Ľahšie sa to povie ako urobí. Zbrúsite opotrebovanú nášľapnú vrstvu podlahy, pozametáte prach a natriete ju novou vrstvičkou laku alebo farby. Ak viete ako prekonať drobné mrzutosti, presvedčíte sa o tom, že ide o najlacnejší spôsob renovácie.

Mozaikovú podlahu nájdete v nejednom starom dome. Štvorce surovej drevotriesky nalepené na betónovom alebo doskovom podklade vytvárajú najrôznejšie obrazce. Raz sedia bok po boku a hrajú sa na parkety, inokedy sú oddelené prúžkami sololitu, aby pri pokládke imitovali kedysi nedostatkové dlaždice. Bola to móda, ktorej pozostatky dodnes zdobia slovenský vidiek.

I keď po desaťročiach používania možno takéto podlahy vyzerajú nemoderne a primálo lákavo, pravdou je, že po prebrúsení budú natoľko svieže, že vás presvedčia o tom, že nová vrstva laku im pristane. Kým však otvoríte plechovičku a siahnete po štetci alebo valčeku, čaká vás zopár nepríjemností s ktorými sa treba popasovať.

1 Mastné škvrny

 

DSC_2308-

Najprv je to tmavá škvrna ktorá sa líši od okolia, potom sa pri brúsení ukáže prach, ktorý sa namiesto vírenia kopí vo svojej voskovej mastnote. Neexistuje žiadny spôsob, ktorý by dokázal zaručene vytiahnuť oleje nasiaknuté do drevotriesky von. Je však veľká šanca, že sa vám povrch podarí vymyť natoľko, aby sa na ňom nová vrstva laku bezpečne udržala.

Nariedený olej sa vytiera omnoho lepšie ako hustý. Preto je bavlnená handrička s acetónom (označovaným aj ako riedidlo C6000) výborným pomocníkom. Zotriete každú zo škvŕn niekoľko krát po sebe a po priložení papierovej servítky zistíte, že ani pod úderom kladiva sa žiadny tuk už nepretláča. Znamená to, že sa vám podarilo vymyť kritické množstvo tukov, ktoré by ohrozili priľnavosť náteru. Pomôže, ak plochu trochu nahrejete fénom alebo teplovzdušnou pištoľou.

Dobrou investíciou je urobiť prvú vrstvu lakovania syntetickým náterom, ktorý sa so zvyškami olejov znesie omnoho lepšie ako vodou-riediteľné nátery. Tie vám ihneď ohlásia problém – budú od podkladu odskakovať a vytvárať odlúčené guľôčky. Ak nie na celej ploche, tak aspoň na problémových častiach.

2 Zamodranie od vytečenej vody

 

DSC_2328

Tam, kde kedysi vytiekla voda pod kuchynskou linkou alebo sa stala nehoda pod radiátorom, voda zostala uväznená pod lakom alebo náterom. V tomto mokrom prostredí začali rásť huby ktoré spôsobili, že drevená štiepka zmenila svoju farbu. Z hnedastej sa stala šedou, jemne modrastou.

Takéto škvrny sú často tmavšie ako okolie a výrazne upozorňujú svojim mapovitým tvarom na dávnu nehodu. Ak ich ošetríte Savom alebo Domestosom, miesto sa vám podarí zosvetliť. Po každom opakovaní je plocha opäť bledšia, takže by ste si mali dať pozor na to, aby ste to neprehnali.

Hnedasté tóny takýmto spôsobom síce neobnovíte, podarí sa vám však z tmavej škvrny urobiť iba farebnú variáciu v rovnakej intenzite akú má okolie.

3 Vypálené alebo vyseknuté miesta

 

DSC_2334

Až pri brúsení sa niekedy objavia chyby, ktoré oko zvyčajne prehliada. Preseknuté, obúchané a vypálené miesta na seba po vybrúsení upozornia vzhľadom pôvodnej povrchovej úpravy. Brúska sa k nim nedostala a na novom laku by vždy bolo vidno, že sú to kazy ktoré nie sú v úplnom poriadku.

Najlepšie je chýbajúci materiál nahradiť. Nie však pilinami vmiešanými do laku či podobnými provizórnymi trikmi. Ak by sa dal takýto tmel kvalitne vyrobiť na mieste, nik by sa nezaujímal o ich výrobu. Malé preliačeniny nie sú problémové a ak siahnete po ktoromkoľvek výplňovom tmeli na drevo, výsledok bude dobrý. Nám sa osvedčil JUB Akrilin, ktorý je v ponuke v mnohých farebných odtieňoch. Dá sa však dotónovať akoukoľvek akrylovou farbou. Aby ste neznečistili susediace plochy, lepšie je olepiť si tesné okolie maliarskou maskovacou páskou.

Akrylové tmely tuhnú odparovaním vody, dajú sa brúsiť pomerne rýchlo. Ak je vrstva tmelenia tenká, sušenie sa dá urýchliť hoci aj fénom.

4 Škáry, ktoré rušia jednoliatosť podlahy

 

DSC_2353-

Tam, kde sa otvárajú spoje, obyčajný parketový tmel nestačí. Treba také riešenie, pri ktorom sa tmel počas vytvrdzovania naduje, aby vyplnil škáru čo najpevnejšie. Ak ste ešte nikdy nepočuli o tmeli, ktorý by sa správal trošku podobne montážnej pene, mali by ste si nájsť v predajni Ponal Duo.

V škatuľke sú dve tuby, z ktorých zmiešate potrebné množstvo v pormere 2:1. Urobíte vedľa seba dva biele pásiky z veľkej tuby, potom k nim urobíte jeden rovnako dlhý z menšej pigmentovanej tuby a po dôkladnom premiešaní máte tmel, ktorý sa vytvrdí vzdušnou vlhkosťou. V škáre sa začne po pár desiatkach minút nadúvať, plne vytvrdne pre brúsenie po štyroch hodinách. Dokáže vyplniť nielen škáru, ale nahradiť hoci aj chýbajúcu polovicu jednej z mozaikových kaziet.

Máme odskúšané, že aj tento tmel sa dá tónovať akrylátovými tónovačkami pre interiérové nátery. Tuhnúť však začne už po niekoľkých minútach a po prebrúsení zostáva jemne pórovitý. Na podlahách v takejto úprave funguje dokonale, s jediným balením vytmelíte chybný kus drevotriesky a potom v závese i hnedú ryhu sololitu.

5 Uvoľnené dlaždice

 

DSC_2371-

Ak sa úzkostlivo pustíte do hodnotenia podlahy, možno nenájdete jediný kus mozaiky, ktorý by bol nalepený správne. Niektoré sa však v rohoch podvihujú, obzvlášť na miestach, ktorými sa chodí najčastejšie.

Oprava je v tomto prípade jednoduchá, hoci by sa zo začiatku zdalo že robíte len škodu. Vrtákom s priemerom 3 milimetre navŕtate otvory do drevotriesky a potom pomocou lekárskej striekačky tisnete disperzné lepidlo do dutiny pod štvorcom.

Duvilax D3 Rapid ustojí v budúcnosti aj vodu, ktorá by mohla zatekať pri umývaní podlahy, navyše má dobrú konzistenciu na to, aby pri takejto oprave poslúžil. Treba mu len dať čas na to, aby lepený spoj vyschol. Vo finále už iba zatmelíte dierky po vŕtaní a budete mať istotu, že dielec sa nebude ani prehýbať pod nohami, ani odstávať. Je to oprava ktorá vás trochu spomalí, avšak výsledok je bezchybný.

6Mramorová kresba

 

DSC_2377

Môžete mrhať čas, aby ste pátrali po tom, prečo sú niektoré miesta tmavšie ako iné. Môže to byť práca slnka, môžu to byť pigmenty ktoré z náteru nasiakali v priebehu desaťročí do drevotriesky, alebo to môže byť úplne inak.

Pravdou však je, že sa vykreslili pri brúsení a možno by ste museli odstrániť ešte ďalšie dva milimetre hrúbky, aby ste boli – hoci bez záruky – na rovnakom odtieni plochy. Počítajte preto s mramorovým efektom hneď na začiatku a voľte vždy tmavší odtieň povrchovej úpravy, aký mala podlaha pred jej renováciou.

Možno ste o tom netušili, ale nejeden predajca s tónovacím strojom vám vie podľa receptúry pre bezfarebnú bázu lazúry natónovať i priehľadný lak. Ak ste sa doposiaľ rozhodovali medzi bezfarebným akrylátom/uretánom a zlatistým alkydom, odteraz viete, že do úvahy pripadajú nielen všetky zemité odtiene hnedej, ale hoci aj zelený, červený či modrastý odtieň.

7Miesta utopené pod terénom

 

DSC_2345-

O tom, že niektoré časti podlahy sú utopené pod okolím by ste mali vedieť skôr, ako sa pustíte do lakovania. Už pri brúsení sa prach hromadí v ryhách, ktoré sa vyfarbujú do svetlých odtieňov. Hoci to vyzerá len ako nevinné spestrenie zametania, vytriezvenie pri ponaučení na vlastných chybách by mohlo byť kruté.

Či bude lak lesklý, matný alebo saténový, každá ryha sa prezradí odlišným odleskom. Na veľkej ploche budete vidieť zárezy, ktoré sa raz objavia a potom zasa strácajú. Všetky takéto miesta treba ošetriť tmelom, a to hneď vtedy, keď sa púšťate do tmelenia otvorených škár.

Ryhy sú výhradne na spojoch, v strede dielca ich zvyčajne nenájdete. Budete prekvapení, ako dobre bude výsledok po vytmelení vyzerať. I v tomto prípade platí pravidlo, že tónovať tmel sa vyplatí.

I takúto nadmerne unavenú podlahu sa vyplatí zrenovovať. Po vybrúsení a novej vrstve laku bude vyzerať ako nová:

DSC_1541

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár