Aj napriek starostlivému rozoberaniu stoličiek je po rokoch používania zrejmé, že nie všetky dielce sú v úplnom poriadku. Miestami je vytrhaná dyha, inde sa pre nedbalosť v priebehu rokov otvory pri skrutkách rozšírili, na ďalších miestach rokmi povolili lepené spoje.

To všetko sa dá bez vážnejšej námahy opraviť a zachrániť. Do takého stavu, aby stoličky po opravách vyzerali ako nové. Chýbajúci materiál možno doplniť tmelením, rovnaká technika platí aj na otvory skrutiek.  Viac starostí však môžu narobiť rozglejené spoje, ktoré nemožno opraviť rozobraním a opätovným spojením.

Doplniť chýbajúci materiál

DSC_6332Existujú desiatky tmelov na drevo, ktoré sa líšia svojou pevnosťou, odolnosťou voči vlhkosti, opotrebovaniu a schopnosťou vyplniť chýbajúci materiál. Ja sa v posledných týždňoch zoznamujem s novým, dvojzložkovým tmelom Ponal Duo. Ako som mal možno vyskúšať si, je pevný, húževnatý, dobre sa brúsi, frézuje a reže. Dokáže vyplniť nielen škáry a dutiny, ale aj vyrovnať povrchové nerovnosti či doplniť chýbajúce časti.

Vždy ho možno pripraviť aj v najmenšom množstve bez toho, aby bolo treba pracne merať množstvo tmelu a tvrdidla. DSC_6334-1Z dvoch túb len vytlačím húsenice v pomere 2:1, premiešam a v dielni mám približne 10 minút na to, aby som tmel použil. Tvrdne pomerne rýchlo, brúsiť ho viem však až po 6 hodinách, kedy sa z gumovitej konzistencie mení na pevnú. Jemne zväčšuje pri vytvrdzovaní svoj objem, takže kompenzuje svoju lepivú, ťahavú konzistenciu, ktorá obmedzuje možnosti hladenia a vyrovnania pri nanášaní.

Operadlá, sedadlá i nohy

Zarobenú dávku tmelu pomaly rozdeľujem na miesta, ktoré som si na každej stoličke vopred vyhliadol. DSC_6354-1Nánosom tmelu opravujem poškodenú dyhu na operadle a ryhy v sedadle. Tmelím zárezy po oscilačnom náradí, ktorým som poškodil skrytú časť operadla.

Pomocou špajdle nanášam lepidlo do otvorov skrutiek, aby som o málo zmenšil ich priemer. Pomôže to zvýšiť pevnosť skrutkových spojov, ktoré budú opäť ako nové. I keď sa tmel na špajdli ťahá viac ako mi je milé, výsledky zodpovedajú očakávaniam.

Po vytvrdnutí tmelu stačí už iba všetky povrchy prebrúsiť a všetko je celistvé a hladké. DSC_6365-1Farebná odlišnosť tmelu (ktorý podľa technického listu výrobcu však možno pigmentovať) tu neprekáža. Lazúra farebné rozdiely neskôr zakryje. Aspoň dúfam.

Rozglejené spoje

Opraviť ozubové spoje v mieste pri predných nohách sa javí byť nemožné. Ani fénom, ani horúcou parou sa pôvodné lepidlo neuvoľní natoľko, aby bolo možné dielce oddeliť, vyčistiť od zvyškov lepidla a opätovne spojiť modernejšou chémiou lepidla. Volím preto postup, ktorý sa mi javí byť najrozumnejší.

DSC_6053-1Na papier pomocou lesníckej kriedy prekresľujem línie oblín, ktoré žiadajú spevnenie. Papier lepím lepiacou tyčinkou na smrekovú latku a na pásovej píle režem podľa naznačenej krivky budúcu príložku. Po zbrúsení a kontrole dosadnutia ju lepím pre spevnenie spojov.

I v tomto prípade budem rád, ak bude spoj vyplnený dokonale. Namiesto disperzného lepidla siaham po tmeli, ktorý výrobca odporúča aj pre lepenie rôznych materiálov s drevom. DSC_6054-1S istotou nanášam Ponal Duo, zvierkujem spoje a v tejto chvíli je jasné že sa blíži skladanie stoličiek.

Protéza opraví zničené miesto

Len jedna zo štvorice má úplne poškodené miesto, kde sa osádza predná noha. Vylomená časť chýba, takže nie je čo príložkou spevňovať. V tomto prípade volím podobnú techniku. S tým rozdielom, že siaham po bukovom dreve pre náležitú pevnosť a vlepujem ho na miesto s výplňovým tmelom.

DSC_6346-1Forstnerovým vrtákom skompletujem otvor na nohu a preverím si presnosť vŕtania. Keďže všetko zapadá ako má a nie sú potrebné žiadne úpravy, púšťam sa do skladania stoličiek.

Skladanie stoličiek

Siaham po disperznom lepidle a lepím stoličky rovnakým spôsobom, akým som ich na začiatku renovácie rozoberal. Spájam dohromady dielce, spoje precízne lepím a používam pôvodné skrutky, ktoré pri zostavení stoličiek použil výrobca. DSC_6390-1Možno by nebolo na škodu použiť modernejšie náhrady. Nie som si však istý po akých siahnuť.

Zmontované stoličky sa javia byť pevné, pripravené na ďalšie desaťročia využívania. Ich vzhľad však stále ešte nie je taký, aký im prináleží. Treba sa pustiť do ich povrchovej úpravy, ktorá obstojí pri intenzívnom používaní bez predčasného opotrebovania. Vidím tu príležitosť pre kvalitnejšiu lazúru, ktorá dodá stoličke tmavý, vznešený „look“ a lesklý povrch bez voskovania.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Ako odstránim stopy po zuboch od môjho psa pri nohách stola? Nič také jsem zatiaľ nerobila, pozrela som sa na videonávody a vyzerá to jednoducho. Ale neviem či mám použiť vosk alebo tmel na nábytok. A či to vôbec pomôže. Poradíte?

    • Ak sú nohy z dreva, potom treba dohryzené miesta opakovane namočiť horúcou vodou a ohrievať ich fénom. Horúca para narovná stlačené vlákna a poškodenie bude už iba polovičné.

      Ak chcete niekedy v budúcnosti drevo maľovať, nikdy neopravujte chyby voskom. Vytvoríte miesto, na ktoré nechytí lazúra, lak ani farba. Tmel je lepšie riešenie.

Pridaj komentár