Sú univerzálnym náterom pre všetky povrchy. Nezapáchajú, možno ich riediť vodou a považujeme ich za najekologickejšie. Ak však príde na ich nanášanie, nie každý je spokojný s výsledkom. Preto sme vyskúšali všetky dostupné nástroje, aby sme vám prezradili, čo od nich môžete očakávať. Ak siahnete po tom správnom, budete sa vo finále pozerať na povrch, ktorý najviac zodpovedá vašim predstavám.

Akrylové farby majú svoje špecifiká. Zasychajú rýchlejšie ako sa stihnú dokonale rozliať a v teplom prostredí či na savých povrchoch strácajú túto schopnosť takmer okamžite. Výrobcovia ich na trh dodávajú v rôznych konzistenciách, takže kým jedna s ochotou steká, druhá pripomína pre vysoký obsah plniva viac pastu ako farbu. A práve tieto vlastnosti je možné využiť pri ich nanášaní. Na každý povrch existuje riešenie a každá farba môže pri nanesení vytvoriť úplne odlišný pocit. Lesklý, matný alebo saténový povrch? To si vyberiete sami.

Penový valček

Mäkká biela hmota s množstvom drobných pórov si s akrylovými farbami skutočne rozumie. Takýmto valčekom je možné vytvoriť hladký a súvislý povrch s pomerne nízkou spotrebou farby. Vo chvíli, keď valček v maliarskej vaničke do seba nasaje dostatočné množstvo farby, pri každom rolovaní bude rovnomerne nakrývať povrch pod sebou. Pri prvých ťahoch vytvorí nános, pri opakovaných prechodoch ho jemne, avšak účinne rozvaľuje na rovnomerne hrubú vrstvičku. Vďaka tomu je film celistvý a pri nadpájaní systémom mokré do mokrého vzniká plocha s jednotným vzhľadom.

DSC_9856-550

Je favoritom pre nanášanie lesklých farieb na nesavé povrchy, obzvlášť ak je podkladom predchádzajúci náter . Niekedy sa stáva, že za sebou zanecháva bublinkovú štruktúru, ktorá sa pri každom novom prechode obnovuje. Tento nežiadúci efekt možno potlačiť prácou v chladnejšom prostredí alebo slabším prítlakom na valček. V takejto situácii potrebuje farba čas na to, aby bublinky zmizli. A tomu prievan, sálajúce teplo, ba ani vysoká teplota neprospievajú. Prílišný chlad je však pre akryláty nepriateľom, teplota by mala byť vyššia ako 15 °C.

Valčeky tohto typu sa kvalitatívne líšia hustotou peny z ktorej sú vyrobené. O rýchlosti a obratnosti pri natieraní rozhoduje ich šírka. Ak má takýto valček navyše zaoblené oba konce, nadpájanie ťahov sa aj v neskúsených rukách zaobíde bez ostrých línií, ktoré môžu kresliť štandardné, ostrohranné okraje. Opotrebovaný valček stráca na konci pevného jadra pružnosť a jeho okraje sa trhajú. Výsledkom sú vytrúsené kúsky peny v nátere.

Penový valček s flokom

Zvyčajne na seba upozorní šedou alebo žltou farbou, neraz v spojení so zaobleným alebo konkávnym vyhotovením koncov. Má penové jadro, na ktorého povrchu vzpriamene stoja jemné a husté vlákna pripomínajúce akýsi miroplyš. Ide o jednotlivé vlákna, ktoré sú nanesené na tenký film pružného lepidla. Prednosťou takéhoto valčeka je veľmi dobrá trvácnosť a stopercentná odolnosť voči strate vlákien. Zvyčajne sa skôr natrhne pri čistení a praní, ako pri samotnom natieraní.

DSC_9862-550

Tento valček je tým najvhodnejším nástrojom pre nanášanie základných akrylových náterov. Vďaka floku odovzdáva farbu v hrubšej vrstve, takže pri jedinom nátere vytvorí vrstvičku, ktorá sa môže rovnať hrúbke dvoch. To vidno najviac na surovom smrekovom dreve, alebo sololite, ktorý je azda tým najhorším materiálom pre základné akrylové nátery. Flokový valček si veľmi dobre rozumie aj s najhustejšími farbami na trhu. Za sebou zanecháva jemnú, avšak pravidelnú štruktúru, z čoho vyplýva jeho druhá prednosť.

Ak sa rozhodnete pracovať s matnou alebo saténovou farbou, alebo chcete sltmiť lesk akrylu na nie dokonale hladkom povrchu, flok je najlepšou voľbou a môžete to vidieť už pri nanášaní. Nikdy netvorí v nátere bublinky, farbu vrství vo  forme krupičiek a tak dá ešte viac vyniknúť podstate saténových náterov. Preto by ste sa na neho mali vrhnúť pri každom nátere dvier, okenných rámov, zárubní, či renovácii starého nábytku.

K floku neodmysliteľne patrí zaoblenie či konkávna hrana, obe so zmäkčujúcim vplyvom na okrajové línie. Opäť sú dostupné rôzne šírky, ku ktorým sa svedčí prispôsobiť šírku vaničky.

Lakovací valček

Táto kategória vyžaduje dokonalú znalosť sortimentu, inak sa vám môže stať že z nevedomosti skĺznete do nesprávnej kategórie. Valčeky tohto typu možno pre laika vyzerajú na prvý pohľad takmer rovnako, skutočnosťou však je, že kým niektoré  z nich boli navrhnuté pre interiérové disperzie, iné si rozumejú s vodou riediteľnými nátermi a ďalšie napríklad s lazúrami. Je to svet rôznych jadier, vlákien, a spôsobu ich upevnenia, v ktorom vám pomôže zorientovať sa skúsený predajca.

DSC_9865-550

Lakovacie valčeky majú jedinečnú schopnosť vysokej absorbcie náteru a ochoty jeho odovzdávania na cieľový povrch. Sú tým najrýchlejším spôsobom pre výmaľbu, ktorý zaisťuje štedré nakrytie. Spotreba farby výrazne stúpa, krytie však dosahuje dosiahnuteľné maximum. Ak chcete natrieť drevenú podlahu, plechovú bránu, školskú tabuľu alebo záhradný domček, určite je to najvhodnejšia cesta. Všade tam, kde spotreba odvážne prekročí hranicu malého spotrebiteľského balenia sa pýta valček tohto druhu.

Práca s lakovacím valčekom je rovnako jednoduchá ako v oboch predchádajúcich prípadoch, výsledná štruktúra povrchu závisí od valčeka samotného. My sme v našej dielni dokázali vytvoriť ako hladké lesklé plochy, tak jemnú štruktúrovanú plochu, ktorá láme odrazy svetla. Pri kúpe si nechajte poradiť od odborníkov, alebo sa zalistujte do produktových katalógov. Možno vďaka nim odhalíte, že svet maliarskeho náradia sa netočí iba okolo nič nehovoriacich čísel, ale obsahuje aj farebné kódy priradené rôznym druhom náterov.

Štetec s prírodným vlasom

Spoznáte ho na prvý pohľad. V objímke pod rukoväťou stíska za hrsť prasacích štetín a závisí na jeho kvalite, či pohľadom pripomína zmeták, alebo skutočne jemný a hustý nástroj na prácu. Cenovka je v tomto prípade tým najlepším pomocníkom pri určovaní kvality. Majú štetiny z Číny, získané zo špeciálne chovaných, vyberaných prasiat, ktoré žijú vo vysokej nadmorskej výše. Iba tam dosiahne štetina potrebnú dĺžku, hrúbku, vlajočkovanie jej konca a kvalitu.

DSC_9867-550

Prírodný vlas za sebou zanecháva hladký nános farby v primerane hrubej vrstvičke. Jeho použitie však v prípade akrylových farieb vyžaduje prax, skúsenosť a trpezlivosť. Vlákna sa vo vode zmäkčujú a výrazne menia svoje vlastnosti. S odvahou by sme mohli povedať, že štetce s krátkym vlasom nedosahujú potrebnú kvalitu a tie kvalitnejšie majú zase vlas pridlhý. Keď takýto štetec používate v spojitosti s akrylovou farbou, je to akoby ste ho držali trochu nezvyčajným spôsobom. Namiesto rukoväte držíte priamo vlákna pod objímkou. Táto technika však funguje iba na malých štetcoch do veľkosti 2 palcov. Pri tých väčších nemá mnoho významu pokúšať svoju zručnosť.

Štetec s prírodným vlasom je ideálny pre delikátne práce, kde treba dosiahnuť čo najkvalitnejší vzhľad hladkého a lesklého povrchu. Takýto štetec je jasnou voľbou pri práci so šablónami, výmaľbe vzorov pri použití maskovacích pások a na extrémne členitých povrchoch.  Ak ide o prácu laika, lepšie je odložiť takýto štetec bokom a hľadať niektorú z iných alternatív.

Štetec so syntetickým vlasom

Vyrábajú sa ich desiatky druhov a pre akrylátové farby sú vhodné len tie najjemnejšie z nich. Majú jemné vlákna s rozštiepenými koncami, ktoré tak imitujú svoj prírodný vzor a neraz sa stáva, že výrobca pre zlepšenie ich kapacity primieša do syntetickej zostavy aj štetiny prírodné. S cieľom zaistiť lepšie prijímanie a odovzdávanie farby. Ak ide o túto kategóriu štetcov, tu sa vyplatí potrpieť si na kvalitnú značku, ktorá nie je iba obchodníkom, ale aj výrobcom s vlastným vývojom. Ide o kategóriu, ktorá je predmetom neustáleho zdokonaľovania a iba tí najlepší vám pomôžu dosiahnuť vytúžený cieľ. Zabudnite na lacné „Tesco“ štetce so syntetickým vlasom, ktoré sú dobré možno na nanášanie fermeže na staré, presušené drevo. Opäť žiadajte o pomoc odborníka v špecializovanej predajni.

DSC_9869-550

Prednosťou syntetického vlasu je, že voda obsiahnutá vo farbe nespôsobuje jeho mäknutie a tak má stále vlastnosti počas celého natierania. Zväčša po takomto štetci siahame vtedy, ak chceme vytvoriť najtenší možný náter a ušetriť farbu. To je typický príklad pri hustých akrylových náteroch, ktoré nechceme pre zachovanie ich vlastností riediť. Vlákna akoby súčasne nanášali a stierali farbu, čo vidno najviac na drevenom povrchu pri základnom nátere. Budovanie vrstvičiek je pomalé, niekedy treba naniesť aj tri krycie vrstvy, aby bol náter dokonalý. Zvyčajne v ňom môžeme nájsť jemnú líniovú štruktúru, ktorá mení smer v každej vrstve náteru. Nám sa tieto štetce osvedčili najviac pri nánose matných náterov, pri ktorých dokážu zachovať jednotnosť povrchu a dodať matu intenzívnejší akcent.

Tieto štetce možno používať vo všetkých ich dostupných šírkach a ak pracujete na zvislých plochách, práve tam uvidíte výhody tenkých nánosov. Nič nesteká, len práca akoby šla pomalšie. Nie je preto nezvyčajné na takto nanesený základný náter narolovať finálnu kryciu vrstvu niektorým z valčekov.

Hobby striekanie technológiou HVLP

Nádobka s farbou a nastaviteľnou tryskou, turbína s regulovateľným výkonom. Takáto jednoduchá hobby výbava je praktickým riešením pre rýchle nakrytie väčších či členitejších povrchov. Kým prúdiaci vzduch trhá farbu na drobnejšie čiastočky aby ju preniesol na cieľový povrch, farba dopadajúca naň sa rozbíja do kvapôčok, ktoré vytvárajú príjemne hrubú, krupičkovú štruktúru. Stačia dva nástreky, a ktorýkoľvek povrch sa zmení na nepoznanie. To je ideálne všade tam, kde možno vziať maľovaný predmet pod pazuchu a umiestniť na miesto, ktoré možno chrániť pred znečistením – kartónmi, rolovaným papierom, či vysokogramážnou fóliou. Nábytky, drevené žalúzie, záhradné sedenie či dvere a radiátory budú opäť vyzerať ako nové.

DSC_8358-550

Takéto nanášanie nevyžaduje zručnosť a skúsenosti, spotreba farby však môže predstihnúť niektoré zo spôsobov jej nanášania. To preto, že kvapôčky sú pomerne veľké a vytvárajú intenzívne bodové krytie. To sa v dvoch vrstvách zjednotí do jemnej štruktúry, ktorá vyjaví prednosti saténových náterov. Lesk stráca časť svojej brilantnosti, mat je naopak o čosi menej intenzívny. Celistvý charakter je však na nezaplatenie a vyzerá veľmi dobre pri všetkých druhoch povrchov.

Prednosťou hobby strojov s vlastnou turbínou je, že nepotrebujete žiadny veľký a hlučný kompresor, ktorý by vám znepríjemňoval prácu svojou prítomnosťou a nemotornou hadicou. Turbínu s nadstavcom zbalíte do kufríka a keď opäť príde čas, pokračujete v tom, čo ste skúšali už mnohokrát predtým. Nástrek vyžaduje dôslednú prípravu povrchu, pretože neodhalí možné zlyhania. Kým štetec alebo valček upozornia na hrozbu či riziko, s pištoľou je to iné.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár