Oprava elektroinštalácie, obhliadka kotla, montážne práce alebo vstup do šachty – všetky majú čosi spoločné. Zvyčajne musíte siahnuť po lampičke, aby ste na dočasnom pracovisku vyčarili toľko svetla, koľko ho potrebujte pre bezpečné zavŕšenie úlohy.

Ako to vyzerá, keď sa do výroby pracovných svietidiel pustí firma Schneider Electric? Už niekoľko mesiacov sa pri práci v teréne zoznamujeme s lampášom Thorsman Mini 1.5, ktorý sme pribrali do vrecka pracovných nohavíc.

Placka do vrecka

114 gramov váhy a ploché vyhotovenie – to je kombinácia, ktorá si rozumie s pracovnými nohavicami i blúzou. Zasuniete „placku“ do vrecka, poistíte sponou a zvyšok je už iba na núdzi a príležitosti. Lampáš z vrecka nevypadne pri nakláňaní ani aktívnom pohybe, takže sa nemusíte báť jeho straty. Kedykoľvek naň siahnete, vždy je na svojom mieste.

Telo je z plastu, obvodové prvky sú mäkčené, všetko je vyhotovené tak, aby lampáš ustál opakované pády na zem, či odieranie. Keďže nie je priťažký, nerozbije sa ani pri páde zo schodov alebo lešenia na tvrdú zem. Plastový rám pád odpruží, pohyblivé prvky absorbujú spätný ráz.

Výrobca ho navyše vyzbrojil zvýšenom mierou odolnosti v súlade so štandardom IP65, takže dnu neprenikne ani prach, ani voda. Či svietite na daždi, alebo sa pohybujete v mimoriadne prašnom prostredí, na spoľahlivosti lampičky to nespoznáte.

Ovládacie tlačidlo je prekryté gumovou membránou, gumová záslepka kryje nabíjací konektor. Ak sa vám v nešikovnosti nepodarí prasknúť pomerne veľký plastový priezor nad LEDkami, nie je šanca že by čosi zlyhalo. Spoje sú falcované, poistené početnou sadou skrutiek. Páči sa nám celkové vyhotovenie.

Ukotvenie na viac spôsobov

Vraví sa, že k práci patrí čelovka. Ak je lampáš na hlave, obe ruky zostávajú voľné k práci. Ani pri tomto vreckovom svietidle sa nemusíte báť toho, že by bolo čosi inak. Hneď pre začiatok ho môžete zavesiť na vrecko alebo šnúrou na krk a svietite pred seba.

Súčasťou spony je výklopný hák, takže lampu zavesíte na každý kábel, rúru či vysunutú hranu. A ak príde na výklopný podstavec so silnou, zabudovanou magnetkou razom vidíte desiatky ďalších možností. Lampička ustojí každú plochu, podstavec s kĺbom sa prichytí na každý plech, oceľový nosník či konštrukciu.

Svetelný kužeľ cieli na vašu prácu z najlepšieho možného uhla a vy máte voľné ruky pre prácu a nástroje. Veľmi rýchlo sme tomuto riešeniu privykli. Tam, kde treba vidieť reliéfy, výborné je svietiť od boku a nie od čela. Lampička je naozaj všestranná a sama vás dokáže motivovať k novým a novým spôsobom upínania.

Rozptyl bez optiky

Nečakajte reflektor, difúzor ani žiadnu aktívnu optiku. Svetelným zdrojom je COB čip s piatimi LEDkami, ktoré formujú svetelný kužeľ cez želatínový nános luminifóru. Znamená to, že pred lampášom sa formuje svetelný kužeľ so šírkou 160 stupňov, vďaka ktorému pokrýva extrémne širokú plochu. Nemusíte cieliť ohnisko na kľúčové miesto práce, svetlo sa v mäkkom kuželi rozplýva samo.

Farba svetla je neutrálna, veľmi dobre pod ňou možno rozoznať i najjemnejšie odtiene detailov. Nestane sa vám, že si hnedú pomýlite s červenou, poľahky rozoznáte s plnou istotou i desiatku variácií rovnakej farby. A to aj v prípade, že máte 40ku za sebou a s ňou už aj trochu utlmený jemnocit oka.

Ovládanie je jednoduché – s cyklovaním bez pamäti naposledy použitého režimu. Kliknete raz, svietidlo nabehne v tlmenom režime. Kliknete opäť a rozsvieti sa v plnom výkone. Pozriete pred seba a okamžite vidíte že nejde o pátrací lampáš, ktorým by ste na lúke hľadali zatúlané kozľa. Všetko sa nasvieti rovnomerne na vzdialenosť 5 resp. 15 metrov s tým, že kvalita svetla zodpovedá zámeru – kontrolovať, hodnotiť, pracovať.

Pozor na stroboskop

Svetelný čip s výkonom 1.5 wattu nebeží na plný výkon. Iba tak výrobca dosiahol, že sa lampáš zaobíde bez hliníkového tela, ktoré by zaistilo chladenie. Svetelný výkon je frekvenčne modulovaný spôsobom svetlo, tma, svetlo, tma, svetlo, tma – bez toho aby oko spozorovalo drobný, často používaný podfuk.

Všetko sa zmení vo chvíli, ak pracujete s rotačnými nástrojmi alebo mechanizmami. Razom sa prejaví stroboskopický efekt. Pohyblivé časti sa javia otáčať odlišnou rýchlosťou, opačným smerom, alebo prípadne stáť hoci sú v pohybe. Pri pracovnej lampe by sa to nemalo stávať.

Na trhu je kopa svietidiel, ktoré tento problém nemajú. Nájdete ich však iba v radoch značkových lámp. A to bez ohľadu na to či sú určené na chalupu, do prírody, alebo k práci.

S lampou, ale potme

Ak je pre vás lampička iba príležitostným pomocníkom, potom sa vám tento model zapáči. Ak však po svetle siahate denne, veľmi rýchlo vás začnú tlačiť energetické obmedzenia. Výdrž sa počíta na dve hodiny pri plńom, štyri hodiny pri tlmenom výkone, svietidlu chýba indikácia zostávajúcej energie v akumulátoroch a ani nabíjací konektor nezodpovedá žiadnemu zaužívanému štandardu.

Pre dva-a-pol hodinové dobíjanie v teréne potrebujete špeciálny káblik, nikdy neviete v akom stave batéria je a ani výdrž sa nekryje s dĺžkou pracovného dňa. Ako radi by sme videli štandardný microUSB konektor, akumulátor s väčšou kapacitou a zopár úsporných režimov svietenia naviac.

Nováčik v segmente

Nie je tomu dávno, čo firma Schneider Electric vstúpila v roli nováčika na trh pracovných svietidiel. Sústredila sa na húževnatosť, všestrannosť a kvalitu svetla, mnohé detaily jej však unikli. Ak včas zachytí signály od používateľov, má šancu vylepšiť svoj sortiment skutočne tak, aby nielen dobehla, ale aj predstihla svojich rivalov.

Prvá ochutnávka sa nám páčila, radi sa však s odstupom roku či dvoch pozrieme na túto lampičku v zdokonalenom vyhotovení.

Thorsman Mini 1.5 (44,70€) je štíhle, ľahké a všestranné pracovné svietidlo, ktoré plne uspokojí tých remeselníkov, ktorí po svietení siahajú nie častejšie ako dva razy týždenne. Má výborné nakrytie svetelného kužeľa, mnoho spôsobov upevnenia a vyhotovenie, ktoré odolá náročnému, pracovnému prostrediu. Chýba mu však výdrž a kontrola nad energetikou, či bezproblémové nabíjanie v teréne z powerbanky či iných pracovných nástrojov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár