Niet všestrannejšieho nástroja pre prácu s drevom, akým je dláto. Štiepe a ostrou čepeľou hladko reže vlákna masívu a závisí len na použití, či sa viac ponáša na rezbársky nôž alebo sekeru. Raz s najvyššou jemnosťou kopíruje precízny ťah ruky, inokedy prudko preniká do masívu pod údermi tĺku.

Aké to je, ak sa vo vychýrenej švédskej fabrike na kované sekery a nože rozhodnú ponúknuť remeselníkom i dláta? Zoznamujeme sa od minulého leta s dlátami Hultafors HDC, ktoré sú tak trochu unikátom – váhou, geometriou i vlastnosťami.

Vždy na dosah ruky

Plastové puzdro na opasku a dláto vždy v dosahu ruky. Od začiatku je zrejmé, že výrobca myslí hlavne na remeselníkov v pohybe, ktorí siahajú po dláte podobne ako po metri, ceruze, noži či iných nástrojoch – intuitívne, bez rozmýšľania, pri každej situácii.

Zabudnite na skladanie súprav po vzore rezbárskych a stolárskych dlát. V robustnom vyhotovení je k dispozícii štvorica najpoužívanejších šírok – 20, 25, 42 a 40 milimetrov. Na opasku unesiete po boku ostatnej výbavy jedno či dve, koncept nosenia priamo kopíruje široký sortiment nožov, ktorý má Hultafors vo svojej ponuke.

Páči sa nám robustné vyhotovenie puzdra z polypropylénu, ktoré ani po mesiacoch používania nejaví vážnejšie známky opotrebovania. Pevný plast odolá mrazu i nárazom, dláto pevne sedí v tvarovanom zámku, sneh, voda a nečistoty unikajú priebežne cez veľké otvory von.

Či pracujete na drevostavbe, krove, alebo sa venujete stolárskym montážam, jedno zo štvorice dlát vám skôr či neskôr prirastie k dennodennému koloritu. Vďaka puzdru ho nezabudnete v dielni, kapse s náradím ani na pracovisku. Vďaka puzdru viete, kam máte napriahnuť ruku na rebríku.

Poctivý výkovok

Anatómia priam akoby vychádzala zo sveta kamenárskych sekáčov. Dláto je jednokusovým výkovkom od špičky čepele, cez driek a rukoväť až po hlavicu, do ktorej je zapustená tlmiaca koncovka z húževnatého plastu. Pri 40-milimetrovej šírke čepele vás čaká 457 gramov váhy dláta k neustálemu noseniu.

Detaily napovedajú, že nejde o kus pásoviny, ktorá dostala finálny tvar v továrenskom lise. Reliéf prechádza od tenkej špičky cez rozšírený driek až po úplne okrúhly koniec rukoväte. Je v tom kus tvárnenia za tepla, so známkami okují v horšie dostupných detailov.

Výrobca neprezrádza, aký typ uhlíkovej ocele pre výrobu dlát používa. Isté však je, že už od výroby môžete počítať s bezchybnou geometriou, trvácnou povrchovou úpravou a výbrusom, ktorý stačí už iba doleštiť na brúsnom kameni k dokonalosti.

Hoci pri každej príležitosti pracujete s  ťažkým a masívnym dlátom ktoré už na prvý pohľad naznačuje, že žiadne sústo preň nie je priveľké, nebudú vám v sychravom čase mrznúť ruky a vo vibráciách stŕpať pri každom údere.

Rukoväť má ergonomický, tlmiaci povlak s vrúbkovaním, dláto má veľa priestoru pre úchop i vtedy, ak pracujete pre nepriazeň podmienok v rukaviciach. Ak ste navyknutí na prácu s tesárskymi dlátami, počítajte s tým, že všetko je tak troška inak.

Z každého to najlepšie

Nie je jednoduché pomenovať typ dláta, keď prevzalo prvky z mnohých špecializovaných nástrojov. Veľkosť a húževnatosť pochádza z tesárskeho sveta, fazetované hrany zo sveta stolárskych dlát, proporcie zasa naznačujú akúsi príbuznosť so začisťovacími dlátami. A práve tak je to aj s používaním.

Bez toho, aby ste k dlátu priradili konkrétne remeslo, postupom času objavujete jeho prednosti pri práci. Plocho nasadená rukoväť s výklonom vpred umožňuje, aby ste sa čepeľou dláta dostali vždy až do úplného rohu. Spodná plocha po celú dobu zaisťuje kolmé vedenie. Či treba podsekať kút, alebo začistiť spoj, čepeľ dosiahne všade.

Sekanie dlabov s prudkým páčením nijako neublíži ani čepeli, ani rukoväti. Hoci sú okraje odľahčené fazetou a dláto nemá geometriu tesárskej klasiky, predsa len v ničom nezaostáva. Čepeľ je síce niekedy o málo kratšia akoby ste čakali, dlhá rukoväť však pridáva páku, ktorú treba k dolovaniu uvoľnených triesok.

Veľmi nás dláto prekvapilo pri stolárskych prácach. Tam, kde treba tvarovať kontúry, sekať spoje na ozub, alebo zarezávať delikátne plochy, ostrie to zvláda s rovnakou bravúrnosťou, ako poctivé dláta zo Sheffieldu z polovice minulého storočia.

Ostrie udrží na dlhý čas

Nenechajte sa ukonať 25-stupňovým výbrusom čepele bez sekundárnej 30-stupňovej fazetky, ktorá by svedčila dlátu takéhoto rozmeru. Po celú dobu sa presviedčame o tom,  že tlakom zhustená oceľ takýto ostrý uhol ustojí bez toho, aby sa pri silových úkonoch opotreboval.

Môžete si pribaliť dláto do batoha k budovaniu prístreškov v prírode, kde je raz blato, raz kamienok v dreve a ani tam nespozorujete nič nezvyčajné. Rovnaká istota vás čaká na drevostavbách. Brit sa na hrčiach a zhustenom dreve nezohýba, opotrebenie sa po čase prejavuje viac zaoblením ako mikrozúbkami.

Údržba čepele sa zaobíde bez brúsnych prípravkov, výber brúsnych kameňov je priamo na každom z vás. Či ohladíte brit na karborunde, alebo si povoláte do služby vodné kamene je iba na vás. Oceľ sa brúsi bez námahy, nezanáša póry kameňov a ak príde na dolešťovanie, prekvapilo nás ako výborne si rozumie s domácim rozsutcom.

Korózie sa pri pravidelnom používaní na exponovaných plochách nemusíte obávať, materiál nie je prehnane náchylný vo vlhkom prostredí. A určite potrvá dlho, kým povrchovka z čelnej strany dláta definitívne ustúpi.

Z generácie na generáciu

Dláto nás vo svojom 40-milimetrovom vyhotovení veľmi príjemne prekvapilo a máme pocit, že ide o kus, ktorý sa i pri intenzívnom používaní a brúsení môže dediť z generácie na generáciu, ak povlak rukoväte po čase nevypovie vlastnosti materiálu.

Hlavica pre priame údery je výmenná a výrobca ju ponúka ako štandardné príslušenstvo. Dokážeme si však predstaviť, že ak polymér rukoväte začne strácať formu, nebude problém nahradiť ho koženým opletom vyrobeným na mieru.

Kované dláta Hultafors HDC (od 765 Kč) sú skvelou voľbou, ak hľadáte húževnatosť, všestrannosť a pohodové brúsenie v terénnych podmienkach mimo dielne. Ak si privyknete na vyššiu váhu, ktorá dáva výkovku jeho húževnatosť, určite sa vám dláto zapáči aj pri jemnejších výkonoch, kde sa žiada presný a čistý rez. Obľúbili sme si geometriu a výborné spracovanie, určite budeme radi, ak sa nám časom podarí rozšíriť našu výbavu na celý rad týchto dlát – k zabehnutej štyridsiatke i 20, 25 a 32 milimetrový model.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár