Je to výbava, bez ktorej sa nezaobíde takmer žiadny montážnik či remeselník. Vytiahnete reflektor, zapojíte ho do zásuvky a od tejto chvíle sa stáva pracovisko prehľadným a bezpečným. Bez ohľadu na to, či brúsite podlahu na tmavej chodbe, montujete v sklade regály alebo sa púšťate do stierkovania stien.

Čo by ste povedali na pracovný reflektor, ktorý sa vmestí do pracovnej tašky či kufra s náradím? Od začiatku jari sa zoznamujeme s LED svietidlom Thorsman IMT47225, ktoré kombinuje výkon a spoľahlivosť s výnimočne kompaktným vyhotovením.

Nie väčší ako kniha

Málokto zostane bez záujmu, keď po prvýkrát uvidí toto svietidlo v teréne. Hoci pri vytiahnutí z pracovnej tašky nie je väčšie ako kniha, na počkanie nasvieti pracovnú plochu tak veľkú, ako sa len žiada. Položíte ho na zem, zavesíte na strop, upevníte na rebrík či kľučku dvier – všade podľa možností.

Všetka výnimočnosť sa ukrýva v húževnatom, plastovom ráme. Ten pri zbalenom svietidle funguje ako cievka na zvinutie XXXX-metrového kábla a zaparkovanie zástrčky. S  lankovým káblom s gumovou izoláciou si musíte osvojiť jediné – správny smer navíjania pri balení, aby všetko sadlo tak ako má.

Rám s otočným kĺbom slúži po rozbalení ako podlahový či stolový stojan s možnosťou naklápania. Výklopný háčik zasa pomôže pri vešaní. Pridajte k tomu otvor tvoriaci rukoväť a dvojicu montážnych bodov pre skrutky a ste v obraze. Nech sa ocitnete v akejkoľvek situácii, vždy dokážete kužeľ svetla nasmerovať na miesto, kde ho potrebujete.

Táto lampa je ako transformer, ktorý sa prispôsobí každej situácii. Čím skôr sa naučíte využívať všetky prednosti polohovania a upevňovania, tým všestrannejší budete.

Bez prehrievania

Svetelný kužeľ s výkonom 2000 lumenov by sme mohli prirovnať k 130-wattovej žiarovke. Svetlo je teplé, príjemné očiam i pri jemných úkonoch a bez blikania, ktoré by skresľovalo pohyb rotačných strojov. Bez vypínača a možnosti regulácie výkonu sa rozsvieti okamžite po zasunutí koncovky do siete.

Páči sa nám, že svetelný výkon sa nerozptyľuje do celej miestnosti, ale smeruje v približne 110-stupňovom rozptyle k pracovnej ploche. Obzvlášť v prípade, ak sa z interiéru presuniete von. Je to ako svietenie bez strát, čo sa vám zapáči vo chvíli, ak náhodou siahnete na hliníkový chladič. I po hodinách svietenia je stále iba vlažný.

To je fajn pri prácach, ktoré žiadajú dynamiku a neustály pohyb. S dlhou predlžovačkou cestujete z miesta na miesto intuitívne a podvedome. Nemusíte lampu vypínať ako pri halogénoch, aby ste vibráciami nepretrhli volfrámové vlákno. A nemusíte ani čakať na vychladnutie, aby ste sa nepopálili.

Len ju bez rozmýšľania posuniete o kus ďalej spolu s náradím a materiálom s ktorými pracujete.

Do prachu i mrholenia

O tom, že toto svietidlo nie je žiadna citlivka sa presviedčame neustále. Popod sklo nalepené na hliníkové šasi sa nedostane dnu ani prach, ani vlhkosť z pracovného prostredia. Rovnaké je to s prestupom napájacieho kábla či zástrčkou, ktorá je vyhotovená do vlhkého prostredia.

Raz za čas v nepozornosti lampu prevrátite, inokedy do nej kopnete a možno vám čosi na ňu aj spadne. Hrubé, kalené sklo však bežnú smolu ustojí bez toho aby prasklo alebo sa rozbilo. Po mesiacoch používania sme pri podrobnej obhliadke nenašli žiadne opotrebenie, ktoré by poukazovalo na slabé miesto.

Vyhotovenie, ktoré však naplnilo predpoklady pre triedu krytia IP65 a odolnosť IK05 môžu byť nepríjemné v momente, ak zlyhá elektronika alebo napájací kábel. Bez náročného rozlepovania a opakovaného lepenia krycieho skla lampu neopravíte. Radšej ju vymeníte za druhú, aby ste nestrácali čas. Nie je určená pre servisnú údržbu.

Všestrannejšia ako by ste čakali

Postupom času prichádzame na to, že toto svietidlo je natoľko všestranné, že by nemalo chýbať ani vo výbave domácich majstrov a chalupárov. Môžete ho zaparkovať medzi knižky do police a nikdy nebudete mať pocit, že tam nepatrí.

Ak však príde magický moment, okamžite máte svetlo tam, kde ho potrebujete. Nad hoblicou pri vyrezávaní darčeku pre známych, vo dvore pri grilovačke, na pôjde pri látaní diery cez nočnú víchricu a hoci aj v pivnici pri triedení zemiakov.

Práve vďaka mäkkému, teplému svetlu začnete túto lampu vyhľadávať pri prácach, kde ste sa doposiaľ spoliehali na čelovku alebo improvizované svietenie. Thorsman prináša komfort a istotu, na ktoré sa dá spoľahnúť.

Thorsman IMT47225 (57,00€) je kompaktné LED svietidlo pre prácu, remeslo a okolie rodinného domu či chalupy, s ktorým nemusíte brať ohľad na prach, rosu ani mrholenie, ktoré vás zastihnú pri práci. Vytvorí na počkanie dobre nasvietené pracovisko kdekoľvek ho chcete mať s vedomím, že jemné, rozptýlené svetlo teplých tónov neunaví vaše oči ani pri tých najjemnejších prácach, ktoré žiadajú cit. A ak ho zbalíte, vždy má kompaktný tvar bez chvostíka, akoby ste ho strojili na výstavu dizajnu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár