Je to technológia, ktorá má ušetriť čas pri maľovaní. Nalejete farbu do nádobky, nasadíte ju na striekaciu pištoľ a prechádzate miestnosťou od prvého kúta k poslednému. V priebehu minút máte vymaľovaný strop i steny. Avšak iba vtedy, ak sa čosi nezačne kaziť.

Ktoré nepríjemnosti číhajú na tých, čo sa zoznamujú s HVLP technológiou striekania interiérových farieb? Je ich viac ako dosť a žiadna z nich nie je menej nepríjemná ako iná. Znalosť protivníka a precízna príprava sú na nezaplatenie. Takže poďme krok po kroku, aby sme to mali všetko za sebou. Pekne poporiadku.

1. Hrčky vo farbe

Stane sa to pri nepozornosti každému. Zápasíme s vekom farby a pri tomto nerovnom boji opadá oschnutá krusta farby do čerstvej. Obzvlášť v prípade, ak sa rozhodneme využiť zvyšky farieb z predchádzajúcej výmaľby, alebo prechádzame z miestnosti do miestnosti a vzduch s časom robia svoje. Pri nátere štetcom alebo valčekom to zväčša riešime prstom. Jeden šťuch do živého, jeden ťah navyše a stena je bez chybičky. Niekedy to stačí spraviť dvakrát, inokedy sa to na nás vyrojí vo veľkom.DSC_9706-maly

Pri striekaní pištoľou je to však zložitejšie. Keďže nemá žiadne sito, ktoré by na vstupe triedilo nečistoty od farby, stáva sa že nečistoty prerušovane, alebo úplne upchajú trysku. V takom prípade pištoľ kreslí na stenu pľuvance, alebo prestane úplne pracovať. A to znamená opätovné rozoberanie a umývanie, čo rýchlosti výmaľby rozhodne neprospieva. Keďže u nás nie je zvykom, aby v predajniach s farbami ponúkali jednorazové filtre na farbu, treba to uškrtiť priamo pri zdroji. Vždy na novej farbe umyť veko a nedovoliť farbe, aby zasychala na ňom alebo na okrajoch nad hladinou.

2. Nešikovnosť pri plnení nádobky

Nie je zložité pririediť hustú disperznú farbu vodou a rozmiešať ju v čistom vedre. Omnoho väčšou výzvou je dostať ju následne do nádobky striekacej pištole. Je príliš hustá na to aby sa liala, a príliš riedka na to, aby sa dala naberať špachtľou. Nech akokoľvek budete nazerať na pulty predajcov maliarskych potrieb, nič vhodné tam nenájdete. Nepomôže ani jednorazový papierový lievik, ktorý je v niekoľkých kusoch pribalený k pištoli. Siahnuť po naberačke, šálke s uškom, alebo po nejakom inom zázraku? Všetko je iba na vašej zručnosti, šikovnosti a trpezlivosti.

Keďže neexistuje univerzálny recept ako na  to a iba máloktoré modely sú vybavené perilstatickou pumpou pre čerpanie farby priamo z vedra, budete sa s tým musieť zmieriť. Inak budete mrzuto prskať po každom plnení iba preto, že ste znečistili celý závit a vonkajšiu stranu nádobky. DSC_9589-malyA aby to nebolo príliš jednoduché, tento úkon treba spraviť po každej jednej stene. Ak nie ste jeden z tých trpezlivých typov, nájdite si na to v domácnosti pomocníka.

3. Krátky kábel

Striekacie pištole narozdiel od brúsok či iného dielenského náradia nemajú príliš dlhý napájací kábel a nie každá stena je taká priateľská, aby vám ponúkla zásuvku, ktorá s vami bude chodiť z jedného konca na druhý. Ak ide o striekanie, pištoľ teba pripojiť k predlžovačke. Nie však k hocijakej, ale tej, na akú si zvykli záhradkári pri napájaní svojich elektrických pomocníkov. S jedinou zásuvkou na konci, s pružným káblom, ktorý sa nemotá ani nie je ťažší ako je nutné.

Na to sa oplatí myslieť už pri samotnej kúpe a možno by nebolo na škodu, aby na tento detail upozornili i samotní predajcovia. Predsa len, nie každý má suseda, aby plný nadšenia a radosti z novej vybalenej pištole utekal za ním, aby si od neho priniesol cennú trofej. Prečo trofej? Ona sa pri maľovaní zafŕka a nie je v ľudských silách umyť ju tak, aby sa dala zaniesť späť.

4. Prekážky v interiéri

Je to o zmysle pre orientáciu a povahe. Kým niekto pri striekaní stropu dokáže chodiť s hlavou v nebesiach po miestnosti tak, že intuitívne obíde každú prekážku, iný pohotovo stúpi do vedra, aby s ním pochodoval až do prvého nárazu do skrinky zakrytej plachtou. A presne takto to pri striekaní vyzerá. S napätím a precíznosťou sledujete svoju prácu, až kým vás kolízia neskosí k zemi.DSC_9700-maly

Ak vás právom prezývajú „hromotĺkom“ a vy viete, že to nemyslia zle, upravte si vopred priestor tak, aby ste mali pre každý krok voľné miesto. A ak to nejde vybaviť na celej ploche, rozdeľte si ju na dve polovice a pracujte v každej samostatne. Je to zväčša žiarovka, ktorá vám zasvieti nad hlavou do očí, aby ste vedeli, že v tomto rade končíte.

5. Nezakryté veci

Kto by to bol povedal, že aj pri najväčšej pozornosti skončí radiátor s takým mejkapom, ktorý dá pri umývaní poriadne zabrať? A ako je možné že drobné kvapôčky spadli až na notebook, ktorý sedí v opačnom rohu izby na stolíku? Nech to vyzerá byť akokoľvek čistá práca, drobné kvapôčky farby lietajú vzduchom na všetky strany. Ten, kto striekal steny v miestnosti s horiacou krbovou pieckou vie, čo po otvorení dvierok našiel pod prieduchmi. Niet žiadnej záruky, že vo vašom prípade to bude iné.

Ak nechcete po maľovaní umývať, dokonalé krytie patrí na všetko. Dverné krídlo, zárubne, zásuvky, radiátor, káble, podlahové lišty, okennú špaletu a všetky kusy nábytku, ktoré ste v miestnosti ponechali. DSC_9698-malyTo všetko sa robí omnoho jednoduchšie v pokoji pri prípravách, ako za pochodu, keď už je i  tak všetko biele. Niekedy nestačí ani ten kus kartónu, aby ste urobili clonu pred prestrekom. To vedia iba profesionáli.

6. Uletujúca fólia

Ak vám turbína pomáha dostať farbu z nádobky na stenu, potom bude fúkať okrem nej aj všetko, čo sa nedokáže udržať na mieste. Pre zakrývacie maliarske fólie a papiere to platí dvojnásobne. Nespoliehajte sa výhradne na náboj statickej energie, ani na maliarsku pásku, ktorá je nalepená na jednej zo štyroch strán plachty. Páskou treba ukotviť všetko čo sa dá, pretože na povrch mokrý od farby už páska nechytí.

Prvá skúsenosť je zväčša dostatočná na to, aby človek pochopil čo mu pri striekaní ešte prejde a čo nie. A ak už sme pri tých fóliách, okrem tých najtenších existujú aj omnoho hrubšie. A popri nich aj zakrývacie textílie a papiere, ktoré do našich domácností početne zatiaľ nedorazili aj napriek tomu, že ich má v ponuke každá dobrá špecializovaná predajňa.DSC_9709-maly

7. Krátke ruky

Základným pravidlom striekania je vždy mieriť kolmo na stenu a vystríhať sa striekaniu z uhla. Ono sa to jednoducho hovorí, ale omnoho ťažšie robí. Kým v pivnici so stropom vo výške 2 metre to zvládne každý, v hale so stropom vo výške 2,6 metra je to už čosi úplne iné. Nikto z nás nemá také dlhé ruky, aby dosiahol až po strop. A nikto z nás nemá chuť vykračovať pri každom stĺpci striekania na schodíky hore a dolu, hore a dolu.

Najlepšou technikou je kompromis. Každý z nás si môže zvoliť ten svoj. Nastriekať vrchy stien so stropom, naučiť sa chodiť na rebríku z kúta do kúta, alebo si pri stenu pristaviť lavičku, aby bolo všetko tak ako má byť. Kým teda chytíte nabitú pištoľ do ruky, nacvičte si pohyby so vzpriamenými rukami. Možno vymyslíte, ako na to.DSC_9657-maly

8. Príliš dlhá prestávka v práci

Možno vám to ešte nikto neprezradil, ale turbína v striekacej pištoli je takmer ako fén. Aby sa motor neprehrial, ženie všetok vzduch okolo seba, aby sa pri zábere trochu ochladil. A spolu s prúdiacim teplým vzduchom sa zohrievajú nielen drobné kvapôčky farby letiace povetrím na stenu, ale aj prepravný kanál, ktorým prúdi farba z nádoby k tryske. A práve to je to kritické miesto, ktoré vás zradí ak vám zazvoní ktosi utáraný na mobil, alebo si odbehnete na obed bez umytia pištole.

Čo sa stane? Zahriata farba sa usadí a po 15 minútach ju už tlak vzduchu nepohne vpred. Pištoľ nestrieka, hoci je jej nádržka z polovice plná. Riešenie nemá ďaleko od toho, čo bolo potrebné urobiť pred prestávkou. Treba to premyť vodou, ibaže tentokrát je to už s nečakaným rozrušením. A to radosti z práce mnoho nepridáva.

9. Nesprávne  nariedenie farby

Počuli ste už o tom trende, že svet interiérových disperzií je skutočne „hustý“? Áno, je to tak. Receptúry sa menia a farby sú čoraz hustejšie. Najviac to vnímajú profesionáli, ktorí už dlhšiu dobu kupujú valčeky nie širšie ako 18 centimetrov. DSC_9557-malySamozrejme iba tí poctivci, čo skutočne dodržiavajú technologické listy a farby nezdravo neriedia. A to sa týka aj striekania. Ak je farba prihustá, jej nános na stene je  prislabý, pretože prúdi pomaly. Ak je pririedka, môže sa stať, že bude v neskúsených rukách po stene stekať.

Našťastie, nie je to veľká veda a ono pravidlo s 10-percentným prídavkom vody funguje spoľahlivo. Samozrejme iba vtedy, ak používate skutočne dobré farby a nie tie, na ktorých sa v obchodnom reťazci nedočítate ani to, kto ich vyrobil. S kvalitnou disperziou to ide ako po masle.

10. Vlčia tma

Nech je to ako chce, striekanie vyžaduje dobrý zrak a svetlo. Inak sa môže stať,  že hráte pred stenou divadlo bez toho, aby ste na ňu nanášali farbu. To platí nielen pri nátere typu biela na bielu, ale aj pri farebnej výmaľbe, keď druhým prestrekom zvyšujete sýtosť a nakrytie výmaľby. Striekacia pištoľ ani nepíska, ani nebliká, keď sa jej prestane farba posúvať zo zásobníka do trysky.

To sa stane nielen vtedy, keď sa farba minie, ale aj keď je nasávacia rúrka otočená nesprávnym smerom, alebo nejaká nečistota upchala trysku. Na to čo robíte musíte jednoducho vidieť, inak je to iba lotéria. Našťastie, pri striekaní je úplne jedno, kde čo prerušíte alebo nadviažete, výsledok je vždy bez chyby. Len to pri „vlčej tme“ môže zo známych dôvodov trvať dlhšie ako je nutné.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

Pridaj komentár