Mnohí domáci majstri sa s chuťou pustia do výroby búdky pre vtáčatá. Ak sa však začne hovoriť o jednoduchom nábytku, zvyčajne cúvnu. Obávajú sa zložitého spájania, ktoré je nad ich sily. Dá sa s tým čosi spraviť?

Početná skupina domácich majstrov (vrátane žien) spoza oceánu tvrdí, že na výrobu nábytku im stačí okružná píla, vŕtačka a žehlička. Skladajú z preglejky a ozdobných líšt nábytky, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani začínajúci stolári. Tak ako niekto zo sadrokartónu vo výklenku policu, oni tvoria skrine, kredence, stoly či postele.

DSC_1455

Skrutkový spoj, ktorý zvládne každý

Vyrábal som nábytky ktoré som spájal čapmi, vŕtal som párové diery na kolíky, frézoval drážky na  lamely, dokonca som zahlboval skrutky pod drevené zátky, aby boli skryté pred pohľadom. Žiadna z týchto techník nie je tak rýchla, ako zanorený skrutkový spoj, ktorý možno vyrobiť bez akéhokoľvek merania.

Možno ste kdesi na nábytku z továrne videli na skrytom mieste šikmo zanorené otvory, v ktorých sa ukrývali skrutky spájajúce dielce. Práve o tejto technike spájania je reč. Kdekoľvek navŕtate otvor, skrutka si už nájde cestu vpred. Dnes už nejde iba o výsadu továrenskej výroby.

Kreg Jig – zoznámte sa s ním

Pomôcku Kreg Jig má v ponuke český internetový predajca dielenského náradia Tool-Shop.cz v cenách od 20,27€ za najjednoduchšiu verziu Kreg Jig mini, ktorú zasiela aj zákazníkom zo Slovenska.

S oneskorením prišla táto vymoženosť pre domácich majstrov aj k nám. Volá sa Kreg Jig, a je pomôckou pre vŕtanie otvorov so všetkým čo k tomu treba. Stupňovitým vrtákom, predĺženým bitom so štvorcovou hlavou, skrutkami a zvierkami, ktoré udržia spájané dielce poslušne vedľa seba.

Je to sada, ktorou aj deti dokážu spájať materiál s hrúbkou od 12 do 38 milimetrov tak, ako si len zaželajú. S pevnosťou spoja, pri ktorom je lepenie iba voliteľné. Vďaka tomu možno niektoré časti nábytku zostaviť tak, aby ich bolo možné v budúcnosti rozobrať. Má to jediný háčik. Používať treba skrutky od firmy Kreg Tools. Sú tvrdené, majú samorezný závit ktorý neštiepi dosky a hlavičku, ktorá je prispôsobená pre presné dosadnutie v otvore s priemerom 9,5 milimetra.

Samozrejme, bolo by to obmedzujúce, ak by si Kreg Jig poradil iba s úzkou škálou materiálov. I práve preto má tri rôzne veľkosti (klik na článok s detailmi).

Tri kroky a hotovo!

Žiadne iné náradie mi doposiaľ neušetrilo toľko starostí ako Kreg Jig. Vytvoriť spoj je skoro tak jednoduché, ako zatĺcť na správne miesto klinec. S tým rozdielom, že zanorenými skrutkami možno spojiť aj dosky ležiace vedľa seba, aby z nich vznikol panel. Ako na to?

DSC_4864

Na začiatku je vždy vŕtanie. Nastavím hĺbkový doraz na vrtáku a mierku na prípravku, aby som sa pustil do vŕtania otvorov. V páre ich možno vedľa seba umiestniť aj na latku so šírkou 3,5 centimetra, pri spájaní plôch stačí ak sú otvory od seba vzdialené 15-20 centimetrov. Pri každom vŕtaní vznikne otvor so strapatým okrajom s pilotným vŕtaním pre skrutku.

Pripravené diely potom ukladám k sebe a prichytávam ich zvierkou, aby sa pri skrutkovaní neposunuli. Ak je všetko v rovnakej hrúbke, spoj je dokonale rovný na oboch stranách. Ak treba čosi odsadiť, stačí to podložiť. S nastaveným momentom na skrutkovačke počuť iba rapkanie a nábytok rastie pred očami.

DSC_4865

Či zostanú otvory skryté pod ozdobnými lištami, pod policami, na zadnej stene alebo do nich vtlačím tmel záleží podľa situácie. Dostupné sú i drevené kolíky zrezané pod vhodným uhlom, či plastové záslepky do laminovaných drevotriesok. Každému podľa chuti.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

4 KOMENTÁROV

  1. DD,
    Kreg Jig pouzivam od 2013 a silne ma inspiroval web Ana White. Skvela vecicka pre zacinajucich, resp. tym ktorym toto minimalisticke riesenie vyhovuje, teda aj mna :). Moja otazka sa tyka alternativnych skrutiek – s origo 5ks pribalenymi sa pracuje skvele. Cena a dostupnost tychto skrutiek v SK je problem. Naposledy som videl na eBay, v US je to bezny standard, osobne som zatial nahradil klasickou krizovou zapustenou Philips hlavou, predlzeny nadstavec ale preskoci a musi sa vyvinut enormny tlak. Pre istotu niekedy osetrim hrany lepidlom. Vdaka.

Pridaj komentár