Už na prvý pohľad sa líši od tých zo supermarketu. Má svoje čaro, vyžaruje z neho príroda a do vianočnej atmosféry vnáša kus práce šikovných rúk. Ak sa práve chystáte na balenie darčekov, nazrite najprv do pivnice alebo garáže. Možno tam nájdete čosi, čo zmení konzumnú atmosféru Vianoc na zážitok.

Rolka nebieleného papiera, zvyšok interiérovej farby vo vedierku, maliarsky valček a konopný motúz. Na prvý pohľad je to iba kôpka fádnych vecí, ktoré prinášajú rozpomienky na nedávne maľovanie obývačky či kuchyne. Stačí však niekoľko minút a pod vašimi rukami sa začne rodiť radosť. Kým z rozhlasu znejú koledy, vy pracujete na atmosfére pre oči.

DSC_0415

Ak papier šuští medzi prstami a nie je potiahnutý voskom alebo fóliou, v rukách držíte ten správny materiál. Aj keď je jeho poslaním chrániť pri maľovaní podlahu, utajiť obsah poštového balíka alebo zakryť pracovnú dosku stola pri majstrovaní, neznamená to, že musí byť fádnym materiálom. Niekedy je šedý, inokedy hnedastý, vždy je však dostatočne pevný na to, aby zniesol niekoľko kvapiek vody bez pokrčenia. V papierňach ho vyrobili pri recyklácii starých časopisov a novín, ktoré tak starostlivo viažete do balíkov, aby ste ich odovzdali výkupcom.

DSC_0418

Každá interiérová disperzia je vhodná pre náš zámer, najväčšmi však vyniknú tie, ktoré kontrastujú s papierom. Biela pripomína sneh, oranžová upozorní na balíček svojim žiarivým svetlom a modrastá možno ladí s ozdobami, ktoré ste pred niekoľkými dňami navešali na konáre živej jedličky.

DSC_0421

Pre začiatok ju treba rozmiešať. Nie preto, aby sa farebný odtieň zjednotil, ale na to, aby sme upravili jej konzistenciu. Hustá usadená farba od miešania zredne bez toho, aby sme do nej museli priliať vodu. To nám zaistí výborné nakrytie papiera. Funguje to spoľahlivo na stene, bude to fungovať i na papieri.

DSC_0426

Maliarske valčeky a strojčeky k ním patriace sú rôzne. Kým tie najjednoduchšie používajú ako zásobník farby molitanovú penu, iné majú rezervoár, z ktorého nanášajú farbu na reliéfny valček cez dva či tri valce s jemnými drážkami. Je to nevyhnutnosť, ak chceme, aby sa vzor vytváral rovnomerne, bez straty intenzity. Ak sa nám podarí nakŕmiť valček dostatočnou dávkou disperzie, vyskúšame si všetko na kuse starých novín či poškodeného kusu papiera.

DSC_0432

Valcovanie vzorov na papieri nevyžaduje mnoho zručnosti a skúsenosti, s drobnými trikmi však môže byť výsledok krajší. Každý vzor má svoj začiatok a koniec. Ak si ich na valčeku poznačíte značkami + a –, potom môžete každý rad vzoru posunúť presne o polovicu jeho kresby. Vzor na papieri tak bude nadväzovať na seba a dosiahne symetriu. Ak sa navyše pri hustom vzore pokúsite dosiahnuť slabý prekryv (1-2 cm) okrajových častí, vznikne celistvý vzor, ktorý utají šírku valčeka. Presne takto to robia skúsení maliari na stene. Zvyšok je už iba o tom, či dokážete viesť valček rovnobežne s predchádzajúcim pásom.

DSC_0453

Keď výzdoba na papieri preschne, nadišiel správny čas na balenie darčekov. Teraz už potrebujete iba nožnice a motúz, aby ste dali svojej práci finálny vzhľad. A ak ste si vytvorili vzorov niekoľko, potom ich môžete prestriedať bok po boku formou visačiek na balíčkoch. Veď chcete aby si štetku na holenie rozbalil starý otec a formičky na zákusky stará mama. Opačne by si ich asi moc neužili.

DSC_0456

DSC_0460

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár