po desať kusov z každej veľkosti.

DSC_9495-550

Od najlacnejšej Číny však nemožno čakať dokonalosť. V tomto prípade sú obmedzením drobné deformácie výliskov. V početnosti jeden krivší kus na štyri rovnejšie. Vďaka výklopnému mechanizmu sú čeľuste vždy rovnobežné, neznamená to však, že sú umiestnené presne oproti sebe. To však nemá žiadny vplyv ani na účinnosť zvierkovania ani na spoľahlivosť. Je to drobný fakt, ktorý bude možno prekážať tým, čo si potrpia na detail. Ide o zvierky, ktorých úžitková hodnota vysoko presahuje ich cenu v obchode.

DSC_9482-550

Erba – jednoručná svorka

Dĺžka: 150/300/450/600mm
Vyloženie: 60mm
Cena od: 5,45 €  www.erbanaradie.sk

Ak sa neskúseným okom pozriete na tieto zvierky, nemali by ste sa nechať uniesť dojmom, že čeľuste sa zbiehajú smerom k ich koncom. Kým na staršom variante týchto zvierok boli rovnobežné, teraz už nie sú. Má to svoj dôvod a uvidíte ho pri všetkých profesionálnych modeloch. Práve týmto napružením sa získa kus prítlaku navyše. Takže ak máte doma zvierky naoko rovnakej konštrukcie, avšak s inou farbou krytiek, môžete si byť istí že tentokrát bude trochu výkonu navrch. Aj napriek tomu však možno hovoriť, že ide o zvierky ľahké, určené na lepenie a uchytávanie všade tam, kde materiál k sebe dokonale lícuje.  Keďže zvierky sa vibráciami uvoľňujú, určite nie sú vhodné na uchytávanie prípravkov ku strojom.

DSC_9489-550

Vylepšením je aj to, že pohyblivé časti rukovätí už nie sú vyhotovené z dvoch druhov plastu, ktoré vnášali dekoratívny prvok. Pri preťažení sa odlamovali a robili zvierky neopraviteľnými. Pri krátkom testovaní nevieme povedať o koľko sa húževnatosť zvýšila, mali sme však pocit, že nové vyhotovenie je o málo pevnejšie a robustnejšie. I tak týmto zvierkam nesvedčí preťaženie, pretože i tak vyšší prítlak fixovať nedokážu. Jemnosť ruky pri doťahovaní je jednoducho na mieste.

DSC_9498-550

Bessey HKL zvierka drevená

Dĺžka: 200/300/400/600/800/1000mm
Vyloženie: 110mm
Cena od: 9,48 €  www.protes.sk

Na prvý pohľad by snáď patrili do predchádzajúceho prehľadu stolárskych stužidiel. Líšia sa iba tým, že namiesto závitovky majú páku s excentrom, ktorý zaistí pritlačenie materiálu. Skutočnosť je však taká, že sa v princípe správajú viac ako zvierky. A ak hovoríme o výkone, možno povedať, že ide o najjemnejší model v celom prehľade, ktorému rozhodne nechýba sila zovretia čeľustí. Prisuniete rukou drevenú čeľusť k materiálu, potiahnete za páku silou akú uznáte za vhodné a jemný korkový povrch pritlačí dielce k sebe. Bez toho, aby sa na klzkom lepidlovom lôžku vzájomne posunuli. Sú preto tým najlepším nástrojom pre jemné práce, kde závisí na presnosti. Skutočnosť, že čeľuste voči sebe nerobia pri uťahovaní žiadny pohyb je na nezaplatenie.

DSC_9501-550

Kvalitná hustá drevina a ľahká kovová výstuha ich radia do kategórie mušej váhy a cítiť to pri každej práci, kde treba robiť montáže nad výškou pliec. Či ide o o montáž kazetových oblôžkových zárubní, jemné práce v interiéri s reliéfnymi lištami, alebo precíznu dielenskú výrobu, majú svoje poslanie a dá sa povedať, že v každej dielni by mali byť aspoň dva páry, ktoré sú pripravené do akcie pri tých prácach, kedy si zväčša najviac zanadávame. Obzvlášť pri práci s drahšími drevinami, alebo presnom lepení, po ktorom už neprichádza do úvahy korekcia povrchov hobľovaním či brúsením.

DSC_9503-550

Extol Premium rýchloupínacia zvierka

Dĺžka: 150/300/450/600mm
Vyloženie: 85mm
Cena od: 11,81 €  www.extol.sk

Mohutné vyhotovenie týchto zvierok so sebou nesie prítlak, ktorý možno prirovnať 135kg hmotnosti a ako sme mali možnosť presvedčiť sa v dielni, skutočne majú čo ponúknuť. Treba si len zvyknúť na to, že pohyblivé sú obe čeľuste. Takže kým raz trčí výstuha z jednej strany, inokedy môže trčať z druhej či dokonca z oboch. Takpovediac na center. Ide o taktiku, na ktorú si treba zvyknúť. S najväčšou pravdepodobnosťou má kompenzovať vyváženie hmotnosti pri menších projektoch, na aké je zvierka vhodná. Má veľké vyloženie a extrémne veľkú prítlačnú plochu na roznášanie tlaku. Ak lepíte korpusy, rámy a nábytkové celky, táto zvierka si s tým hravo poradí a práve tam jej objemnosť neprekáža.

