Úložného priestoru nikdy nie je dosť a to platí aj vtedy, ak hovoríme o posteľnej bielizni. Čo tak zavrieť ju kdesi do truhlice, ktorá vyzerá dobre aj napriek tomu, že nie je ťažké vyrobiť ju?

Zámer je jednoduchý.  Truhlicový korpus z najlacnejšej obalovej drevotriesky hrúbky 12 milimetrov.  Pomyslenie na spájanie skrutkami znie šialene, ale s pomôckou Kreg Jig to ide skutočne jednoducho. S najkratšími skrutkami s dĺžkou 1″ s hrubým závitom a zmenšenou hlavou je možné vyrobiť škatuľu rýchlejšie, akoby si človek pomyslel. Pár dobre zameraných rezov, potom séria vŕtaní a všetko dať pekne dohromady. Bez lepidla, len tak nasucho.

002

Žiadna truhlica sa nezaobíde bez nôh. Tie ktoré som vyrábal unesú aj slona a zostavené sú formou stavebnice. Dve latky, spojené do tvaru písmena V a medzi ne vlepený hranolček. V surovej podobe to pripomína chodúle, na ktorých bude úložná bedňa stáť. A aby to nebolo také fádne, opäť sa dostávame k modelovaniu. Dva oblúkové rezy na pásovej píle a hneď to vyzerá k svetu. Obzvlášť ak sa v dielni nájde tanierová brúska pre vyhladenie, pretože s inými si človek zažije pri takejto výzve viac utrpenia ako sa patrí.

003

Z hranatého korpusu vznikne hneď čosi zaujímavé, keď sa jeho strany orámujú. Keďže mám možnosť zbierať skúsenosti s pneumatickým náradím Metabo, zisťujem, že to ide s klincovačkou omnoho rýchlejšie, ako pri tradičnom lepení a lisovaní zvierkami. Čelo a bočnice dostali pekné široké rámy na ktoré som nadložil nohy, zadná časť je vyplnená jednoduchými priečnikmi. I tak nebude nič vidieť, keď bude truhlica opretá o posteľ alebo o skriňu.

004

Milujem finále, keď sa fádne línie nábytku začnú meniť na čosi krásne. Tentokrát žiadne frézovanie, ale obkladanie lištami z obchodných sietí pre domácich majstrov. Výrobcom je firma Spálenský a musím povedať, že v tom širokom sortimente je z čoho vyberať. Či ide o suknice, rímsy alebo rámovanie. Reliéfy majú čosi do seba a ak človek zvládne presné rezanie uhlov a krátenie líšt, obloží nimi čokoľvek. Ale o tom niekedy nabudúce. A ak pribudne aj nejaká drevorezba, je to už ako šperk.

005

Výsledok? Myslím si, že truhlici svedčí nedbalý náter akrylovou farbou so štetcom v ruke a jemné dotieranie hrán polosuchým valčekom, tentokrát v bielom odtieni. Je v tom kus vidieka, tradície i moderny. Nie je to všedný kus nábytku, aký sa predáva v obchodnej sieti. Nespočet tieňov odhaľuje vrstvenie pri budovaní truhlice a skvele tomu napomáhajú aj reliéfy líšt. Veril by niekto tomu, že je to len vrstvená skladačka?

006

Podrobný popis stavby tejto truhlice a výkresy pre rezy jednotlivých dielcov nájdete v najbližšom čísle časopisu Urob si sám. Ak sa nemýlim, malo by to byť júnové číslo.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár