Vŕbové vypletačky nie sú kratochvíľou len pre zručných remeselníkov. Ak si pri vychádzke do prírody narežete v jarnom rozpuku pri vode 25 či 30 vŕbových prútov, môžete si z nich vyrobiť peknú tácku alebo podnos.

Prednosťou tejto kratochvíle je, že nepotrebujete prúty výberovej kvality, ktoré sú tenké a pružné ako tie na košíky. Dielo sa vám podarí zo všetkého, čo sa vám na brehu podarí pripraviť. Rovné prúty narežete v každom hustejšom poraste, i keď nie je udržiavaný rukou košikára.

Udajte mu veľkosť

Vŕbové prúty majú dĺžku približne 180 centimetrov a záleží iba na vás, aký veľký podnos si chcete vyrobiť. Pozrite sa na stôl alebo skriňu, vezmite do ruky meter a zdravo pouvažujte nad veľkosťou. Ak vezmete do ruky dva prúty a zviniete z nich kruh s priemerom 35, 40 či 45 centimetrov, určite to nebude výzva nad vaše sily.

Pozorne sa s prútím zoznámte. Z jedného konca na druhý sa nielen zužuje, ale zvyšuje sa aj jeho ohybnosť. Ak ste strihali prútie z viacerých vŕb a farba napovedá rozdiely, zistíte že aj vlastnosti budú iné. Kým zelený prút možno zlomíte, oranžový či červený môže byť oveľa poddajnejší.

Bez ohľadu na to, či chcete tácku oválnu alebo okrúhlu, vždy začínate vencom v tvare kruhu. Zviniete ho, zakliesnite konce do seba a sám musí držať svoj tvar.  Nepotrebujete motúz, drôtik ani nič na pridŕžanie.

Vypletajte riadok po riadku

Aby mala tácka osnovu na vypletanie,  musíte veniec preložiť dvomi priečkami. Či použijete hrubšie prúty po jednom kuse, alebo na ich miesto položíte páry, dvojice či trojice je iba na vás. Ide len o vkus a výsledný vzhľad, ako o komfort pri pletení.

My volíme spodné, hrubšie časti prútov, aby sa nám pri vypletaní ohýbali tie, z ktorých budeme robiť výplň. Kým nedokážete prúty poddať svojej vôli, je to to najlepšie rozhodnutie, ktoré môžete spraviť.

Prvé skutočné vypletanie prichádza s prútikmi, ktoré si nastriháte s presahom na mieru. Ak sa vám technikou hore-dole-hore-dole podarí v opačnom rytme upevniť do obruče prvé dva, s istotou v ruke môžete všetko vyformovať na správny tvar. Všetko čo sa vám poposúvalo, utieklo alebo zošmyklo šikovne napravíte.

Budete prekvapení, ako rýchlo vám bude pribúdať riadok za riadkom. Dodržujte rytmus striedania, sledujte si pre pekný vzhľad hrúbky prútov a nezabudnite z času na čas pletenie formovať. Znamená to, že výplet stlačíte k sebe aby bol hustý. Tvarujete aj obvodovú obruč, aby bola tácka buď okrúhla, alebo oválna.

Čím bližšie sa dostanete k okrajom, tým viac budete pociťovať že ohýbanie prútov žiada väčšiu námahu. Znamená to, že najlepšou stratégiou je použiť hrubšie časti prútov v strednej časti tácky a z tenších robiť okraje. Čím je prút tenší, tým je poddajnejší. Tenké časti zo špičiek však patria po vysušení do pece.

Okraje treba zapraviť

Svoju prvú tácku stihnete pri prvom pokuse spraviť za 20 minút, kým príde na rad jej finálne upravovanie. Na začiatku vás čaká zostrihanie prútov z úpletu.

Ponechajte ich približne o 2-3 centimetre dlhšie ako je obvod rámu. Dajte si záležať na tom, aby tvorili dokonalý kruh alebo ovál.

Prúty striháte na dvakrát. Najprv na vrchnej, pohľadovej strane. Potom na spodnej. Iba zriedkavo sa stane, že tácka sa na ploche kýve. Nájdete jeden, dva či tri prúty na ktorých nešikovne stojí a len ich zostrihnete na mieru.

Prúty, z ktorých ste vytvorili na začiatku osnovu nemusíte bezpodmienečne zastrihnúť. Možno sa vám zapáči zviazať ich k sebe ako jednoduché rukoväte, čím vznikne vo výplete pekný oblúkový tvar.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár