Maľovanie bytu alebo izby nemusí byť vždy iba fádnou povinnosťou. Namiesto jednofarebnej steny vyčaríte s trochou plánovania a šikovnosti hoci aj imitáciu tapety. Minule ste si s nami mohli vyskúšať pruhovanú výmaľbu, dnes urobíme maľovku so vzorom klasov.

Vypratať nábytok, prikryť podlahu zakrývacími fóliami a povysávať zo stien prach a pavučiny. Takýto je začiatok pri každom natieraní a ani teraz to nie je výnimkou. Voľný priestor a čisté steny sú zárukou toho, že všetko pôjde hladko, bez zdržovania a prekvapení.

Penetrácia podkladu je nutnosťou. Práve vďaka tomuto kroku drží farba na stene lepšie a zbavuje nás povinnosti zoškrabávať staré nátery. Viacerí výrobcovia otestovali  vrstvenie moderných farieb na stene a prepracovali sa k viac ako dvom desiatkam vrstiev, ktoré ešte stále držia na stene uspokojivo. Penetrácia vytvorí na starej, vyzretej farbe povrch, ktorý je pripravený naviazať ďalšiu vrstvu. Dôležité je iba dodržať správne riedenie a nanášať penetráciu vždy iba v jednej vrstve.

DSC_8687-550

Podklad potrebujeme biely, aby sme prekryli pôvodný odtieň maľovky. Keďže testujeme striekaciu pištoľ Wagner W 585 , rozhodli sme sa pre farbu Primalex Projekt. Striekaním sme ušetrili čas a dosiahli rovnomerné nakrytie, vy sa môžete pustiť do nanášania farby valčekom. Cieľom je vytvoriť pozadie pre farebné vzory, ktoré budeme vyrábať v ďalších krokoch.

DSC_9606-550

Aby sme ukryli nerovné a zaoblené spoje stropu a stien, používame techniku, ktorá dáva miestnosti vzdušnosť a znásobuje v nej objem svetla aj pri tmavších farbách na stene. Maliarska páska patrí približne do výšky 10 centimetrov pod líniou plafóna. Ak sú miestnosti nerovné, nespoliehajte sa na bodové meranie, ale intuitívne upravte jej vedenie tak, aby bola línia rovná. Problematické sú zväčša rohy, kde niektorý môže oproti okoliu stúpať alebo klesať.

DSC_9816-550

Spúšťame prvú kolmicu, ktorou štartujeme vytýčenie farebného vzoru. Šnúrka so závažím poslúži namiesto pravítka, ceruzou si prekreslíme na stenu rysku na niekoľkých miestach. Je úplne jedno v strede ktorej steny začnete, dôležité je teraz iba získať cvik pri lepení pruhov. Pásku nenaťahujte aby sa nekrivila, po pritlačení ju treba ešte raz dotlačiť tapetárskym valčekom. To zabráni podtekaniu farby. Ak ste v minulosti s páskami neboli spokojní, prečítajte si náš článok o používaní pások.

DSC_9824-550

Namiesto odpočítavania stupnice na metri alebo pravítku zvolíme techniku mierok. V našom prípade sme spokojní so šírkou a výškou obyčajného školského pravítka. Trojuholník so 60° uhlom nájdete v aktovke každého školáka, takže nič netreba kupovať. Kým krátka strana nám teraz slúži na to, aby sme držali pravítko kolmo na predchádzajúcu pásku, jeho vrchol nám určuje rozostup ďalšej línie. Nakresliť pár rysiek na stene nezaberie ani pol minúty.

DSC_9836-550

Lepíme pás po páse, až kým sa nedostaneme k prvému z rohov. Keďže steny sú iba zriedkakedy rovné, za každým rohom treba líniu opäť vyrovnať. So zlomom cez roh si odmeriame potrebnú šírku a opäť spúšťame šnúru aby sme nakreslili zvislicu. Iba teraz vidno, ako to majstri pri stavbe domu pokašľali. Každá odchýlka sa však stratí, to čo teraz vyzerá zle bude vo finále na jednotku.

DSC_9854-550

Zvislé pásy máme nalepené, takže začíname vyrábať vzor. Aby sme opäť nič nemerali, pravítkom si  teraz kreslíme na pásku línie v jednotnom odstupe. Je dôležité nielen to, aby boli od seba dostatočne vzdialené, ale aj to aby boli línie kolmé na pásku. A to nám opäť zaistí pravítko samotné. S metrom by to bolo omnoho zdĺhavejšie a namáhavejšie. Takto to ide takmer samo.

DSC_9880-550

Kým zvislé pruhy sme lepili z pások šírky 40mm, na šikmé línie zvolíme pásku tenšiu. Dodá to kresbe atraktívnosť a zaženie pohľadovú nudu. Pásky lepíme vždy na vrchnej strane značiek, vždy s prestriedaním o jedno poschodie na susediacich pruhoch. Akoby sme vyrábali šikmý rebrík. S úzkymi páskami sa pracuje o málo horšie ako so širokými, opäť si dávame pozor na to, aby sme ich nenaťahovali.

DSC_9885-550

Takýmto spôsobom prestriedame cik-cak vzor po celej miestnosti a všetko utlačíme širokým, tapetárskym valčekom. Tam kde sa pásky uvoľnili, alebo má podklad hrboľatú štruktúru, tam si pomôžeme silnejším prítlakom menšieho valčeka. Samozrejme iba vtedy, ak sme stenu pred tým nevyrovnávali.

DSC_0192-550

Prvým odtieňom, ktorý nanášame na stenu je Primalex Inspiro v odtieni Arabská Mocca. Pre nanášanie je ideálny valček so šírkou iba 10 centimetrov, ktorým môžete zasahovať až do polovice šírky pások. Nám sa osvedčili šikmé ťahy v smere línií, možno sa vám podarí nájsť lepšiu taktiku. Pre začiatok to nevyzerá vôbec vábivo, pretože pásky úplne deformujú pohľad na svet.

DSC_9923-550

Druhým odtieňom našej maľovky je ten s číselným označením S0530-R80B, taktiež Primalex Inspiro. Keďže farbu treba aj napriek rozmiešaniu v tónovacom centre zjednotiť, praktické je siahnuť po vŕtačke a metličke z kuchynského šľahača. Tak to robíme vždy a osvedčilo sa nám to nielen pri farbách, ale aj sadrových tmeloch a stierkach.

DSC_0164-550

Nanášanie druhého odtieňa je úplne rovnaké. Jediným rozdielom je, že sa budeme snažiť na páske neprekrývať jednou farbou druhú. Mokré farby by sa mohli miešať a výsledok by nemusel byť úplne bezchybný.  My sme obe farby nanášali pre sýtosť v dvoch náteroch, steny sme natierali po častiach, aby sme výsledok priebežne kontrolovali a pásky sťahovali za vlhka.

DSC_9936-550

Na miestach, kde sú rohy, zásuvky, vypínače a iné prekážky žiada vymeriavanie línií trochu improvizácie. Rysku potrebujeme pri lepení aj v kritických bodoch. Tu si môžete pomôcť pruhom papiera, ktorý je rovnako široký ako namaľované pruhy. Keďže je narozdiel od pravítka ohybný, dokáže kopírovať ľubovoľný povrch. Či už je to ostrý roh, alebo oblina.

DSC_0197-550

Strhávanie pások je tou najradostnejšou prácou, pretože sa pod nimi začína vykresľovať hotový vzor. Pásky treba sťahovať v opačnom poradí ako boli lepené. Teda najprv riadky a potom stĺpce.

DSC_9945-550

Výsledok mnohí prirovnávajú k tapete. Aj keď napohľad takéto maľovanie vyzerá časovo náročne a zložito, opak je pravdou. Za jediný deň sa môžete tešiť tomu, že ste z fádnych stien vyrobili dekoratívnu kulisu.

DSC_1811-550

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár