Ak treba postaviť terasu, záhradný domček, skleník alebo altánok, zemné skrutky sú dokonalou náhradou za betón. Nakrútite ich do zeme a po celé desaťročia starostlivo unesú zverenú ťarchu.

Netreba kopať jamy, voziť štrk, miešať betón, a behať fúrikom vo dvore, aby ste do zeme vyliali pätky s oceľovými konzolami. Vyložíte zemné vruty z  kufra automobilu, zapichnete ich do zeme a môžete zakrúcať. So stavbou sa tak môže začať okamžite.

Aby ste však vopred vedeli do čoho idete, pripravili sme pre vás krátkeho sprievodcu, v ktorom sme zozbierali naše postrehy zo stavby záhradného domčeka a terasy – v snahe ušetriť vám čas a strániť vás nepríjemných prekvapení a obáv. Ako na montáž zemných skrutiek?

DSC_8933

1. Správnu dĺžku musíte vymerať

Pozriete sa do cenníka, vyberiete si najpredávanejšie skrutky Krinner KSF G 66×650-1 M8 s dĺžkou 65 centimetrov a s dobrým pocitom sa pustíte do práce. Vo chvíli, keď ich však niekoľko zakrútite do zeme, zistíte že máte problém. Hoci sa zdá, že pozemok stojí v rovine, predsa len klesá sprava doľava a spredu dozadu.

Natiahnete do vodováhy šnúrku a razom zistíte, že ak na najvyššom mieste zakrútite skrutku až nadoraz, na najnižšom ste sa hrotom dostali iba 15 centimetrov pod terén. Máte problém a cez víkend ho nemáte s kým vyriešiť.

Kým sa pustíte do nakupovania, všetky merania by ste mali mať za sebou. Sklon terénu býva zradný a nezáleží iba na ňom. Ak je na jednom mieste zem ľahšia a kyprejšia ako na inom, musíte opäť ísť do hĺbky. Nie je v ľudských silách nakúpiť skrutky na mieru.

DSC_7266

Výborným riešením sú preto zemné skrutky BAYO.S, ktoré majú nastaviteľnú dĺžku. Každý hrot so závitom možno pomocou dielcov s bajonetovým zámkom predlžovať toľkokrát, koľko treba. Predlžovacie dielce majú dĺžky 25 a 50 centimetrov, takže podľa potreby si na každom mieste vyrobíte skrutku s takou dĺžkou, aká sa ukáže potrebná.

2. Hlavica musí zniesť odchýlky

Ak potrebujete vytvoriť  z drevených trámov nosný rám, vyberte si na zemné skrutky také hlavice, ktoré znesú drobné nepresnosti v montáži. Hranaté „U“ profily sa neprispôsobia ohybu dreveného hranola, a takisto drevený hranol nenatiahnete tak, aby vám do nerovno osadených hlavíc sadol.

DSC_7255

Ak ste sa doposiaľ pohybovali iba vo svete oceľových konzol určených pre osadenie do betónu, mali by ste vedieť že pre zemné skrutky existujú viečka s nabíjacími tŕňmi. Na ne položíte drevený hranol nabijete ho kladivom, zmontujete dole a potom už len skrutkami ukotvíte a nasadíte späť.

Takáto montáž znesie aj 5-centimetrové vyosenie bez toho, aby tým výrazne utrpela únosnosť konštrukcie. Prezrite si ich v predajni a katalógoch, pouvažujte či by pre váš projekt dokonale nesadli.

DSC_7180

3. Sonda namiesto sklamania

Na inštruktážnych videách to vyzerá ako rozprávkový sen. Zapichnete skrutku do zeme, zakrútite ju až po krk a presúvate sa na ďalšiu. Realita je však úplne iná. V zemi sa môžu ukrývať rôzne prekážky, ktoré vás spomalia viac ako vám je milé.

V  niektorých dvoroch narazíte na bridlicu inde na skalu, možno objavíte zakopané torzo starého betónového múrika, alebo navážku skál, ktorá je dokonale pochovaná pod ornicou. Na takomto mieste to so zakrúcaním nepôjde vôbec ľahko.

Kým roxor nabíjaný kladivom do zeme poslúži ako sonda, metrový vrták s priemerom 30 milimetrov bude pre vás v príklepovej vŕtačke veľkým pomocníkom pre spresnenie zakrúcania. Ak budete trpezlivo hľadať, nájdete aj lacný so štandardnou SDS-Plus stopkou. V tomto rozmere je štandardom SDS-Max, takže pozor na to, čo kupujete.

DSC_7120

Aj napriek takejto príprave sa môže stať, že na niektorom mieste budete musieť prekážku vyzbíjať, alebo narazíte na situáciu, kam sa skrutka nebude dať vôbec namontovať. Majte preto v zálohe náhradný plán.

4. Zakrúcanie ukrýva nástrahy

Možno si zapožičiate montážny kríž, možno si ho aj kúpite. Vo väčšine prípadov sa však domáci majster pri jednorazovom projekte uchýli k 16 milimetrovému roxoru, ktorý poslúži ako montážna páka.

Pravdou je, že ak sa začne hrot zemnej skrutky tisnúť pomedzi skalky a kamene, budete musieť vynaložiť pri uťahovaní viac sily, akú je schopná vaša montážna tyčka zniesť. Majte v zálohe náhradnú či dve, určite sa vám zídu.

DSC_7136

Aby ste sa nemuseli kloniť až k zemi, bajonetové skrutky BAYO.S si dočasne nadstavíte hoci aj do výšky pása. Jeden či dva predlžovacie dielce navyše vám preto padnú vhod. Výrazným spomaľovačom sú miesta, kde treba skrutku zakrúcať v blízkosti múra, steny či plota. Ak nie je okolo dostatok voľného miesta, musíte sa uspokojiť s kompromisom.

5. Uhýbací manéver

Ak hrot skrutky narazí na kamenie, vychýli sa cestou najmenšieho odporu. Znamená to, že hoci pri zakrúcaní pozorne sledujete vodováhu, skrutka sa začne nachyľovať na stranu a to čoraz viac. Hrot sa rozširuje a preto s každou novou otáčkou bude vychýlenie ešte väčšie, až kým vám od plánovaného miesta hlavica neutečie o 10 centimetrov.

Vypnite logiku a zabudnite na všetky pravidlá. Jedinou nápravou je zakročiť okamžite. Zapáčte koncom zemnej skrutky a kývajte ju dovtedy, kým hrotom neodsuniete prekážajúce skaly pod povrchom nabok, aby ste mohli pokračovať v kolmom zakrúcaní. Vďaka tomu bude odchýlka od zámeru minimálna a vy nebudete musieť rozmýšľať, ako nepresnosť napraviť.

Aj v tomto prípade platí pravidlo, že ak sú skaly hlboko a vy skrutku príliš vykývate, jednoducho pridáte ďalší predlžovací nadstavec a zakrútite ju hlbšie. Je to riešenie ktoré funguje a je spoľahlivé.

DSC_7197

6. Zmena hĺbky

Niekedy sa stane, že ste si naplánovali osadiť skrutky 100 centimetrov pod povrch terénu, ale po 90 centimetroch narazíte na skalu ktorú nemožno prekonať. Zo skrutky odpíliť neviete a ak z nej uberiete posledný predlžovací nadstavec, bude voľne lietať v otvore, pretože jeho koniec je kónický. Existuje cesta k náprave?

Áno. Vykrúťte skrutku von, nasypte do otvoru ostrohranný piesok a zakrúcajte ju v kratšej zostave dnu. Usadí sa s takou pevnosťou, akoby šla do čistej, utuženej zeme. Takto dokážete spoľahlivo zmenšíť hĺbku hotového otvoru bez toho, aby tým utrpela pevnosť osadenia.

Skrutka zeminu nevyhadzuje nad terén, iba ju roztláča do strán. Tým získava pevnú oporu. Ak spraví to isté s ostrohranným pieskom, bude v pôde držať ešte silnejšie ako bez neho.

DSC_7104

7. Do vodováhy len prikrúcaním

Žiadnu zo skrutiek – s výnimkou prvej – by ste nemali prikrúcať do roviny pri jej montáži. Pri každej si ponechajte rezervu, aby ste mali priestor pre vyladenie do rovnováhy pri poslednom rozmeriavaní a zrovnávaní. Kým pri zakrúcaní sa pevnosť osadenia skrutky zvyšuje, pri uvoľňovaní by klesala. To by mohlo v krajných situáciách priniesť časom drobné nepríjemnosti.

Snažte sa preto vychádzať vždy z najvyššieho bodu v teréne a postupne sa zavrtávajte so všetkými skrutkami do zeme toľko, koľko vám treba. Sami zistíte, že ak na ne posadíte drevený hranol, vinou drobného prehnutia i tak budete musieť robiť korekcie. A práve to je tá rezerva ktorú ste si nechali.

DSC_7227

8. Nepresnostiam sa nevyhnete

Ak sa vám pri poslednom meraní podarí zoradiť zemné skrutky v líniách s odchýlkou 1 centimetra, máte za sebou skutočne majstrovskú prácu, aká sa nevidí každý deň. Pri 2centimetroch môžete byť so sebou spokojní, pri 3 ste sa dostali na úroveň cez ktorú sa nemožno preniesť pri hobby montáži na žiadnej ploche, kde sa pod zemou ukrývajú kamene.

Hoci sa to môže zdať veľa, vo finále pri budovaní zistíte, že ste predsa len v norme a nič nemusíte meniť a upravovať. Až teraz si uvedomíte, koľko času a námahy ste zemnými skrutkami ušetrili, ak ste sa pre ne rozhodli namiesto betónovania. Hoci to v niektorých prípadoch je namáhavé, vo finále zistíte že stále je vynaloženého úsilia menej ako pri betóne.

DSC_7426

Či zemné skrutky KRINNER a BAYO.S skutočne vydržia v zemi 30 alebo 50 rokov bez toho aby prehrdzaveli, to vám dnes povedať nevieme. Snáď sa to na tejto stránke dočítate po desiatkach rokov. Isté však je, že skúsenosti ktoré sme zdokumentovali v tomto článku pravdepodobne nikde inde nenájdete. Nechajte sa viesť našimi postrehmi a pocitmi, aby ste to mali pri prvej skúsenosti jednoduchšie ako sme to mali my.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

27 KOMENTÁROV

  1. Konecne niekto ukazal, ze sa na to da postavit i nieco viac ako len psia buda a plot. Chcelo by to este podrobnejsi navod, alebo viac ludi so skusenostami, buduci rok caka stavba teraso-atanku aj mna a stale som neni rozhodnuty ci beton alebo vruty.

    • My zatial mame v takej iba slnecnik z Lidla, ale chystame sa na plot. Sused mal za jeden den vsetko hotove aj s pletivom, paci sa mi to viac ako liat beton

      • Dobrý den.
        Chcel by som vedieť,ako je to s legislativou.
        Treba mať na práce zo zemnými skrutkami stavebné povolenie,alebo len oznamovacia povinnosť, alebo len tak na divoko.Jedná sa mi o vybudovanie chatky vo vinohrade.
        Vinohrad to je iba podla listu vlastníctva.Ináč plocha zarastená trávou.

        • Stavebný zákon nerozlišuje medzi tým, či je stavba na betónových základoch, zemných skrutkách, alebo je uložená na podložných pätkách. Vo všetkých prípadoch platia rovnaké pravidlá. V spomínanom prípade je to riadne stavebné konanie. Ak tam už iná stavba na parcele je a chatka by k nej bola iba doplnková s predpísanou výmerou, potom by to bola iba drobná stavba na ohlásenie.

          • drobna stavba je ale do rozlohy 25 m2, co ked potrebujem postavit terasu ktora ma viac ako 25 m2 a nechcem vybavovať stavebne povolenie?
            Urcite nie je rozdiel či je stavba pevne spojena so zemou alebo je polozena?

          • praveze rozlisuje. Osaadenie stavby na zemnych vrutoch nepodlieha stavebnemu zakonu, pokial do stavby nie je natiahnuta napevno voda, elektrika a odpad.

  2. Na jar budem stavať plot aj oporu pre vinič, práve pre rýchlosť práce som zvolil montáž na zemné skrutky. Tu som našiel ďalšie dobré rady, o predĺžení som nevedel. Podstatné ale je, že aj bez miešačky a námahy s betónom môžem za víkend mať všetko hotové len s pomocou jedného kamaráta

  3. Dobrý deň,
    sú zemné skrutky vhodné aj na drevenú konštrukciu, na ktorej budú hojdačky a hrazda, čiže budú tam kývavé pohyby? Je to iné ako statická stavba…

    • Áno, sú vhodné aj na takéto použitie, stačí ich založiť hlbšie do zeme. Skrutky BAYO.S majú 60-centimetrový základ, ku ktorému sa pridávajú 25 a 50-centimetrové predĺženia. Tak sa skrutka upevní hlbšie do zeme a kývavý pohyb ju neuvoľní ani v ľahšej, piesčitej zemine.

    • Nie, musel by to byť mimoriadne výkonný model s preklzovou spojkou, ktorý je určený pre takúto prácu. Pri uťahovaní sa žiada vysoký krútiaci moment.

  4. Ak budem mat‘ oplotenie na skrutkach (pketivo)) – da sa to v pripade potreby premiestit‘ na nove mesto ci budeme potrebovat‘ uplne nove oplotenie?

  5. Na zemnych vrutov sme tento rok postavili terasu aj prístresok. Naozaj jednoduchá montáž bez betónovania ale vyuzili sme ineho vyrobcu Isometall ma skvele ceny

    • Výhoda BAYO.Su je hlavne v tom predlžovaní skrutiek. Ak treba dlhšiu pretože je zem piesčitá, alebo bolo treba vytiahnuť z miesta skalu, tak sa ľahko nadloží. Robia 25 a 50 centimetrové kusy, ktoré sa iba nastrčia a zamknú pootočením v smere závitu. Ako jednoduchý bajonet. Ľahšie sa potom dokupuje materiál ak chýba – netreba nič meniť, nič nezostane.

  6. za 40 rokov vam to zhrdzavie a rozpadne sa…podla podlozia.. ale usetrili ste…to je dobre fakt tak naterasy altanky skleniky…stavat na tom drevodom je hazard..Ked pride aj slabe zemetrasenie potrha vam to steny

Pridaj komentár