Sú práce, ktoré sa bez reflektora nezaobídu ani za denného svetla. Ak chcete vidieť kde treba hladiť omietku, brúsiť tmel sadrokartónov alebo zrovnať dlažbu pri pokládke, potrebujete aby na ne svetlo dopadalo zo správnej strany.

Úplne závislí ste na svietení vo chvíli, keď sa ocitnete mimo dosahu slnečných lúčov. Sú pracovné LED svietidlá plnohodnotnou náhradou za halogénové reflektory? Zoznamujeme sa pri montážach a renováciách s lampou Thorsman 17R LED, ktorá nezhasne ani vtedy, ak sa ocitne mimo dosahu predlžovačky.

Ako kufor s náradím

Žiadne sklo, žiadne krehké súčasti – toto pracovné svietidlo nie je citlivkou, ktorá by žiadala opatrné zaobchádzanie. V prvých dňoch si ho hľadíte ako oko v hlave, postupne si naň navykáte až kým po niekoľkých týždňoch neprídete na to, že vám úplne zovšednelo.

Telo je z hrubého plastu s pogumovaným lemom, mliečny difúzor je mimoriadne pevný a aj lampa samotná pôsobí rovnakým dojmom, ako všetko ostatné náradie na ktoré pri práci siahate. Či kdesi utrpí náraz, škrabanec alebo sa ocitne pod kopou materiálu alebo náradia vás netrápi. Jednoducho to k nemu ladí.

Lampa s nadhľadom ustojí ruch staveniska i hĺbkovej rekonštrukcie. Či sa dvíhajú oblaky prachu, fŕka malta alebo z valčeka odstrekuje penetrácia – nič sa nedeje. Poteší, ak si to overíte pri pohľade na symboly IP54 a IK07.

Ide o robustné svietidlo do znečisteného, prašného a vlhkého prostredia, ktorému neublížia ani kvapky nečakaného dažďa. Rozbité sklá a vlákna žiaroviek sú navždy minulosťou. Táto lampa nežiada jemný prístup ani ohľady.

Pohodlne pri ruke

Reflektor váži 1650 gramov a vždy ho máte za čo uchopiť. Páči sa nám rozšírený lem s rímsou, obľúbili sme si polohovateľný podstavec, upútal nás závesný systém v podobe silikónového popruhu s upínacími otvormi. Akoby dizajnéri mysleli na všetky situácie na pracovisku.

Lampu položíte na zem, zavesíte na rebrík, spustíte ju z rúry pod stropom, nastoknete ju na kôl – upevníte ju kamkoľvek bez toho, aby ste museli z kufra vybrať lepiacu pásku. Zdá sa že zavážila skutočnosť, že svietidlo nie je závislé na napájacom kábli. So zabudovanými batériami sa môže ocitnúť na tých najmenej očakávaných miestach.

Veľmi rýchlo sme si vďaka všestrannosti privykli na častý presun reflektora z miesta na miesto. Zrazu, akoby svetelný komfort nabral úplne iný formát – pracovný priestor pred vami je tak dobre nasvietený, ako stôl. A to aj vtedy, ak sa presúvate z miesta na miesto.

Na kábli i bez neho

Hneď na úvod poteší, že pri napájaní netreba zápasiť s tuhým, pevným káblom. Namiesto silového prívodu sa všetko točí okolo napájacieho adaptéra, s tenkým poddajným káblikom. Pripojíte ho ku konektoru na zadnej strany lampy a pracovný výkon sa môže začať.

Káblik má dĺžku dvoch metrov a kým ste v dosahu zásuvky alebo predlžovačky, svietite bez obmedzení. Ak káblik vytiahnete, napájanie sa prepne na zabudovaný, Li-Ion akumulátor. Páči sa nám, že svetelný výkon neklesá – zostáva na rovnakej úrovni ako pri napájaní zo siete. Konštruktéri sa vyhli nepríjemným úskokom a spravili svietidlo dokonale predvídavým.

Ak hovoríme o externom adaptéri, reč nie je iba o elektrickej zásuvke. Keďže ide o 12-voltovú napájaciu platformu, okamžite viete kde využijete pribalený CL adaptér. Zasuniete ho do autokonektora a môžete nabíjať a svietiť i tam, kde kapacita akumulátorov nestačí a elektrická zásuvka nie je.

Dva stupne výkonu

Pracujete na veľkej ploche, ktorá žiada 1500 lumenov jasu, alebo sa pohodlne cítite aj pri tlmenom, 750-lumenovom osvetlení? Výkon si pri rozsvietení navolíte kolískovým prepínačom, ktorý je prekrytý silikónovou membránou. Cvaknete a je svetlo.

Svetelný kužeľ je široký a pokrýva takmer plný 180-stupňový rozsah pred lampou. Keďže svetlo je na veľkej ploche formované 80 LEDkami, veľmi výdatne sa v mäkkom kuželi rozlieva v priestore. Hrubý difúzor bráni podráždeniu očí pri priamom pohľade na LEDky, nakrytie plochy pred reflekorom je jednotné, bez fragmentácie.

Páči sa nám svetelné pokrytie, ktoré je dostatočne silné i na to, aby ste pre ďalšiu difúziu mohli použiť pomocné, odrazné plochy. Svietenie do stropu či na bielu stenu roztiahne svetlo ešte do väčšieho priestoru, akoby ste čakali.

Nebyť teplých tónov jemne žltkastého svitu (4000K), neraz by ste si povedali že ide o fajn lampu i pre fotografovanie. Kvalita svetla si nás skutočne získala. Nikdy sme nezaznamenali stroboskopický efekt, nikdy sme neprišli k podozreniu, že s plynutím času pri behu na batérie jas klesá. Práve naopak – je stabilný.

Batéria je príjemný bonus

Toto 17-wattové svietidlo dosahuje kvalít, ktoré ho stavajú pre denné remeselné použitie pri práci. Ak však vypadne napájanie, alebo musíte zájsť do zákutí ktoré sú mimo elektrických rozvodov, prevádzka na batériu je bonusom na nezaplatenie.

Pri plnom výkone vás čaká 1.5 hodiny plnohodnotného svietenia, pri tlmenom dvojnásobok. To je dostatočne dlhý čas na to, aby ste spravili kus práce. Je fajn, že s nabíjaním si nemusíte robiť žiadne starosti. Vždy, keď sa svietidlo objaví na adaptéri, pustí sa do nabíjania bez ohľadu na to či svieti, alebo iba parkuje v pohotovosti.

Na nabíjanie upozorňuje červená LEDka, dobitie energie netrvá viac ako dve a pol hodiny. Ak však počas nabíjania pracujete a svietite, potrebný čas sa natiahne o ďalších 40 minút.

Bez prehrievania

Veľmi rýchlo sme si privykli na zvýšenú bezpečnosť na pracovisku. Keďže sa výrobca vyhol použitiu výkonného COB čipu s hliníkovým chladičom a zostavil svetelný zdroj z množstva drobných LEDiek štandardu SMD 5630, svietidlo sa počas práce nezahrieva a nič nespoznáte ani po dlhých hodinách prevádzky.

To je dobrou správou pre použitie v hospodárskych budovách pri sene či slame, ale aj v iných prostrediach so špecifickými obmedzeniami. Vyskúšali sme si aj spoľahlivú prevádzku v mraze. Ani stabilné nasadenie pri -10 stupňov Celzia neovplyvnilo svetelný výkon či spoľahlivosť svietidla.

Pracovný reflektor Thorsman 17R LED (114,30)€ od firmy Schneider Electric je výborne spracované svietidlo, od ktorého môžete očakávať nielen výborný svetelný výkon, ale aj robustnosť, húževnatosť a všestrannosť. Páči sa nám duálne napájanie, vďaka ktorému možno rozšíriť pracovisko za hranice dosahu predlžovačiek. Ide o lampu na ktorú sa možno spoľahnúť aj v náročnom prostredí, bez obáv z jej zlyhania či poškodenia. Výrobca má v ponuke i niekoľko podobných modelov s odlišným výkonom pre napájanie výhradne z elektrickej siete. Ak hľadáte pracovnú lampu, určite by ste niektorú z nich nemali prehliadnuť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár