Vložíte pílový list, zasuniete batériu a môžete sa pustiť do práce. Otestovali sme akumulátorovú priamočiaru pílu z Lidla, ktorá  svojim konceptom presahuje doterajší štandard hobby náradia.

Má označenie Parkside PSTDA 18-Li A1 a je súčasťou akumulátorového tria, ktoré sa objavilo v nedávnej ponuke obchodného reťazca. Spolu s okružnou pílou a vŕtačkou s funkciou príklepu zdieľa 18-voltové Li-Ion akumulátory s kapacitou 1.5 Ah. Každý domáci majster si môže svoju sadu vyskladať na mieru, pretože každý kus náradia sa s jedným akumulátorom a nabíjačkou predáva samostatne – za cenu 59,99€.

Hoci sa pred časom v ponuke objavil akumulátorový skrutkovač PABS 18-Li B4 s podobným systémom napájania a parametrami, jeho akumulátor a nabíjačka sú odlišné. Majú iné zapojenie kontaktov a uzamykací mechanizmus, ktorý s novým akumulátorovým triom neladí.

DSC_3650-550

Moderná výbava osloví

LED osvetlenie pracovnej plochy, rýchloupínací systém pre rezné plátky, tri úrovne predkmitu a indikátor zostávajúcej energie akumulátora – táto píla má všetko, čo v dnešných dňoch skúsený domáci majster vo svojej dielni očakáva. Píla je vyhotovená s náležitou precíznosťou, vďaka ktorej znesie viac ako občasné, víkendové používanie.

Či treba položiť novú podlahu, narezať podlahovú krytinu, pustiť sa do rezania oblúkov v smrekovom masíve alebo dorezať detaily v OSB doske pri vyrovnávaní podlahy, všetko zvláda s rovnakým výkonom akoby šlo o pílu v jej štandardnom elektrickom vyhotovení. S odvahou môžeme povedať, že pri slepom teste si ani neuvedomíte, že vám dal niekto do rúk pílu, ktorá je napájaná batériou.

Zapáčiť sa môže nielen tým, ktorí trávia čas vo svojej dielničke pri stolárskych prácach ale aj stavebníkom, ktorí pilne pracujú na rekonštrukcii domu.

DSC_2932-550

Na presnosť sa možno spoľahnúť

Rezný plátok sa zakladá do rýchloupínacieho bajonetu, podobne ako pri profesionálnych modeloch. Potiahnete páčku, zasuniete plátok s „T“ stopkou a necháte zaskočiť páčku na pôvodné miesto. Od tejto chvíle môžete zabudnúť na staré upínanie so skrutkami, z ktorých jednu stačilo slabšie dotiahnuť a pílka uhýbala v reze.

Keď páčku zatiahnete znova, pružinka vyhodí plátok von. To je praktické pri výmene, kde sa vám nechce čakať, kým plátok ochladne. Tí, čo pília kovy vedia presne o čom je reč. Je to praktické a človek sa zaobíde bez rukavíc.

Plátok prechádza štrbinou vodiaceho kolieska, ktoré je umiestnené tesne nad pätkou. Pri správnej technike pílenia dokáže zachovať kolmý rez bez odkláňania. My sme zbierali prvé skúsenosti s odskúšanými plátkami firmy Bosch,  pri najbližšej príležitosti odskúšame aj tie, ktoré nesú značku Parkside.

DSC_3108-550

Citlivo a s plnou kontrolou

Vo výhľade na líniu pílenia nestojí nič v ceste a vďaka LED svietidlu vidno tenké línie načrtnuté pentelkou aj v prítmí. Pri reze rovných čiar je dobrým pomocníkom trojuholníkový výbežok v čelnej strane pätky. Vďaka nemu netreba sledovať prácu pohybujúceho sa plátku, ale stačí pílu iba viesť jeho hrotom.

Pri rezaní citlivých materiálov možno pätku obuť do plastovej sklznice, vytrhávaniu vlákien pri návrate pílky smerom nahor dokáže zabrániť priehľadná plastová vložka. Uhlové nastavenie sklonu má prednastavené dorazy, bez inbusového kľúča sa však pri tejto operácii nezaobídete.

DSC_3654-550

Regulácia otáčok motora sa spolieha na spínač, na ktorého citlivosť si treba pri niektorých materiáloch  trochu privyknúť. Keďže neexistuje otočné koliesko, ktorým by ste výkon obmedzili, pri rezaní plastov budete potrebovať ľahkú ruku, aby sa rýchlym pohybom rezného plátku na hrane netavili. To je však skôr okrajová záležitosť, ako každodenný štandard.

Vo výbave je aj paralelný doraz, ktorý pomôže pri rezaní pruhov z plošných materiálov. Ja úzky a ľahký s jemným prihnutím koncových hrán, aby umožnil dobrú manévrovateľnosť. Priam sa k takejto píle pýta vo vyhotovení, ktorého sa mu dostalo.

DSC_3479-550

Výkon a výdrž pod kontrolou

Písať o tom, koľko metrov rezu spraví táto píla na jedno nabitie v rôznych druhoch materiálu by mnoho neprezradilo. Ak však napíšeme, že pri pilnej práci vydrží bežať celé doobedie a cez obednú prestávku sa akumulátor za hodinu nabije do plnej kapacity, je jasné že nebude brzdiť v práci.

Akumulátor má membránové tlačidlo a tri LEDky, ktoré dokážu odhadnúť jeho zostávajúcu kapacitu. Netreba však očakávať, že tri pozície budú deliť zostávajúcu energiu na tretiny. Je to skôr tak, že ak sa k slovu prihlási oranžová, už čochvíľa bude treba nabíjať. Koniec prichádza bez ohlásenia.

DSC_3651-550

Píla podľa našich skúseností bez náznaku únavy píli OSB panely v hrúbke 22 milimetrov, smrekový masív v hrúbke 50 milimetrov a všetko, čo sa vmestí pod túto hranicu. Vrátane laminovaných drevotriesok, ktorých rez je pri použití plátku so symetrickým trojuholníkovým zubom čistý na oboch stranách, alebo plexiskla na ktorom nepoznať, akú pílu ste použili. Bez problému sme pílili aj vodoinštalačné oceľové rúrky.

Píla má pri reze 20mm zdvih plátku, vďaka čomu je rez agresívny, rýchly a výborne manévrovateľný. S tromi úrovňami prekmitu a pílením bez neho možno dosiahnuť takú odozvu pri pílení, aká je pre konkrétny materiál vhodná.

Parkside PSTDA 18-Li A1 je píla, ktorá dokáže naplniť očakávania a urobiť kus práce bez toho, aby ste mali pocit, že vás akumulátorové napájanie nejakým spôsobom brzdí. Je presná, výkonná a má továrenské spracovanie, ktoré je typické pre vyššiu triedu hobby náradia. Páčili sa nám moderné konštrukčné prvky, ktoré naznačujú, že ide o model zo sviežeho vývoja, ktorý nezabúda ani na ergonómiu a komfort pri práci. S nízkymi vibráciami a hlučnosťou ide práca skutočne dobre.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Vďaka za test, na jar sa chystám renovovať záhradu, chatku, urobiť novú pergolu a hľadám si dostupné nástroje. Už som počul chválu na stroje Parkside, asi si kúpim toto akumulátorové náradie, ktoré doplní moju skrutkovačku, nech mi práca v záhradke ide od ruky.

Pridaj komentár