Nájdete ich takmer v každom dome alebo verande, ktoré boli postavené od 50 do 70-tych rokov. Svoje najlepšie časy majú už za sebou a potrebujú renováciu. Treba im obnoviť poškodený náter a možno aj vymeniť sklené výplne za modernejšie dvojsklá. To je výzva pre každého domáceho majstra.

Obhliadka zväčša odhalí viacero nedostatkov. Dverné krídla netesnia, pretože v priebehu rokov získali vôľu. Lak je miestami popraskaný, inde sa zasa v horúcej klíme verandy rozpustil a začal sa miesiť s nečistotami. DSC_7226-01Rozchádzajú sa zasklievacie lišty, niektoré z tabuľových výplní sú prasknuté. Zaručene to však nevyzerá na odpis a každá snaha o opravu prinesie želaný výsledok.

Investícia času a materiálu je podstatne nižšia ako kúpa nových dvier.

Príprava skrýva nástrahy

Odmontovať štítky, vytiahnuť zámok a odstrániť kovania nie je veľká veda. Ak sú skrutky poškodené, hravo v nich pílkovým plátkom alebo oscilačným multináradím možno vytvoriť novú drážku. DSC_7370-02Dôležité je iba to, aby šlo všetko preč – či už dobrovoľne, alebo nasilu. Každý drobný nedostatok bude možné neskôr vytmeliť a ukryť pod náter. Neberte na seba vinu, že kedysi boli skrutky z mäkkého materiálu a s drážkou, ktorá nič nevydržala.

Dlátko je skvelým pomocníkom pri odstraňovaní starých tesnení. Málokedy sú v drážke. Často sú iba nalepené na povrchu a pri snahe o strhnutie sa trieštia na kusy. DSC_7417-04Ostré dlátko je ako nôž, ktorý stiahne lepidlo so zvyškami pások preč.  Treba sa doň oprieť, aby falce dverí zostali bez zvyškov lepidla.  A spolu s nimi aj zárubňa.

Lišty môžu trochu potrápiť

Vyzerá to jednoducho a predsa len môže vysklenie dvier trvať dlhšie ako očakávate.  Majstri používali pri zasklievaní rôzne triky, ktoré sa dnes už pričasto nevidia.

Tie, ktoré boli upevnené skrutkami možno vytiahnuť jednoducho. Akoby sDSC_7387-02a samé pýtali von. Zväčša sú na tej strane, ktorou majstri vkladali výplne do dvier. Zvyšné lišty sú však upevnené odlišne. Kolárskymi klincami – wagnerkami – bez hlavičiek. Tie sú utopené do lišty.

Keďže vytiahnuť ich nemožno, nezostáva nič iné, ako ich utopiť úplne. Vždy aspoň na jednej zo štvorice líšt obkolesujúcich každé okno. Priebojníkom alebo klincom s odpílenou špičkou ich treba nabiť až do dverného rámu. To prvú lištu uvoľní a zvyšné možno bez poškodenia vypáčiť von. Zostanú len klince v ráme, ktoré treba vytiahnuť kliešťami.

Ja som sa musel popasovať ešte s nešikovným nánosom silikónu, ktorým ktosi vlepil tenké sklá do líšt, medzi ktorými bola neúmerne široká škára.

DSC_7410-03Je výhodné zabaliť si lišty v sadách po štyroch do papierovej pásky a zapísať si, z ktorého obloku a ktorej strany boli vytiahnuté. Všetko je to ručná práca a nič po zamiešaní nepasuje k sebe. Takáto príprava ušetrí mnoho času pri opätovnom osádzaní.

Preč s náterom

Starý lak na červenom smreku nejaví pri prúde horúceho vzduchu prílišnú ochotu zvlniť sa pre zoškrabanie. Taví sa ako živica a vsiaka do dreva. Na dvere som preto použil lakovú frézu. V priebehu piatich minút nebolo čo robiť. Na oboch dverných krídlach som pred frézovaním stiahol lícové lišty, takže mi zostali iba holé rámy bez falcov.DSC_7489-05

Excentrická brúska dokonale zrovná brúsené plochy a dvere vyjavia všetky svoje tajomstvá. Kde tu sa objavia poškodenie od psíka, inde podstrčená doska z obyčajného smreku medzi ostatnými. Asi aby bola výroba dvier o čosi lacnejšia. Keďže nič nie je do hĺbky zamastené, obe dverné krídla sú pripravené pre obnovu náteru.

Rad je na zárubni

So zárubňou je to trochu iné. Je v nej mnoho klincov a pracovať treba aj nad hlavou. Takže laková fréza nemusí byť ideálnym riešením.

DSC_7519-07Ja som siahol po teplovzdušnej pištoli a pokúsil som sa zoškrabať toľko starého laku, koľko sa len dalo. Plochy som vybrúsil a dúfal, že živica nebude presakovať cez nový farebný náter neskôr von. Zatiaľ sa zdá, že rozhodnutie bolo správne.

Napúšťadlo je povinnosť

Drevo treba pred každým náterom ošetriť hĺbkovým napúšťaním. Získa tak ochranu pred hubami a škodlivým hmyzom, ktorý by ho mohol poškodiť. Napúšťadlo Balakryl je na vodnej báze a zasychá v priebehu štyroch hodín. Pod štetcom vidno ako intenzívne sa vpíja do starého dreva. Je to, investícia do trvácnosti dreva a náteru, ktorú po vyschnutí nevidno.DSC_7502-06

Vedľajším prínosom je, že povrch sa dokonale zbaví zvyškov prachu z brúsenia a je jednotný na celej ploche. Napúšťadlo nezapácha a neničí štetec. Ak by naši dedovia mali prístup k takejto chémii, dnes by sme nikde nemuseli riešiť ako opraviť odhnitý roh či ako vyhnať z kredenca červotoče.

Pružný akryl znesie záťaž

Výhodou moderných akrylových farieb je, že sú pružné a nepraskajú ani po rokoch vystavenia extrémnym podmienkam. Sú vodou riediteľné, dobre DSC_7509-08priliehajú k podkladu, sú však o čosi mäkšie ako syntetické nátery. Tam, kde pracuje drevo, tam má použitie akrylu opodstatnenie.

Pre základný náter dvier som použil Balakryl základ, pre vrchné nátery to bol Balakryl UNI MAT. Ide o nátery, ktoré boli výrobcom vyladené pre nanášanie valčekom. Dobre kryjú, možno ich rozvaľkať na jednotný vzhľad povrchu a nestekajú.  Aj v rukách začiatočníka odvedú kus dobrej práce, na ktorú sa dá spoľahnúť. Natierať dvere vo vodorovnej polohe je praktické, rovnako dobre to však ide aj keď visia na pántoch.

Dôležité je farbu neriediť a vyčkať vždy predpísaný počet hodín, aby nátery pred ďalšou vrstvou preschli. Farba prekryje kovania rovnako dobre ako drevené plochy.DSC_7726-09

Lišty som upravil

Rozhodol som sa staré sklá vymeniť za nové, izolačné. Preto som musel upraviť lišty tak, aby medzi nimi bola po zasklení výsledná škára 20mm namiesto 4mm. Zúžil som ich na pásovej píle a snažil som sa ich ukladať vždy tak, aby sa mi v skupinkách nepomiešali.

Na odstraňovanie starého laku som využil hoblík. Malým hoblíkom som stiahol povrchovú vrstvičku a tá vyjavila masív červeného smreku. Je to troDSC_7721-10chu náročné na fyzickú silu, je to však omnoho lepšie ako brúsenie, opaľovanie či chemické odstraňovanie.

Vytmelil som dierky po pôvodných klincoch a natrel ich rovnako, ako všetky ostatné súčasti dvier.

Priznám sa, že sa mi nechcelo absolvovať rovnakú procedúru s odstraňovaním náteru na spojovacích lištách – tvoriacich falce dverí. Vyrobil som preto z jednej dosky úplne nové. Tentokrát s ozdobným reliéfom. Podobne ako pôvodné, upevnil som ich k dverným krídlam. Tentok

DSC_7948-11

rát však skrutkami namiesto klincov.

Zaskliť a hotovo

Vkladať izolačné sklá s dištančným rámikom do dvier, kde nie všetky uhly sú pravé a kde lišta rámik neukryje je dobrodružstvo. Chvíľami je zrejmé, že čosi nie je v poriadku ani vtedy, ak sú sklá na pol škody vymedzené v rámoch podložkami. Nič to však nemení na tom, že po niekoľkých dňoch to človeku ani len nepríde.

DSC_7953-12Wagnerkami som osadil jednu stranu líšt, potom som vložil sklá a vypodkladal ich aby s lištami ladili čo najlepšie a zasklil druhú stranu. So sklenárskym kladivkom som sa nemusel báť, že čosi rozbijem. Výsledok je fajn. Už len vymeniť kľučku a štítok, aby ladili so zvyškom.

Som presvedčený o tom, že námaha stála za to a že dvere majú pred sebou ďalšie desaťročia života.

DSC_8878-550

 

Partnerom tohto renovačného projektu je firma PPG Deco, ktorá prispela materiálmi a cennými radami týkajúcich sa povrchových úprav a firma Metabo, ktorá zapožičala elektrické náradie na odstránenie starých náterov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár