Je to výzva, ktorá sa nezaobíde bez presného merania dĺžky a uhlov. Ak majú zniesť vyklápacie podkrovné schody zaťaženie bez ujmy, musia dosadať na podlahu pod nimi. Ich kovania nie sú natoľko pevné, aby ste sa mohli na ne spoľahnúť.

Začína to vždy rovnako. Opláštite podkrovie sadrokartónom a posledný otvor upcháte vyklápacími schodmi. Provizórne ich opílite aby dosadali k podlahe a ste spokojní hoci aj s tým, že jednu stranu musíte podkladať dreveným klinkom. Keď však príde chvíľa, keď sa podkrovie rozžiari novou podlahou, chcete to spraviť presne.

DSC_8543-550

Ako na to? Pre začiatok treba odmontovať spodný dielec schodov, aby neprekážal. Zvyčajne je ukotvený dvojicou imbusových skrutiek s metrickým závitom, ktoré sú zakrútené do zapustených kovových matíc. Takto sa zbavíme kovového závesu, ktorý by nám prekážal pri meraní.

DSC_8547-550

Pomocnou latkou predĺžime spodnú líniu rebríka tak, aby hranou dosadala presne na zem. Zvierka poslúži ako tretia ruka, možno to bude pýtať trochu experimentovania. Kovania podkrovných schodov majú vôľu, dosky sú neraz vykrútené. Chce to kompromis. Pokosníkom si prenesieme uhol zvieraný s podlahou a metrom si zmeriame dĺžku segmentu.

DSC_8549-550

Keďže schody nemusia byť namontované rovnobežne s podlahou, rovnaké meranie spravíme aj na druhej strane. Na odmontovaných schodkoch si zaznačíme rysky na kratšej strane uhla a pokosníkom si prenesieme sklon. Takto je to bez počítania, hoci by bol uhol akýkoľvek.

DSC_8551-550

Na zrezanie schodov stačí priamočiara pílka. Nie je na škodu trochu pribrúsiť hrany nového rezu, zabráni to štiepeniu okrajov. Nie vždy vyjde rez na vhodnom mieste, niekedy môže prekážať stupnica, tú bude treba pred pílením odmontovať.

DSC_8552-550

Teraz už len naspäť zaskrutkovať a schodky dosadajú na podlahu tak pevne, ako nikdy. Odteraz slúžia schody naplno a ich skrátenie bude pri pokládke finálnej podlahy už iba rutina.

DSC_8555-550

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár