O smreku sa vraví, že je fádny a nudný. Ak ho však zahalíte do sýtych a bohatých farebných tónov, akoby ste sa zrazu pozerali na úplne inú drevinu. Je vôbec možné zvíťaziť nad vláknami smrekového masívu, ktoré sa rozžiaria svetlom aj cez to najtmavšie moridlo?

Možno ste o tom pri náteroch dreva nikdy neuvažovali. Jeho farba je vlastne iba farbou svetla, ktorá sa od neho odrazí. Kým pri krycích farbách je všetko dané farbou samotnou, pri moridlách, lakoch a lazúrach je to iné. Svetlo preniká cez priesvitný film až k drevenému masívu a potom sa vracia späť.

Vrstvenie, ako ho nepoznáte

Práve na tom budeme stavať pri hľadaní spôsobu, ako dosiahnuť hlboké a bohaté prefarbenie svetlých drevín. Či je to topoľ, smrek, borovica alebo breza a nech stoja bok po boku, po finálnej povrchovej úprave budú vyzerať rovnako. Vďaka tomu, že dokážeme zjednotiť ich farby.

DSC_3578

Budeme pracovať s vodou riediteľnými lazúrami, na ktoré budeme nazerať ako na farebné filtre. Sústredíme sa na ich vrstvenie, aby sme dosiahli efekt, aký nedokáže ponúknuť žiadna z nich. V závere dáme celému dielu ľahký zamatový lesk, ktorý dodá celej snahe žiadanú noblesu.

Stlmte svetlá, prosím

Výhodou tenkovrstvových lazúr je, že sa vsiaknu pomedzi vlákna a v ich medzipriestore vytvoria farebný efekt. Ak chceme ultmiť svetlé tóny drevín a urobiť ich čo najtmavšími, tenkovrstvová lazúra bude tou najsprávnejšou voľbou. Vzorkovník lazúry Balakryl Dixol hovorí jasne. Najtmavším odtieňom je Palisander a toho sa budeme držať.

DSC_3098

 

Prvý náter utlmí svetlosť vlákien, výsledná farba je však stále príliš svetlá aj napriek tomu, že sme vopred drevo upravili napúšťaním biocídnym vodou riediteľným napúšťadlom BalakrylMá farbu svetlého orecha a tak nezostáva nič iné, ako náter opakovať. Masív, preglejka i laťovka zo svetlých drevín získavajú tmavší odtieň, ktorý má v lesku svetla šedastý nádych. Je zrejmé, že vlákna dreva prestali pracovať ako optika a už svetlo do svojej hĺbky nezanesú. Prichádza preto ďalšia vrstva.

DSC_3120

 

Je ako farebný film

Hrubovrstvová vodou riediteľná lazúra Balakryl Telux je ako želatínový farebný film. Vezmite polymér, pridajte k nemu pigment a vylaďte receptúru tak, aby po zaschnutí vznikol na dreve priesvitný film, ktorý prepúšťa iba tú farbu svetla, do akého tónu bola lazúra pigmentovaná. Presne tak to funguje a my ideme vrstviť.

Bolo by nosením dreva do hory, ak by sme pracovali s rovnakým odtieňom ako doposiaľ. Treba zmeniť taktiku. Väčšina lazúr na drevo má prevahu žltej, hnedej alebo červenej farby. Vlákna sme tlmili hnedým Palisandrom, teraz budeme vytvárať farebný film červeným Mahagónom.

DSC_3130

Prvá vrstva lazúry naznačuje ako bude výsledok vyzerať, ďalšie dva nátery dodávajú odtieňu náramnú hĺbku. Stopy, ktoré zostávajú za štetcom akoby vytvárali náznaky fládrovania a pôvodná kresba  dreva sa stráca kdesi  v tme. Práve to je ten moment, kedy lazúra úplne porazila samotnú podstatu dreva s ktorým pracujeme. Akoby sa nám podarilo znížiť priesvitnosť lazúry na tretinu či štvrtinu.

Šlo by to aj inak?

Dosiahnuť farebný odtieň krásneho mahagónu v našom prípade, alebo pri opačnom použití odtieňov sýteho palisandra nie je problémom. Čo však, ak by sme chceli zájsť podstatne ďalej, napríklad k Ebenu? Nemám to vyskúšané, ale myslím si, že pri tlmení dreva tenkovrstvovou lazúrou treba odbočiť z farebných odtieňov drevín. Poznáte to pri čmáraní fixkami, čo sa stane keď sa hnedá stretne so zelenou. Akoby to celé stmavlo. Práve to by mohla byť cesta pre tvorbu ebenového odtieňa. Pri prvotnom napúšťaní siahnuť po tmavozelenom pigmente, či niektorom z odtieňov tmavšej šedi.

DSC_3630-550

Najkrajší finiš vytvorí lak

Povrch, ktorý na nábytku vytvorí Balakryl Telux nevyzerá zle, predsa len mu k dokonalosti niekoľko krôčikov chýba. Je možné dosiahnuť jemný, zamatový lesk, ktorý dokáže každý svetelný lúč rozložiť tak, aby povrch vyzeral ako navoskovaný? Odpoveďou je lak Balakryl Polyurex v matnom vyhotovení. Jemný modrastý závoj sa pri vysychaní náteru vytratí a hoci aj s náznakom ťahov štetca, vzniká povrch nápadne podobný matnému vosku.

Bonus, ktorý je nečakaným plusom je zvýšenie odolnosti povrchu voči mechanickému opotrebovaniu. To sa môže hodiť pri stolovej pracovnej doske, i pri knižnici. Pevnejší polymér je predsa len mocnejší ako ten, ktorý je základom Teluxu.

DSC_3197

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

8 KOMENTÁROV

  1. Viete o com pisete, to si musime priznat. Ale jednu vec si neodpustim a to ze clanok je pisany ucelovo pre sponzora PPG. Je z neho jasne citit konkretne zadanie, podla ktoreho bol pisany. Osobne som zastancom neutralnych testov, v ktorych sa navzajom daju vyrobky porovnavat a vyhodnotit. To je podla mna hodnota a spravna cesta k citatelom.

    • Ahoj,
      osobne si myslím, že článok je písaný dobre. nemám pocit, že je písaný účelovo, nakoľko už v predošlích článkoch sú výrobky od PPG a nie vždy by si ich autor vybral.
      Na niekoľko vecí vecí mohol použiť výrobky PPG, ale neurobil tak.

      • Mne sa páči, keď sú návody na internete konkrétne. Najväčšie pokrytectvo je skrývať značky. Ako mám potom využiť cudzie skúsenosti, keď sa nedočítam to najhlavnejšie? Predavač v obchode mi nie vždy vie poradiť.

  2. Tento článok som potreboval ako soľ. Natieral som najtmavšou lazúrou záhradný nábytok, ale bol som sklamaný. Vyskúšam to vrstvenie, páči sa mi to. Želám mnoho úspechov pri ďalšom písaní. Váš fanúšik, Jakub

    • Včera som to skúšal na starej stoličke. Síce som použil iné lazúry ale pekne to zafungovalo. Ďakujem za pekný návod, nech sa vám darí.

  3. A nie je to zdĺhavé takto vrstviť? Nebolo by jednduchšie nájsť lazúru, ktorá by to dokázala stmaviť ako jednošichtovka? Nemám skúsenosti, iba sa pýtam, mne sa vždy páčili svetlé odtiene. Neriešil som to.

Pridaj komentár