Predajcovia záhradných domčekov sú veľkí figliari. Vyúčtujú vám asfaltový šindeľ, ale keď z auta zložíte ich stavebnicu, zistíte že sa musíte vydať na ďalšie nákupy. V dodávke chýba všetko dôležité.

Šindľová strecha, to nie sú iba tvarované šablóny z bitúmenu, posypané dekoratívnymi kamienkami. Aby ste strechu naložili na domček, potrebujete k tomu ešte okapové plechy, podkladovú lepenku, zakladacie pásy a klince. To všetko výrobca z ponuky vynechal, aby sa jeho domček javil byť lacnejší.

Ak sa uspokojíte s úspornou pokládkou šindľa, skôr či neskôr budete musieť strechu opraviť. A to stojí omnoho viac úsilia a peňazí, ako spraviť všetko na prvý šup poriadne. V tejto reportáži nájdete zápis toho, ako sme sa s pokládkou krytiny popasovali my.

Okapový plech nevynechajte

Okapový plech nemusíte na mieru objednávať u klampiara. Cez Google na internete rýchlo nájdete predajcov, ktorí vám plechy pošlú domov na dobierku. Majú štandardnú 2-metrovú dĺžku a zväčša sú dostupné v jedinej šírke. Na domčeku na nej však nezáleží. Spod krytiny bude von vytŕčať iba slabých 5 centimetrov.

DSC_5314

Strihanie nožnicami nezvládne každý, priamočiara píla s plátkom na kovy je však nástrojom aj pre úplných laikov. Nakreslíte čiaru, pritlačíte plech k podložke a kliknete na vypínač. S trochou hrmotu máte po minútke plech zarezaný – bez prehnutí, či opálenej farby.

My sme plech prichytili pneumatickou sponkovačkou, rovnako dobre však poslúžia aj klince. Úloha plechu je prostá. Zvedie vodu nadol a postará sa o to aby odkvapkala na zem bez toho, aby zatekala do dreva. To je investícia, ktorá sa vyplatí.

DSC_5321

Podobné plechy možno dať aj na štít strechy, my sme však od nich upustili.

Podkladová lepenka ochráni pred vodou

Možno sa zdá, že je to zbytočný luxus. Podkladová lepenka bude vo finále neviditeľnou vrstvou a jej úloha sa v ničom nelíši od úlohy tvarovaných šablón šindľov. Ak sa však kdesi objaví po rokoch drobná zrada, voda sa nedostane do dreva, ale zostane zachytená lepenkou. To je istota, ktorá nestojí príliš mnoho peňazí.

DSC_5337

Balíky sú ťažké, na streche to chce pomocníka ak si ich vopred nenakrátite na zemi. Ako s lepenkou naložiť je jasné pri pohľade na lepiace plochy. Prvý pruh sa po stiahnutí fólie nalepí na okapový plech, ďalší sa zavarí po pritlačení na lepivú vrstvu ďalšieho pruhu. Sú to plochy bez kamienkov, ktoré fungujú ako studené lepidlo.

Túto lepenku už treba riadne ukotviť. Slúžia na to klince odolné voči hrdzaveniu, ktoré majú na drieku malú skrutkovicu. Tá zabráni tomu, aby ich slnko po  čase vytiahlo. Hoci výrobcovia odporúčajú prebiť ich cez debnenie úplne, pri domčeku by asi nebolo pekné, aby zo stropu trčali špičky klincov von. Preto s najkratšími 20mm klincami v predaji máte čo robiť, aby ste pri 18mm palubkách na streche nevyšli von. Chce to cit pri nabíjaní.

DSC_5357

Cez hrebeň strechy sa dostanete prehnutím, na druhej strane vám už lepenie pásov pri vrchnom spoji úplne sedieť nebude. To treba dohnať klincami.

Zakladacie pásy štartujú pokládku

Rovné pruhy dekoratívnej lepenky štartujú skutočnú pokládku. Patria čiernou stranou nahor a mali by ste si ustriehnuť, aby boli uložené v rovnej línii. Okapové plechy by mali byť dobrým odrazovým mostíkom, spodky sa preto dajú primeriavať nejakou šablónkou alebo metrom.

DSC_5382

Aj tu treba sťahovať ochranné fólie, aby sa lepivá vrstva spojila s podkladom. Pekne vidno, ako zakladací pás premosťuje rozhranie podkladovej lepenky a okapového plechu. Je to akási poistka proti podfúknutiu.

Niet tu čo pokaziť, len klince treba statočne nabíjať v rozostupe 15 centimetrov.

DSC_5383

Šablóny šindľa sú ako dekoratívna stavebnica

Teraz prichádza rad na šablóny, ktoré dodal výrobca domčeka. Tu okamžite zúročíte všetky skúsenosti, ktoré sa vám doposiaľ podarilo nazbierať. Jediným rozdielom je, že sú na nich výstupky a výrezy, vďaka ktorým sa susediace šablóny pri ukladaní pekne zladia.

Prvý rad lícuje na spodnej hrane s podkladovým pásom, ďalší rad začínate odrezkom z toho prvého. Podobne ako pri ukladaní plávajúcej podlahy, ani tu nevzniká odpad. Nám sa osvedčilo ukladať krytinu tak, aby 2 centimetre prečnievala pravý a ľavý okraj strechy.

DSC_5413

Nakladanie pásov ide omnoho pomalšie akoby ste čakali, pretože plocha sa tratí v ich prekrývaní. Klince patria tesne nad výrezy, vždy tak aby prebíjali vrchný a spodný šindeľ zároveň. Tentokrát nie kvôli vetru, ale preto aby sa krytina pod snehom nezošmykla.

Ak dáte klinec príliš vysoko, spodný rad nezachytí a vy si zarábate na problém. Takto pokryjete od spodku až nahor všetky rady.

DSC_5494

Hrebenáče zo zakladacích pásov

Na hrebeň strechy existuje dokonalý recept. Zakladacie pásy natrháte na trojo podľa predrezaných línií a potom ich už len nabíjate priečne prehnuté z jednej strany strechy na druhú. Tým vznikne uzavretý rad, ktorý spojí obe strešné krídla. Výsledok je dokonalý, na koniec už prichádza iba kozmetika.

Nožom s hákovitým ostrím zarežete krytinu presne podľa lícnych dosiek. Ide to dobre, drobné kamienky ostriu akosi príliš nezavadzajú. Vďaka háku dokážete sledovať dosku krovu bez toho, aby ste do nej zarezali ostrie. Aspoň nám to tak fungovalo bez predošlého cviku.

DSC_7739

Čo by ste mali vedieť?

  1. Lepenka, zakladacie pásy i šablóny sú ťažšie ako ste ochotní pripustiť. Je to váha ktorú pocítite na krížoch, takže každý pomocník padne vhod.
  2. Kamienky dokážu poničiť všetko okolo vás. Takže  ak budete šablóny vykladať nahor, neoderte si farbu z okapových plechov. Rukavice sú fajn ak nie ste privyknutí na drinu, inak si oderiete kožu.
  3. Ochranné fólie musia ísť dolu, inak sa dielce strechy nezlepia. Kedysi bývali na krytinách iba úzke prúžky, dnes je lepiaca vrstva na tretine či polovici šírky. Fólie si dávajte do vreca, aby ste ich nemuseli vo vetre zbierať po dvore.
  4. Slnko je super pomocník, ktorý zataví lepiace plochy dohromady, je však prekážkou pri pokládke. Ak stúpite na šindeľ zohriaty a rozpálený slnkom, zostane po vás odtlačka a ak sa topánka pokĺzne, spolu s ňou sa pohnú aj kamienky. Chladenie vodou v horúcom dni príliš nepomáha, robte pod mrakom, ráno alebo večer, inak si strechu pokazíte.
  5. Farba nemusí byť v každom balíčku rovnaká. V stavebninách skladujú šindle kade tade pod holým nebom, a aj vo výrobe sa jedna várka  môže líšiť od druhej. Otvárajte vždy aspoň tri balíky naraz a vyberajte z nich šablóny striedavo.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. Ja volako neviem prist na chut tomu sindlu, viem ze sa to uz roky pouziva, ale mne sa to furt javi byt dobre akurat na psiu budu…

    • Tiež som si to myslel, kým som nepomáhal dedovi pokryť strechu na posede, ocovi na altánku a kamošovi na terase. Škridla je ťažká, plech veľká rároha, s týmto sa robí parádne…

Pridaj komentár