Ak má ručné náradie podať v teréne pri rozsiahlych projektoch maximálny výkon, akumulátorové riešenia idú zväčša bokom. Žiada sa elektrická zásuvka – spoľahlivé pripojenie, ktoré možno presúvať z miesta na miesto bez ohľadu na to, či pracujete na stavenisku, v hale, alebo pod holým nebom.

Od konca jari sa zoznamujeme pri prácach s bubnovou predlžovačkou Thorsman IMT33161, aby sme vám prezradili čo všetko od nej môžete čakať. Ak na prvý pohľad vidíte len ďalší bubon s neskrotným káblom, ktorý treba ťahať so sebou, verte tomu že dostanete viac ako by ste čakali.

Stavaná do nepohody

Najprv pocítite v rukách takmer 10 kilogramov jej hmotnosti, potom si všimnete jej robustné vyhotovenie s oceľovým rámom a kým príde na prvé badateľné oderky húževnatých plastov, navykli ste si na to, že táto bubnová predlžovačka má vyhotovenie nezničiteľného tanku.

Bez toho, aby ste ju obozretne ukladali mimo dosahu prachu, ukrývali na zastrešenom mieste a nakladali do auta s tou najväčšou opatrnosťou, všetko sa strhne k akejsi rutine. Dôverujete jej natoľko, že jej pripisujete rovnakú triedu odolnosti ako náradiu, ktoré vám bezchybne bez generálok v servise slúži dlhé roky. A to i napriek tomu, že produktový rad predlžovačiek Thorsman je nováčikom v portfóliu firmy Schneider Electric. Dobrý dojem vás čaká pri prvom zoznámení a drží sa vás i pri každodennej remeselníckej rutine.

Do rosy, hmly i prehánok

Tento model je vybavený pre použitie v nekrytom exteriéri s úrovňou krytia IP44. Znamená to, že rosa na tráve, hustý ranný opar, ba ani príležitostné fŕkanie kvapiek zo zamračenej oblohy vás neodtrhnú od práce len preto, aby ste prekladali kábel a bubon z miesta na miesto.

Nejde iba o krytie štvorice zásuviek, ktoré sa nachádzajú na bubne. Postupom času prichádzate na to, že i opláštenie rámu a konštrukčné prvky sú navrhnuté tak, aby po nich voda odtekala mimo kritické časti. Nevadí ak pri balení zrolujete mokrý kábel na cievku a neprekáža ani to, ak prebehnete s  kotúčom zo staveniska do auta v prudkom lejaku. Voda odtečie a zvyšok sa odparí.

Veľmi dobré skúsenosti však máme i s minerálnym a dreveným prachom, bez ktorého sa nezaobídu tesárske a montážnicke práce. Nenašli sme žiadne zákutia v ktorých by sa hromadilo nadmerné znečistenie. Príležitostné vyfúknutie prachu kompresorom drží mechaniku v úplnej dokonalosti.

Navíjanie bez otáčania

Ak márne hľadáte čo vám tak veľmi imponuje pri presune z miesta na miesto, je to nehybnosť panelu so zásuvkami. Kým bubon mení pri otáčaní svoju polohu, zásuvky sú na pevnom mieste. Možno poznáte podobný systém z navíjania káblov vo vysávačoch, možno ste sa s tým stretli pri iných bubnových predlžovačkách.

Isté však je, že manipulácia je vďaka tomu príjemne pohodlná, pretože nemusíte vyťahovať pripojené spotrebiče pri každom posunutí o meter vpred či vzad. Bubon je ľahký a pružný, navíjacia rukoväť je dostatočne robustná i pre obsluhu v rukaviciach, osadenie kotúča na osi je spoľahlivé, s vôľou pre prípadné znečistenie.

Všetko funguje práve tak ako má. Hoci ide o bubnovú predlžovačku, ktorú si pre jej hmotnosť asi nevyberiete pre práce na strechách a vo výškach, vo všetkých ostatných polohách jej nasadenie mimoriadne sluší.

40-metrový rádius, špičkový kábel

Za desiatimi kilogramami hmotnosti nie je iba robustné torzo, ale aj 40 metrov lankového kábla 3×1.5mm2, ktorý je zapuzdrený v gumovej izolácii. Znamená to, že ide o kábel mäkký, poddajný a mimoriadne prispôsobivý nielen v letných mesiacoch, ale aj v chladných pracovných podmienkach.

Ak si voľkáte nad kvalitnými napájacími káblami náradí Makita, Metabo či Dewalt, rovnaké pocity vás čakajú i tu. S jediným rozdielom – že kábel je ešte húževnatejší a svojou zelenou farbou neprehliadnuteľný medzi ostatnými.

Thorsman IMT33161

S rozvinutým káblom sme pod plnou záťažou pracovali so zbíjacími kladivami, zváračkami, kontraktorskými pílami – nikdy sme nemali pocit, že dĺžka kábla a prierez vodičov prinášajú nejaké obmedzenia. Všetko prebiehalo tak hladko, ako pri pripojení k pevnej elektroinštalácii.

Plná miera bezpečnosti

LED indikátor v priestore zásuviek okamžite informuje o tom, že rozvod je pod napätím. Nejde iba o upozornenie, že predlžovačka je pod prúdom. Je to súčasne diagnostika, ktorá môže poukázať na poškodenie kábla, vypadnutie ističa či iného zabezpečovacieho prvku.

Ochrana proti preťaženiu a prehriatiu je v tomto prípade zabudovaná dvakrát. Na oboch protiľahlých stranách bubna tak, aby bola kritická situácia zachytená vždy čas. Obe poistky sú pre opakované použite, do pracovnej polohy ich uvediete zatlačením.

Kontrastné červené sfarbenie na ne upozorní i začiatočníka, ktorý sa s podobným zabezepečovacím prvkom možno doposiaľ nestretol. Dobrou správou je, že svetlejšie, zelené vyhotovenie bráni falošným poplachom pri odparkovaní bubna na slnečnom mieste. Neprehreje sa v jeho lúčoch tak mocne, ako  je tomu zvykom pri jednoduchších, spotrebiteľských modeloch.

Thorsman IMT33161 (94,70€) je bubnová predlžovačka, ktorá svojou výbavou a vyhotovením plynule prechádza od potrieb menších remeselníkov a domácich majstrov do plne profesionálneho prostredia, pri ktorom nie je čas riešiť prestoje spôsobené zlyhaním výbavy. Ide o spoľahlivé riešenie do náročného prostredia, ktoré v plnom rozsahu odporúčame. I preto zostáva naďalej v našich službách pri montážach a stavebných prácach v teréne.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár