Nikdy nezatuhne, vydrží vám otvorené po celé roky a bude lepiť rýchlosťou blesku i vtedy, ak výrobca nastavil receptúru tak, aby ste mali desať sekúnd pre manipuláciu. Poznáte najlepšie triky so sekundovými lepidlami?

Radšej fľaštičku ako tubu

Pri malých trojgramových baleniach sekundového lepidla v tube výrobcovia príliš nepočítajú s tým, že by ste ho mohli použiť opakovane. Nech sa akokoľvek budete snažiť uzavrieť ho, predsa po mesiacoch skladovania zaschne – jeho uzáver netesní. Vo chvíli, keď prepichnete hliníkové viečko tuby, nemôžete sa spoliehať na tesnenie plastového krytu.

Iné je to pri 20-gramových plastových fľaštičkách. Zvyčajne majú v uzávere kovový tŕň, ktorý spolu s lepidlom vytvorí dokonale tesniacu zátku. Kedykoľvek kryt odskrutkujete, tŕň obnaží cestu k lepidlu a môžete sa spoľahnúť na to, že to bude fungovať rovnako dobre desiatky krát. Ak uzáver tŕň nemá, nahradiť ho môžete kancelárskou pripínačkou.

V mnohom vám pri rozhodovaní napovie aj cena. Tubička s 2 gramami lepidla stojí pri pokladni približne 90 centov, 20-gramová fľaštička vás v predajni vyjde na 3,30 eura, na eBayi kúpiť 20-gramov lepidla za 1,50 eura.

V mrazničke nezostarne

Čím je chladnejšie, tým menej je sekundové lepidlo ochotné tuhnúť. To sa vám vyplatí vedieť nielen pri lepení, ale aj pri skladovaní sekundového lepidla. Nájdite mu miesto v mrazničke a môžete si byť istí, že už nebudete musieť sledovať dátumy jeho spotreby.

V mrazničke lepidlo nikdy nezamrzne a jeho drobný objem v hrsti rýchlo zohrejete pri lepení na izbovú teplotu. Platí to nielen pre extrémne riedke lepidlá z Číny, ale aj pre zahustené verzie vo všetkých ich podobách.

Pri dýchnutí v póroch zatuhne

Sekundové lepidlo výborne lepí všade tam, kde sú plochy hladké a bez škáry dosadajú jedna k druhej. Poznáte to z kovov, plastov, skla i porcelánu. Ak však potrebujete lepiť drevo, kožu alebo keramiku, lepidlo nasiakne do pórov a odmieta rýchlo vytvrdnúť.

Riešenie je jednoduché. Keďže kyanoakrylát potrebuje pre tuhnutie vodnú paru, najlepšie spravíte ak na plochu s naneseným lepidlom niekoľkokrát dýchnete. Lepidlo, ktoré sa vsiaklo do pórov vytvrdne a spraví materiál nenasiakavým. Ak na takto pripravený povrch nanesiete lepidlo po druhýkrát, vytvrdne už bežnou rýchlosťou.

Takto si ľahko vyrobíte z tenkých latiek dekoratívne výplne do dvierok.

Stuhnúť môže okamžite

V domácich podmienkach si môžete vyrobiť aktivátor alebo elixír, vďaka ktorému sekundové lepidlo stuhne okamžite pri kontakte. Kým na jednu plochu lepeného spoja nanesiete sekundové lepidlo samotné, na druhú natriete prstom tenučkú vrstvičku urýchľovača.

Ten si vyrobíte, ak do vody prilejete technický lieh a tento roztok nasýtite kuchynskou sódou. Na pomeroch priveľmi nezáleží, ide len o to aby ste vytvorili na jednej z plôch vlhké, alkalické prostredie. Majte na pamäti, že urýchľovača nikdy nepotrebujte viac ako lepidla samotného. Zarábajte si preto elixír v malej nádobe.

Takúto výbavu oceníte napríklad pri zakladaní závesov a kovaní na drevené dvierka a korpusy. Na pánt nanesiete pár kvapôčok lepidla, drevo jemne pretriete urýchľovačom. Pri dotyku sa obe plochy okamžite pevne zlepia.

Acetón spoj uvoľní

Ak sa pri rýchlom lepení s elixírom prepočítate a spoj vznikne tam, kde ste nechceli, jednoducho ho uvoľníte pomocou acetónu. Ak ho naberiete do injekčnej striekačky a ihlou nakvapkáte na líniu spoja, cez kapiláry sa dostane k čerstvému lepidlu a uvoľní ho.

Je to šikovnejšie ako trhať spoje dlátkom alebo páčením. Nič sa nepoškodí ak sa acetónu do spoja podarí preniknúť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

5 KOMENTÁROV

  1. Soda bikarbona je blbost!!!!!!!!!Je krystalicka! Po case nasaje do seba vzdusnu vlhkost .Spoj vam zacne slzit a rozpadne sa!!!!!/treba skusit detski puder, aj na vykrytie vacsich nerovnosti,po zaschnuti sa da aj brusit/

    • Sóda bikarbóna a kyanoakrylát si veľmi dobre rozumejú. Opravári gitár s tým majú bohaté skúsenosti. Zo sódy a lepidla robia protézy plastových, perleťových a kostených častí ak ich nechcú vymeniť za nové. Dajú sa opracovať pilníkom, sú pevné a na vlhkosť nijako nereagujú.

  2. uplne normalna a uzitocna vec, modelari a kutili bezne zasypaju sekundak sodou. vytvrdne okamzite, akurat vyzaduje potom brusenie

    • Jemne kombinačkami stláčať vrchnáčik tam kde ostalo lepidlo a zatvrdlo. Keďže väčšinou kvapkatko-špic fľaštičky lepidla aj vrchnáčik sú z mastnej umelej hmoty lepidlo na nich nedrží a keď pod tlakom popuká sa sa uzáver uvoľniť.

Pridaj komentár