Je to pomôcka, vďaka ktorej nemusíte pri spájaní dreva vytvárať zložité stolárske spoje. Cez šablónu vyvŕtate vodiace otvory a dielce spojíte skrutkami. Bez ohľadu na to,  či smerujú kolmo na seba alebo tvoria plochu.

Hoci sa v časopisoch pre domácich majstrov s takýmto druhom spájania stretnete v takmer každom čísle, málokto vie že pomôcka Kreg Jig sa vyrába v troch rôznych veľkostiach. V závislosti na tom, či potrebujete spojiť rámovacie lišty, pospájať korpus nábytku alebo zostaviť rámovú konštrukciu záhradného domčeka.

DSC_4765

Na tenký materiál a jemné spoje

Čo majú spoločné tenké reliéfne lišty a 12-milimetrová preglejka? Ak sa ich pokúsite spojiť pomocou štandardného Kreg Jig-u, vždy vám budú po dotiahnutí skrutiek vytŕčať boky ich hlavičiek. A to aj vtedy, ak zvolíte tie s valcovitou hlavou. Hoci má pomôcka rysku pre 12 milimetrovú hrúbku materiálu, predsa len sa nachádza na rovnakom mieste, ako pol-palcová imperiálna ryska. Práve to je ten drobný rozdiel, ktorý robí šarapatu.

Šablóna Micro Pocket Drill Guide má rovnakú geometriu, avšak používa tenší vrták. Akoby zázrakom, všetko zrazu sedí. Pre odlíšenie je vyhotovená z čierneho plastu a rovnako ako štandardná pomôcka, i tu siahajú rysky až po 38 milimetrov. Prednosťou jemnejšieho vŕtania je, že sa s ním vmestíte aj na užšie lišty. A ak príde na vysprávky, miniete menej tmelu a čaká vás menej brúsenia.

DSC_4753

Táto šablóna bude zaujímať určite tých, ktorí popri nábytkárskych projektoch robia aj jemnejšie práce, kde sa treba vysporiadať so spájaním drobnejších dielcov. Základňu, zvierky, skrutkovač a všetko ostatné využijete zo štandardnej sady.

Štandard, ktorý patrí do každej dielne

Predstavovať pomôcku Kreg Jig v jej klasickej podobe azda netreba nikomu. Najpredávanejšia sada Kreg Jig Master System už nejednému z nás pomohla pri výrobe nábytku, ktorý nevyžaduje veľa plánovania. Vymeriate si dielce, navŕtate vodiace otvory a skrutkujete.

DSC_4760

Nikde netreba nič pridávať, nikde sa nežiada zložité vymeriavanie. Každý zo spojov je možné kedykoľvek rozobrať, ak by sa žiadala v budúcnosti oprava alebo prerábka. Určite ste čítali náš úvodník ku spojom, určite ste videli desiatky projektov v časopise. Prečo je vôbec Kreg Jig taký zaujímavý?

  • Nevyžaduje presné meranie, ako je tomu pri kolíkových spojoch. Nič nemusí sedieť oproti sebe, skrutky sú predsa samorezné.
  • Nezaskočí vás nepresný doraz lacnej lamelovacej frézky, všetky plochy budú dosadať tak presne, ako presne ich dokážete pri skrutkovaní fixovať zvierkou. Navyše nič netreba lepiť, takže sa ušetria peniaze
  • Diskutovať o čapoch, ozubových spojoch a ďalších technikách spájania snáď azda ani netreba. Všetky žiadajú skúsenosti a kopu náradia navyše.

Nie je tajomstvom, že práve vďaka Kreg Jigu sa nejeden domáci majster pustil do projektov, ktoré boli pre neho dlhodobým strašiakom. Určite to poznáte aj vy.

Na rámové konštrukcie a veľké projekty

Čo sa však stane, ak treba vyrobiť čosi väčšie? Môže to byť rám záhradného domčeka, môže to byť lavica na prírodné posedenie, alebo konštrukcia na malý môstok cez potôčik vo dvore. Na takéto projekty je i s najdlhšími skrutkami štandardný Kreg Jig trochu prislabý.

DSC_4763

Riešením je šablóna Kreg Jig HD, ktorej geometria počíta s minimálnou hrúbkou materiálu 38 milimetrov. Teda presne tam, kde štandardná šablóna končí. Má hrubší vývrt a v sortimente aj dlhšie skrutky so širším závitom. Takéto spoje znesú omnoho väčšiu záťaž ako štandardné.

Počíta sa s nasadením v exteriéri, takže z materiálov skrutiek je dostupný antikor, ale aj oceľ krytá farebným filmom. Pri tejto šablóne však výrobca myslí aj na tesárske práce, pri ktorej by nebolo pohodlné pracovať s veľkými kusmi v stojane. V balení je nasúvacia plastová pätka, ktorá zladí šablónu s hranou dreva pri upevnení zvierkou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

6 KOMENTÁROV

  1. Veľmi zaujímavé, doteraz som sa s týmto nestretol. Na jar ma čaká výstavba novej kadibúdky a chcel som na spojenie hranolov rámu použiť pozinkované rohové plechy. Toto sa mi ale pozdáva viac. Tak či tak budú spoje vrutmi, ale vynechám tie plechy, keď použijem túto šikovnú šablónu

      • V casopise urob si sam si tym robia vsetko – od nabytku az po opravu zarubni. Tiez som na to dlho pozeral a od tychto vianoc to mam doma a ja. Este som nic nerobil, ale uz sa s tym pomaly poberam na chalupu vsetko poopravovat.

  2. Kúpil som si Kreg Jig a som sním nadmieru spokojných ..nechápem ako som doteraz mohol bez neho fungovať.
    Vrelo odporúčam sú to dobre investované peniaze.

Pridaj komentár