Je to najrýchlejšia a najlacnejšia renovácia schodov z hladeného betónu. Namiesto drahých kobercov, alebo ešte drahších schodníc z masívu ich ukryjete pod farbou. Za jediný deň sa zmenia na nepoznanie – akoby boli opäť nové.

Tentokrát to nie je výzva pre remeselníkov, ktorí majú so schodmi skúsenosti. A nie je to ani práca, ktorá by vyžadovala zručného domáceho majstra. Práve naopak. Ktokoľvek vezme do ruky valček a dokáže ho vaľkať po zemi bez toho aby natrel farbou aj steny, môže si plne dôverovať. Netreba nič riediť, dokonca nebude farba ani zapáchať a dlho schnúť. Žijeme predsa v ére moderných technológií pre domácnosti.

DSC_4506-550

Vyčistiť od nánosov špiny

Schody z hladeného betónu sú klasikou slovenského vidieka. Mozaika kamienkov kedysi zdobila betón, ktorý dnes už nevyzerá príliš lákavo. Akoby nasiakol všetkými rokmi používania a nech ho drhnete akokoľvek, neobnovíte jeho zašlú slávu. Pri maľovaní nám bude stačiť jediné – aby bol čistý.

Až vo chvíli, keď vezmete do rúk špachtľu, zistíte čo všetko sa na schody nalepilo počas rekonštrukcií domu. Niekde sa nájde kus stavebného lepidla, inde sú zvyšky stierok a omietok, na ďalšom mieste sa ukazuje farba, ktorá mala byť pôvodne iba na stene. Špachtľa s tvrdou a ostrou čepeľou ich hravo dokáže odstrániť. A ak čosi naozaj nejde, tak pomôže kladivo. Pod špachtľou, akoby schodnice späť získavali svoje ostré okraje a plochu.

DSC_4172-550

Vysávač s dobrým ťahom poberie všetko do seba a od tejto chvíle je jasné, že nepovolané nohy na schody nepatria. Začína sa upratovanie, pri ktorom nik nechce aby sa špina nanosila preč. Hladké schody sú fajn, ale vodou-riediteľná farba by sa na nich sotva uchytila pevne. A ak ide o umývanie, nikdy niet lepšieho a spoľahlivého pomocníka akým je mydlo.

DSC_4165-550

Nie však s jeleňom na pranie, ale draselné na podlahy. Má konzistenciu hustejšiu ako med a po rozmiešaní vo vode sa zmení na jemnú kefu. Rozpustí aj dlhoročnú špinu, obzvlášť ak ju pohromade drží mastnota. Umývanie je preto rýchle a s dobrým výsledkom. Zažltnuté schody naberajú späť svoje šedivé tóny, i keď je jasné, že to nie je ako kedysi.

DSC_4175-550

Keď všetko vyschne, na záver príde ešte poistka. Máte kdesi v pivnici plechovku s acetónom, alebo drhnete okná technickým liehom? V princípe je úplne jedno po ktorom z nich siahnete. Vo výsledku zmyjú aj posledné zvyšky tukov. Hoci zapácha omnoho viac, my sme volili acetón. Predsa len, odparí sa v sekunde a je silnejší.

DSC_4177-550

Dokonale premiešať a pripraviť

Farba Balakryl Betón je asi tou najhúževnatejšou akrylátovou farbou na trhu. Bola namiešaná tak, aby zniesla intenzívnu záťaž a dokázala sa uchytiť nielen na betóne, ale aj na keramickej dlažbe. Už pri otvorení vedierka vidno dúhový lesk akrylátu, ktorý prezrádza jej silu.

DSC_4180-550

Chvíľku potrvá kým ju premiešate, zmení sa na nepoznanie. Vo chvíli, keď sa zjednotí v celom svojom objeme, uvidíte ju v odtieni, ktorý bude mať aj na betóne. Je svetlosivá, so zamatovým jemným odleskom, akoby s miliónmi mikroskopických zrniečok vo vnútri. Vyzerá skutočne príťažlivo a moderne.

DSC_4184-550

Aby neboli steny zamazané farbou, začíname štetcom. Má prírodný vlas a so šírkou 25 milimetrov ním hravo obtiahnete okraje schodov a ich vnútorné hrany. Hoci za štetinami zostávajú stopy so slabším krytím, vo finále sa všetko stratí a vyrovná. Ide len o to, aby sme valčekom nemuseli až k úplnému okraju. Je to náhrada za lepenie maliarskej pásky, čo pri schodoch ušetrí mnoho času.

DSC_4185-550

Je úplne jedno, či sa pustíte smerom nadol alebo budete vystupovať po schodoch hore. My sme na každom zo segmentov schodov išli opačným smerom a nezdalo sa, že by v tom bol rozdiel.

Dobrý valček zaistí rovnomerné krytie

Videli sme, že štetec nie je ideálom, plochy preto budeme natierať valčekom. Nie každý je však vhodný. Potrebujeme valček, ktorý ochotne prijíma veľkú zásobu farby, avšak rovnako ochotne ju na podklad aj odovzdáva. Záleží nám na dokonalom nakrytí, ale aj na tom aby bola vrstvička farby dostatočne hrubá. A keďže chceme povrch matný a protišmykový, potom už zostáva iba jediná voľba.

DSC_5653-550

Ak ste ešte nikdy nepočuli o penovom valčeku s jemným zamatom na povrchu, je čas aby ste sa s ním zoznámili. Jeho povrchovú úpravu nazývajú flockom a nie je to nič iné, ako ohromné množstvo jemných plyšových vlákien, ktoré uviazli vo vrstvičke lepidla. Určite ste už niekedy takýto povrch videli, len ste ho nikdy neočakávali na valčeku. Ten náš má označenie Konkávny Flock 503381, šírku 11centimetrov a etiketu výrobcu Kana.

Dve vrstvy a hotovo

Teraz, keď miznú celé schodnice pod vrstvou farby, vyplatí sa myslieť na smer natierania. Potrvá dve hodiny, kým náter preschne natoľko, aby ste po ňom mohli prejsť v ponožkách. Buď sa „zabetónujete“ na poschodí, alebo na prízemí. V každom prípade, budete pred nafarbenými schodmi ustupovať. My sme to robili vždy na noc, dalo by sa maľovať aj každý druhý schod. Dve hodiny čakania by však nemali nikoho obmedzovať.

DSC_4191-550

Za valčekom zostáva prekrásny farebný film už po prvom nátere a rovnako dobre chytá na staré socialistické kachličky 10-na-10 i na schody z brúseného terazza. V priebehu schnutia vidno ako vyzrieva. Najprv stratí lesk, neskôr sa stane polopriesvitný. Všade na betóne, kde boli schody až príliš zodraté, akoby farba ustúpila. Neľakajte sa však, že je to vinou mastnoty. To sa len farba vpila do pórov schodnice a nadobro ich uzavrela.

DSC_4193-550

Druhý náter je však dokonalosťou samou o sebe. V tejto chvíli má už náter dostatočnú hrúbku a žiari v celej svojej kráse. Plochy sa dokonale zacelia a nadobro ukryjú aj starý betón aj kachličky. Vyzerá to, akoby práve odišla profesionálna firma, ktorá spravila renováciu. S tým rozdielom, že ste ich pomoc nepotrebovali a zvládli to sami.

DSC_4202-550

Všetko umyjete vodou

Valček, štetec či maliarska miska nezostanú špinavé. Za čerstva sa všetka farba dá vymyť vodou v umývadle, bez toho aby ste sa museli báť o jeho znečistenie. Nie je však nutné, aby ste to robili po prvom i druhom nátere samostatne. Ak všetko zabalíte do mikroténového vrecúška, bez zaschnutia tam vydržia i dva týždne. Aspoň tak sme si to užili my, keď sme sa po maľovaní ihneď púšťali do inej práce a materiál zostal odložený v chodbe pod fóliou. Netreba stresovať, je to akrylát a ten bez odparenia vody nevyzrie.

DSC_4207-550

Výsledok je nadovšetko dokonalý, nič sa nešmýka. V  domácnosti pribudne jediná povinnosť navyše. Pozametať schody každý deň, pretože už nemajú strakaté maskovanie, na ktorom by sa nečistoty strácali. Namaľované schody sú príjemným osviežením pri ktorom si poviete – prečo sme to nespravili už dávno? Vyzerajú skutočne dobre.

DSC_4508-550

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Nebolo by výhodnejšie dať ten náter nejakej tmavšej farby? Ja len že keď sa bude chodiť v jari s topánkami od blata tak bude hneď všetko vidno.

Pridaj komentár