DSC_9504-550

Sila je dostatočná aj na rozoberanie spojov pri oprave nábytku. Stačí len otočiť jednu z čeľustí a navliecť ju na druhú stranu vodiacej tyče, ako je už v tejto kategórii zvykom. Továrenské vyhotovenie je bezchybné, materiály pôsobia húževnatým dojmom, len niektoré z uvoľňovacích páčok na menšej čeľusti niekedy trochu hnevajú a znečistenie lepidlom na výstuhe v tom rozhodne nepridá. Ak hľadáte zvierky, ktoré vyskakujú z mantinelu hobby triedy a preskakujú do polo-profi segmentu, sú to práve tieto.

DSC_9510-550

Irwin Quick-Grip XP

Dĺžka: 150/300/450/600/900/1250mm
Vyloženie: 90mm
Cena od: 24,74 €  www.irwin.sk

Obrovský mechanizmus pre uťahovanie a ergonomicky tvarované páčky vyúsťujú do intenzívneho, až 250kg prítlaku, čo tieto zvierky smeruje nielen do stolárskej dielne, ale aj do terénu na montáže, S ohromným stiskom udržia v páre na konštrukcii i niekoľkometrový hranol 10×10 cm a dokážu stužovať  pri lepení i menej presné obrobky. I tu vás čakajú na čeľustiach veľké plochy pre roznášanie tlaku do materiálu a drobnôstka, ktorá poteší v neštandardných situáciách. Dvojica čeľusťových zámkov, ktoré umožňujú ich drobný výkyv okolo osi. Znamená to, že ak sa lepené plochy rozbiehajú pod malým uhlom, stužiť ich možno plnou plochou čeľustí. A to sa hodí v rôznych situáciách.

DSC_9513-550

Zvierky majú aj malú plastovú podložku na výstuhe pre umiestnenie na stôl pri lepení, nie je to však priveľmi praktické, skôr takým doplnkom na krízové situácie. Pohyblivá čeľusť je jednoducho priťažká. Aj napriek tomu nemožno povedať, že by tieto zvierky boli neprimerane ťažké. Svedčí o tom i doplnkový rad Irwin QuickGrip Mini, ktorý je doslova mušou váhou so 70kg prítlakom. I z týchto zvierok máme čosi v dielni a možno povedať, že výkonom prekonávajú ten typ zvierok, ktoré tu máme pod značkou Erba. Ak vám neprekáža mohutnosť a vyzývavý dizajn, určite sa máte na čo spoľahnúť.

DSC_9515-550

Bessey EZS

Dĺžka: 150/300/450/600/900mm
Vyloženie: 80mm
Cena od: 17,82 €  www.protes.sk

Výbornou ergonómiou a 200kg prítlakom sú v svojom kompaktnom vyhotovení univerzálnym pomocníkom pre každý úchop. Či už ide o zložité lepenie rámov z masívu, montáž skriniek, stužovanie korpusov alebo treba roztiahnuť spoj, ktorý vyžaduje opravu. S neveľkým telom mechanizmu nikdy neprekážajú a pevný ABS plast znesie i opakované pády na zem. Akoby si dal výrobca záležať na tom, aby boli zvierky mocné a súčasne mali čo najľahší mechanizmus, aby nespôsoboval pri odkladaní materiálu nerovnováhu. I na výstuhe vidno jej bočné poloblúkové vybratia formujúce I profil, že každé deko nadol znamená prednosť.

DSC_9518-550

Veľmi praktická je uvoľňovacia páčka priamo na rukoväti, či trištvrteotáčkové uvoľňovanie čeľuste v prípade, že treba zvierky prestaviť do funkcie rozťahovania. Tentokrát tam nie je žiadna pružinka ani matica, ale iba čap so závitom s vysokým stúpaním, ktorý sa zaistí do otvoru na výstuhe. Tieto zvierky každého zaujmú svojou kompaktnosťou a vyhotovením, ktoré sa snaží scvrknúť objem na minimum. A to je plusom nielen pri práci s menšími výrobkami, ale aj pri transporte na miesto montáže, kde zaberú v kufri či taške menej miesta, ako objemnejšie modely. A to sa počíta.

Ak máte tipy na ďalšie zaujímavé modely, alebo patríte práve medzi tých, ktorí ich ponúkajú svojim zákazníkom,  nehanbite sa a kontaktujte nás. Pozrieme sa i na tie a po prvých prácach v dielni ich zaradíme do tohto prehľadu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

    • Dobrý deň,

      So zvierkami Wolfcraft sme sa zatiaľ do kontaktu nedostali, takže žiaľ nevieme posúdiť. Vynasnažíme sa nájsť si k nim nejakú cestičku.

  1. Tie čínske štipce sú dobré napr. pri lepení drobných predmetov, avšak pri náhlom vyšmyknutí z napätého stavu sa ich konce zlomili.Vyžadujú si opatrnú manipuláciu

Pridaj komentár