Sú to momenty, ktoré sa vynímajú z každodenného štandardu remeselných prác. Ak treba zostúpiť do šachty, vyjsť na tmavý pôjd, alebo nahliadnuť do zakrytovaného mechanizmu, bez šikovnej lampičky to nejde. Potrebujete kužeľ svetla, aby ste sa zorientovali v prostredí.

Všetko sa komplikuje, ak osvetlenie potrebujete aj pre prácu samotnú. Tí, čo majú neustále lampičku vo vrecku montérok, alebo po ňu automaticky napriahnu ruku do pracovnej kapsy o tom vedia svoje. Čo vás čaká, ak sa spoľahnete na nové pracovné svietidlo Fenix WT16R? Výrobca sľubuje dva svetelné zdroje a 6 režimov svietenia.

 

Priemyselné črty

Ak sa vám svietidlá firmy Fenix spájajú výhradne so služobným nasadením, cyklistikou, táborením a športom, mali by ste vedieť, že firma postupne pripravuje niekoľko nových svietidiel pre remeselníkov, montážnikov a pracovné nasadenie. Rozdiel vidíte už na prvý pohľad.

Hranaté kontúry, intenzívne vrúbkovanie, silné magnety a mimoriadne pevná spona sú iba vstupom do konceptu, ktorý berie ohľad na špecifiká tohto segmentu. Už na prvý pohľad je jasné, že všetko sa mení.  A nie je to len tým, že novinka s označením WT16R prichádza osadená viacerými svetelnými zdrojmi.

Olejom znečistené ruky, voda ktorá kondenzuje na všetkom čo príde do priestoru, náhodné pády, nárazy – to všetko je rutina s ktorou sa počíta. V kompaktnom formáte bez váhy naviac, s mimoriadnou húževnatosťou bez kompromisov.

Vždy na správnom mieste

Nie, táto lampička nie je dodávaná s puzdrom na opasok, ktoré počíta s tým že sa v takejto pozícii cítite pohodlne. Práve naopak – pobáda vás k tomu, aby ste ju sami vložili do náprsného či stehenného vrecka k ostatným nástrojom, či do kapsy v ktorej nosíte nevyhnutnosti. S poistnou šnúrkou, mocným klipom či magnetmi je to hračka.

Najprv to beriete ako čosi nové, čo vidíte a cítite. Pri skromných 129 gramoch hmotnosti však rýchlo privykáte na drobnú zmenu. O to viac radosti prichádza vo chvíli, keď potrebujete svietiť. Siahnete podvedome na miesto, kliknete na vypínač a svetelný kužeľ okamžite odhalí tajomstvá ukryté v tme.

Raz lúčom pátrate po kune ktorá prenikla do strešného plášťa, inokedy robíte revíziu v plošne nasvietenej štrbine pod montovaným domčekom, kde sa zdá že zemné skrutky klesli v ľahkej zemi viac ako ste čakali.

Isté je len jedno – ak chcete mať pri práci ruky voľné, svetelný kužeľ nemihá s každým vašim pohybom tak ako pri čelovke. Lampička drží svoje miesto nehybne. K uchyteniu slúži dvojica pevných neodýmových magnetov a pevná spona, na ktorú sa dá spoľahnúť.

Intuitívne sa naučíte hľadať každý kúsok kovu, ktorý poslúži ako montážny bod – na vašej výstroji i na mieste samotnom.

Do diaľky i do plochy

Potrebujete štíhly lúč ktorý preniká tunelom k napojeniu káblov a potrubí, alebo chcete nasvietiť pôjd, cez ktorý trasujete novú elektroinštaláciu? Stačí pár kliknutí na jediné tlačidlo a lampička mení svetelné zdroje.

Tým prvým je dvojica lediek CREE XP-E2, ktoré duálnou optikou dosvietia až 115 metrov od vás. Pomerne úzky, avšak diaľkový, priam pátrací kužeľ denného bieleho svetla odhaľuje vzdialené zákutia. Páči sa nám, že svetlo vychádza z dvoch bodov. Vďaka tomu je priestor plastický, v ktorom čítate štruktúry a postupnosť vzdialeností.

Druhým svetelným zdrojom je COB panel s ledkami, ktoré cez difúzor nasvecujú priestor do šírky s dosvitom približne na 20 metrov. Oku príjemné, farbami neskresľujúce svetlo má kvality, ktoré by ste očakávali pri práci.

Celkovo 5 výkonových režimov je oporou, vďaka ktorej si dávkujete svetlo podľa potreby. Neunavíte oči prisilným svitom, nenamáhate ich šerom. Elektronika si poslednú voľbu pamätá a nastavená je tak, aby bol jas stabilný – bez pomalého zoslabovania tak ako je tomu pri svietidlách vyladených pre maximálnu výdrž.

Páči sa nám farebné podanie oboch svetelných zdrojov, ako aj mäkký rozptyl svetla. Na nečakané problémy sme nenarazili ani pri práci s náradím s rotačnými nástrojmi. Keďže elektronika pri regulovaní výkonu používa vysokú frekvenciu spínania, stroboskopický efekt nenastáva.

A ak príde na signalizáciu, kliknete ešte raz a bočný LED panel sa rytmicky rozbliká v tónoch teplej oranžovej farby. Pozor tu sa pracuje. Pozor tu je nebezpečenstvo.

Bez starostí o výdrž

Tak ako mobil napichnete intuitívne na nabíjačku, i lampičku pomocou USB-C káblika pripojíte k adaptéru aby čerpala energiu do zásoby. Pre tento účel je osadená nielen šikovnou elektronikou pre bezpečné nabíjanie a zobrazovanie zostatkovej energie, ale aj Li-Pol akumulátorom s kapacitou 2000 mAh, ktorý má dostatok pary pre takmer 4 hodiny svietenia pri plnom výkone či 30 hodín pri maximálnej úspore.

Vybitý akumulátor môžete i v teréne dobiť powerbankou, či USB modulom z pracovného náradia. Páči sa nám, že výrobca neexperimentuje s konektormi a drží sa zaužívaných štandardov.  Nie je problém pokryť svetlom i predĺženú pracovnú zmenu ak bude treba. Pre plné nabitie potrebuje lampička 100 minút času. Svieti však i pri nabíjaní, takže v tme nezostanete.

Keď však po rokoch používania akumulátor zlyhá, vymenia vám  ho za nový iba v servise. Všetko je zapuzdrené tak, aby ste sa dnu nedostali.

Odolá soli i oleju

Z dlhoročných skúsenosti vieme, že ak Fenix uvedie na obale odolnosť voči pádu z výšky jedného metra a triedu odolnosti IP66, že od svietidiel môžeme očakávať oveľa viac, ako si len dokážete predstaviť. I tu sa nám to javí byť rovnako, hoci konštrukcia svietidla je svojim spôsobom novátorská.

Všetko je zapuzdrené v odolnom plaste, všetky škáry spojov sú dokonale utesnené. I keď by ste lampičku vytratili kdesi v banskej kaluži a vrátili by ste sa k nej po roku, verte tomu že by fungovala i s takým odstupom času. Máme to vyskúšané vo vysokej tráve, i v skaliskách na brehu horského potoka.

Ak organickým rozpúšťadlom nepoškodíte optiku a difúzor LEDiek, všetko ostatné zostáva v bezpečí – vazelína, soľ, olej, tmel či akrylátový náter – je to len vec kozmetických stôp, nie funkčnosti. A ak príde na tlačidlo – žiadna guma či silikón. Mikrospínač je osadený pod kovovou čiapočkou.

Fenix WT16R (64,90€) je šikovne konštruované pracovné svietidlo, pri ktorom máte vždy istotu, že nastavíte osvetlenie tak, aby vyhovovalo prostrediu a charakteru práce. Štandardizované nabíjanie, ľahké húževnaté vyhotovenie a výstražné osvetlenie ako bonus robia z tejto novinky šikovného parťáka do vrecka či pracovnej kapsy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár