Stará kovaná sekera, obojručný nôž, dláta, a možno aj iná výbava do dielne, dvora či záhradky. Ak sa po rokoch rozhodnete vrátiť ich späť do života, na prvom mieste je zvyčajne hrdza, ktorej sa potrebujete šetrne zbaviť.

Kým sa pustíte do kefovania, brúsenia či natierania odhrdzovačov, mali by ste vedieť že ak sa neponáhľate, šikovným pomocníkom je obyčajný, kuchynský ocot. Bez toho, aby ste odhrdzovaniu venovali veľa úsilia, výborného výsledku sa dočkáte i na členitých povrchoch.

  1. Pre začiatok postačí ak poodmetáte všetky pavučiny, zotriete prach a saponátovou vodou umyjete hlinu a mastnotu. Každý kus oceľového náradia tak pripravíte na rýchle, účinné odhrdzenie. Hoci táto príprava nie je povinná, odhrdzovanie môže urýchliť.
  2. Čím šikovnejšiu nádobu nájdete, tým menej octu budete na odhrdzovanie potrebovať. Nízka plastová miska s vekom na zakrývanie je fajn. Závan octu sa nebude šíriť po okolí a vy nebudete musieť neustále kontrolovať hladinu, či je všetko ponorné.
  3. Najprv sa objavia drobné bublinky, potom do octu prestúpi kal hrdze a po niekoľkých hodinách sa objavia už prvé striebristé plochy kovu. Ocot prenikne do závitov, záhybov a škár, všade postupuje rovnakým tempom.
  4. Stará zubná kefka vám v každej chvíli prezradí, do akej miery ste s odhrdzovaním hotoví. Zvyčajne stačí jediný deň na to, aby ste hrdzavý povlak rozpustili. S hrubými nánosmi hrdze môže vaša čakanie potrvať i tri dni. Každé zvedavé prekefovanie odhrdzenie urýchli.
  5. Nečakajte žiarivú striebristú oceľ. Čím dlhšie bude náradie sedieť v octovom kúpeli, tým viac bude ocot leptať kresbu kovanej práce. Poľahky sa stane, že sekerka zostane tmavá, akoby bola z olova a nie z ocele. Z kresby môžete vyčítať čosi o práci kováča.
  6. Záverečné brúsenie a leštenie je už všednou klasikou. Záleží iba na vás, do akej miery chcete náradie zrenovovať. Neraz stačí prebehnúť povrch oceľovou vlnou a doladiť ostrie na brúsnom kameni.

TIP: Ak ocot po použití prefiltrujete, môžete ho použiť na zmenu vzhľadu čerstvého dreva. Po zriedení vodou bude fungovať ako elixír starnutia.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár