Stáva sa to na hrboľatej štukovej omietke, na hladkom sadrokartóne ale aj na lakovanom nábytku. Farba podtečie pod maskovaciu pásku a výsledkom sú nevzhľadné vlnkované okraje s nepredvídateľnou kresbou. Ako používať maliarske pásky, aby nikdy nepodtiekli?

Zvyčajne sa skrýva polovica chyby v páske samotnej a druhá v maliarovi, či domácom majstrovi, ktorý zabudol na niektorý z dôležitých detailov. Ak v nasledujúcich riadkoch nájdete sami seba, na budúce budete vedieť ako na to. Je vo vašich silách, aby po maskovacích páskach zostávali ostré línie bez chýb.

Treba ich pritlačiť valčekom

Šúchanie rukou po čerstvo nalepenej maliarskej páske, či jej hladenie kusom bavlnenej handry je síce účinnejšie ako nič, žiadna z týchto techník sa však nevyrovná dôslednému pritlačeniu gumovým valčekom. Je chybou predajcov, že prítlačné valčeky neuložia do rovnakého regálu ako pásky samotné, a chybou predavačov, že sa vás pri nákupe nespýtajú na to, či takýto valček doma máte.

Aj keď každý znalec maliarskeho remesla vie, že bez prítlačného valčeka to nejde, vždy ich nájdete v sortimente pre tapetárov a pod označením tapetársky valček ich vyrábajú aj v továrňach. Vybrať si môžete zvyčajne medzi dvoma typmi.

DSC_9815-550

Prvým je žltý valček z tuhej gumy, široký 5 centimetrov. Pomocou neho dokážete vytvoriť intenzívny tlak na pásku v takej miere, že sa cez ňu prekreslí štruktúra štukovej omietky. Je favoritom pre dokonalý detail a línie, pri rozsiahlych projektoch vás však môže trochu unaviť. Druhou alternatívou sú valčeky z poddajnej, mäkkej gumy, ktorá je napenená drobnými vzduchovými bublinkami. So šírkou 15 centimetrov má takýto valček širší záber, ideálny je však iba na dokonale hladké podklady a kvalitnú pásku. Ak sa rozhodnete na sadrovej stierke alebo sadrokartóne vytvárať páskami zložitý vzor, je vašou voľbou.

Valcovať, valcovať a valcovať. Bez valčeka by sa nemalo zaobísť žiadne lepenie pások. A to nielen na stenu, ale aj na zárubňu, okennú špaletu či vypínač. A ak ide o lepenie zakrývacích fólií, je to už iba skrytý bonus pre vás.

Neznesú nešetrné skladovanie a starnutie

Ak vám v slnkom rozhorúčenej garáži maliarska páska zapadá prachom a pri každom páde na zem utrpí zopár štedrých buchnátov, nemôžete od nej očakávať, že pri zakrývaní podkladu podá stopercentný výkon. Pri kvalite hraničnej čiary medzi voľnou a zakrytou páskou rozhoduje kvalita jej hrany. Ak je pokrčená, zaprášená, obitá či znehodnotená iným spôsobom, ani kresba na okraji výmaľby nebude bezproblémová. To platí nielen pre pásku, ktorú ste skladovali vy, ale aj pre tú, ktorú vám predajú v obchode a výrobca ju nevybavil individuálnym obalom.

DSC_2295-550

Pri maskovacích páskach však zlyháva nielen ich hrana, ale aj samotné lepidlo. Ak sa nevytvorí dokonalý spoj s podkladom, farba podtečie. Pásky po záruke, a tie ktoré boli skladované v dosahu slnečných lúčov alebo pri vysokých teplotách už nelepia tak, ako by mali. Lepidlo na nich zostarlo a nepomôže im ani krátke ohriatie v mikrovlnke či v teplovzdušnej rúre. Takúto pásku radšej odložte v dielni na iné práce a zadovážte si novú . Páska patrí pri skladovaní do papierovej alebo plastovej škatule a v nej do chladnej pivnice. Môže to byť hoci aj prázdne vedro z interiérovej farby, ktoré im poskytne dokonalú ochranu.

Nekvalitné pásky voda navlní

Je to prirodzené správanie každého druhu papiera. Ak ho namočíte vodou, zmení svoju veľkosť. Natiahne sa a zrazu sa na podklade stáva väčším ako bol pri lepení. Páska sa navlní, a na miestach kde odstáva od steny sa vytvoria drobné kanáliky, do ktorých zvykne zatekať farba. Toto je typický scenár, ktorý sa vám stane zvyčajne vtedy, ak siahnete po páskach, z ktorých nedokážete vyčítať meno výrobcu. Viete o nich povedať iba to, že sú žlté. Kým pri syntetických náteroch fungujú bezchybne, pri interiérovej disperzii alebo vodou-riediteľnom akryláte či lazúre vás z nich porazí. Vlnia sa, akoby to bolo ich poslaním.

DSC_5252-550

Neľutujte pár centov a kúpte si vždy pásku, pri ktorej výrobca garantuje vlastnosti papiera a lepidla. Ak siahnete po tých, ktoré nesú logo Storch, Tesa, Masq či ExpertColor, môžete počítať s tým, že budú fungovať ako sa od nich očakáva. Určite bude spoľahlivých značiek viac, v našej praktickej dielni však máme odskúšané zatiaľ tieto. A popri nich desiatky nevyhovujúcich druhov, ktorých pôvod sa nám iba zriedkakedy podarilo vypátrať.

Použite správny druh pásky

Prečo  sú niektoré papierové pásky žlté a iné ružové, fialové alebo modré? Nejde o žiadny rozmar, ale o farebné značenie, ktoré vás upozorní na to, že ide o pásku s vylepšenými vlastnosťami. Kým niektoré sú určené pre nátery nábytkov, kde garantujú línie ostré ako rez britvou, iné majú nános lepidla s nižšou priľnavosťou, aby sa s páskou neodtrhla citlivá povrchová úprava podkladu. Iné z pások zasa odolávajú UV žiareniu, alebo znesú odlepenie po niekoľkých týždňoch po nalepení bez toho, aby po nich zostali na stene stopy lepidla. Ak k tomu pridáme ešte krepové pásky, ktorými možno lepiť oblúky, potom je sortiment pre jednoduchú interiérovú výmaľbu kompletný.

DSC_7659-550

Takéto pásky sú pre náročnejšie materiály o čosi drahšie, vždy však prinášajú úžitok, ktorý zodpovedá ich cene. Ak budete na budúce stáť pred vážnou výzvou, ktorá žiada viac ako obyčajnú pásku, určite si nenechajte ujsť riešenia, ktoré sú tými najjednoduchšími. Špeciálkam zo sortimentu sa budeme venovať v niektorom z ďalších článkov.

Farbu zbytočne nerieďte

Čím je redšia, tým viac steká po stene a zateká pod pásky. Bez ohľadu na to s akou farbou pracujete. Myslite pri nátere na to, čo sa deje pod maliarskym valčekom alebo štetcom. Ak budete riedku farbu tisnúť proti páske a celú ju zmáčate, výsledkom bude, že tlakom nahrniete farbu pod pásku, ktorú ste vlhkosťou navyše navlnili viac ako bolo nutné. Ak však budete farbu hrnúť štetcom alebo valčekom od pásky smerom k stredu voľnej plochy, výsledok bude omnoho lepší. A to aj v tých najkritickejších situáciách.

DSC_2723-550

Berte na vedomie, že éra vápenných a hlinkových farieb je už dávno za nami. Žijeme v ére disperzií, ktoré sú z roka na rok hustejšie, pretože štetky vychádzajú z módy a nahrádzajú ich valčeky a striekanie. Takáto farba je hustá ako lepidlo a je jej prirodzenou vlastnosťou, že pod valčekom mliaska  a naťahuje sa. Práve taká má byť a vy si musíte jej nové vlastnosti osvojiť. Nedolievajte vodu ak nezostarla pri dlhom skladovaní v pivnici. Uvidíte, že nebude podtekať a nakryje stenu omnoho lepšie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár