Je to príjemný relax, pri ktorom do domácnosti zavíta Veľká Noc. Stačí niekoľko minút, aby sa fádne vajíčka zo špajze zmenili na prekrásne kraslice, ktoré svojou sviatočnou atmosférou prežiaria nazdobený stôl v jedálni alebo salóne.

Ak ste sa doposiaľ zdobeniu vyhýbali iba preto, že nie ste presvedčení o svojich umeleckých zručnostiach, vyberte sa s nami do detských čias a vyskúšajte si nové farby pre zdobenie vajíčok. Zoznámili sme sa s farbami OVO, ktoré by nemali chýbať v žiadnej predsviatočnej domácnosti.

Uvarené vydržia celé týždne

Varené vajíčka sú ako konzervy. Ak ich vložíte do studenej vody a necháte 14 minút hrkotať jemným varom, môžete ich v špajzi na polici skladovať niekoľko týždňov bez toho, aby stratili čo i len kúsok svojho pôvabu. Skôr vyschnú, akoby sa nadobro skazili.

DSC_3620

Nech ich vymaľujete hoci i niekoľko tuctov, určite ich v kuchyni miniete – na chlebíčky, do francúzskych zemiakov alebo do nátierok. Mať náruč maľovaných vajíčok pre radosť znamená iba toľko, že v najbližšom čase nebudete musieť žiadne ďalšie variť.

Či sú ich škrupinky biele alebo hnedasté je úplne jedno. S výnimkou žltej kryjú všetky odtiene farieb OVO tak mocne, že prehlušia hnedasté tóny, ktoré na povrchu vajíčka príroda vyčarila.

DSC_3515

Ocot zmení odtieň i štruktúru

Zaiste ste si to už všimli. Príroda rada šetrí a tak škrupinky vajíčok nie sú tmavé až do vnútra. Kým zvonka ich neraz zdobia i drobné fliačky, v samotnom vnútri sú žemľové alebo úplne biele. Všetko sa vyjaví vo chvíli, keď vajíčko na chvíľu ponoríte v miske do octu.

V tichom šumení sa škrupinka začne rozpúšťať vrstvičku po vrstvičke. Najprv stratí lesk, potom farebnú výzdobu a nakoniec začne blednúť. Celé to trvá iba niekoľko sekúnd a je iba na vás, ako s vajíčkami naložíte.

DSC_3517

Môžete ich ponechať bez úpravy, môžete im trošku pomôcť. Hoci ocot zlepší priľnavosť farieb, uberie povrchu uhladenosť a otvorí póry, ktoré doposiaľ chránili vnútro vajíčka pred okolitým svetom.

S práškovými farbami nemožno pochybiť

Nalejete do mištičky horúcu vodu, pridáte trochu octu a vsypete vrecúško práškovej farby, ktoré v mihu vyčarí čarovný kúpeľ. Práve v ňom získajú vajíčka pôvabný šat, ktorý na škrupinke so sýtym prefarbením pripomína jemnučkú vrstvu vosku.

V skutočnosti sú to však potravinárske farby, ktoré so zemiakovým cukrom vytvárajú dekoratívnu politúru. Trvá iba niekoľko minút, kým vrstvička nadobudne hrúbku, vďaka ktorej zanikne pôvodná farba škrupinky.

DSC_3527

Osvedčilo sa nám vkladať do kúpeľa vajíčka vždy iba po jednom, pretože na miestach kde sa dotýkajú a odierajú pri vyťahovaní vznikajú kresby, škrabance a podpisy. Výzdoba je stála, nešpiní ruky a ani pri navlhčení sa nerozmazáva.

DSC_3585

Vďaka tomu je možné vajíčka dozdobiť vodolepkami, ktoré vyčaria veselú náladu, alebo ilúziu náročného zdobenia. Určite to poznáte. Vystrihnete obrazec z papiera, namočíte ho do vlažnej vody a potom už len stiahnete tenučkú membránu, ktorá sa uchytí na vajíčku.

DSC_3623

Prášková farba je našim favoritom a vôbec nás neprekvapuje, že existuje desaťročia bez toho, aby tratila na svojej popularite.

Tekuté farby sú rýchle, ale nevyspytateľné

Trošku inak fungujú tekuté farby. V teplej vode vyčaria kúpeľ, ktorý sa v priebehu desiatok sekúnd vpíja do škrupinky vajíčka. Vsypete ich naraz tucet a naraz ich aj vytiahnete. Všetky vyzerajú takmer rovnako, nič sa neodiera, sú skutočne prekrásne.

Záleží však na šťastí, ako dobre sa farbivo na škrupinke zafixuje. Ak sú vajíčka studené, výzdoba po navlhčení trochu špiní ruky a potom všetko, čoho sa dotknete. Možno i preto výrobca nabáda k tomu, aby ste farbili vajíčka hneď ako ich dovaríte. Kým sú horúce, všetko funguje ako má.

DSC_3569

Voda sa po vytiahnutí z kúpeľa odparí a povrch sa uzavrie. Ani v tomto prípade nie je receptúra tajomstvom. Potravinárske farby drží pohromade potravinárske zahusťovadlo, ktoré je základom téglikových pudingov.

DSC_3571

Keďže ide o lotériu, pri ktorej nikdy neviete ako veľmi sa s vlhkými rukami pri manipulácii s vajíčkami zamažete, osvedčilo sa nám umyť ich pred samotným šúpaním. Práve vtedy vidíte, ako prebytočná farba zíde dolu a zvyšok zostáva nasiaknutý v škrupinke.

DSC_3578

Obtisky fungujú i tu, niekedy však za sebou zanechajú rozmazané škvrnky, ktoré na svetlejších odtieňoch vidno viac ako na tmavých.

Gélové farby zabavia a zašpinia zároveň

Ak máte radi dobrodružstvá, potom môžu gélové farby naplniť vaše sny. Nikdy neviete aký bude výsledok a hoci robíte všetko rovnako, výsledok je vždy iný. Tekuté farby tentokrát nanášate na vajíčka pomocou rukavíc, takže ich neriedite do vody, ale iba kvapkáte z fľaštičiek na rukavicu.

DSC_3593

Vajíčko poguľkáte a popečiatkujete medzi dlaňami a potom už len skúmate čo sa vám zadarilo. Raz je z modrej svetlučký mramor, inokedy sýte modré nakrytie, potom zas s rovnakou farbou vyčaríte modrý základ s červeným kovovým odleskom. K farebným odtieňom máte perleť, ale i zlatisté a striebristé trblietky. A ak by vám to bolo málo, môžete na jedinom vajíčku vytvárať mramory rôznych odtieňov.

DSC_3605

Hoci je zloženie farieb rovnaké ako pri tekutých farbách, zafixovanie je takmer nemožné. Hoci si ruky pálite horúcimi vajíčkami aby všetko vyšlo ako má, každú chvíľu vás farebný šat zradí. Dotknete sa suchého vajíčka spotenou rukou a farbu rozmazávate kade sa dá. Raz to máte na rukáve, inokedy na obruse.

DSC_3600

Hoci sú tieto farby bláznivé a dobrodružné, sú veľmi nestále. Podarujte ich oblievačom a chichotajte sa na svojej zákernosti. Tá vás však prejde v kuchyni. Kým sa pustíte do šúpania, radšej si všetko pekne umyte vo vode. Inak budú nielen bielky farebné, aj utierky, kachličky a riady.

DSC_3919

Tuk dodá krásu, zastaví vodu

Čo majú spoločné vajíčka s majonézou? Nech hľadáte desiatky kulinárskych spojení, my máme predsa len jedno nové. Namažte ňou zafarbené škrupinky, vyleštite ich servítkou a zažehnáte všetky nepríjemnosti.

Tuk majonézy zabráni tomu, aby sa voda dostala z rúk ku farbe. Nič sa nerozmazáva, nič sa nešpiní. Len vajíčka sú akési prilesklé, čo vás veľmi rýchlo omrzí. Použiť môžete čokoľvek – od oleja na vyprážanie, až po kožku zo slaniny. Záleží iba na vás, s čím sa vám bude robiť najlepšie.

DSC_3603

Možno rýchlo zistíte, že predsa len naša majonéza funguje najlepšie. A tá sa vždy pri veľkonočnom stole nájde i tam, kde sa zvyčajne nezvykne jedávať.

Kresba pod škrupinou

Buďte pripravení na všetko. Silné potravinárske pigmenty sú tak mocné, že cez škrupinku preniknú až do vaječného bielku. Niekedy stačí jemná vlasová trhlinka a tekutá farba sa vám za 30 sekúnd vsiakne tak hlboko, že si to ani len neviete predstaviť.

Inokedy cez póry otvorené octom prenikne prášková farba za niekoľko minút namáčania až do vnútra a bude vás čakať ako bodky na dalmatíncovi. Sú to veci, ktoré by vám nemali pokaziť chuť do jedla. Farby OVO používajú potravinárske farbivá, takže v nich nie je nič, čoho by neboli plné cukríky, torty, alebo zákusky.

DSC_3913

Košieľky sú super

Veľmi príjemné je šantenie s košieľkami. Ak preskočíme zážitky, pri ktorých sme ich na veľké vajíčka nevtesnali, je to skutočne malý zázrak. Navlečiete plastový rukáv na vajíčko, oblejete ho vriacou vodou z čajníka  a výzdoba sa zbehne ako vlnený sveter v práčke. Raz sa to podarí dokonale, inokedy kdesi malý kúsok odstáva.

DSC_3559

Takéto vajíčka získajú nielen pôvab, ale aj skrytý bonus navyše. Sú pevnejšie, odolnejšie, akoby v pancieri. Ba aj v špajzke vysychajú pomalšie ako ostatné. Ak ste to nikdy neskúšali, určite sa do toho pustite.

DSC_3565

Tvorte rodinné rituály

Nie je to náhoda, že sviatky oslavujeme znova a znova. Každá rodina by mala mať svoje pevné rituály, ktorých sa drží po desaťročia. Nežite podľa reklám a nerobte si každé nové sviatky inými. Nájdite si to, čo sa vám páči a potom sa toho držte ako sa len dá.

Farbenie vajíčok je príjemným posedením, pri ktorom sa všetci zabavia a zaspomínajú na roky minulé. Vtedy sa hovorí nielen o tom, čo všetko sa zašpinilo, pobilo a pozdobilo, ale aj o tom kto všetko prišiel a aké novinky priniesol.

DSC_3539

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár