Lemujú stropy a podlahy, vytvárajú reliéfne detaily na nábytku a dokážu vyzdobiť každý prvok v interiéri. Ako však odpíliť drevené lišty tak, aby boli rezy presné a uhly na spojoch sedeli?

Či už potrebujete nakrátiť rohové lišty vytvárajúce prechod medzi podlahou a stenou, alebo sa trápite s kreatívnou renováciou nábytku, skracovacia, úkosová či pokosová píla je najlepším pomocníkom. Vyžaduje však jemné nastavenie a pomôcku, vďaka ktorej budú rezy presné a čisté. To všetko bez lasera, ktorý by bol v tomto prípade iba na obtiaž.

Pokosovú pílu treba nastaviť (rektifikovať)

Nie je rozhodujúce to, čo hlási uhlová stupnica, ale aký je skutočný uhol rezu. A to v horizontálnom i vertikálnom smere. Stačí siahnuť po školskom pravítku a pravda sa vyjaví skôr, ako sa zuby pílového kotúča zahryznú do lišty.

Tak ako je tomu pri píle Metabo KGS 254 M horizontálna stupnica je zvyčajne vybavená rýchlymi predvoľbami. Stačí uvoľniť páčku a rameno zaparkuje na niektorom z najpoužívanejších uhlov. Ak nastavíme 0° či 45° pravítko nám musí lícovať doraz i telo pílového kotúča. Bez najmenšej škárky a to vo všetkých polohách.

DSC_1395

Ak to tak nie je, určite nesiahajte po nastaviteľnej ryske, ktorú možno skrutkou uvoľniť a pootočiť tak, aby ukazovala na správne miesto. Prišli by ste tým o komfort, ktorý predvoľby ponúkajú. Lišty treba rezať vždy pod iným uhlom a zložitému nastavovaniu pred každým rezom sa chceme vyhnúť.

Pílu treba rektifikovať posunom dorazu. Ten je na každej strane uchytený jednou či dvoma maticami, ktoré pri uvoľnení ponúkajú dostatočný priestor pre jemné nastavenie. Keďže obe ramená dorazu sú spojené vzadu oblúkom, budú si držať priamu líniu. Nastavenie zaberie iba niekoľko minút a imbusový kľúč je pri každej modernej píle zasunutý v podstavci.

DSC_1396

Ak má píla aj vertikálny náklon, 90° polohu vymedzuje dorazová skrutka. Tú stačí podľa potreby pritiahnuť alebo uvoľniť a pílový list bude kolmý na otočný tanier píly. Pílu treba preveriť a rektifikovať nielen po kúpe, ale pri každom sťahovaní v dielni či práci v teréne.

Pomôcka pomôže spresniť rez

Laser skracovacej píly je dobrou pomôckou, pri pílení líšt mu však čosi predsa len chýba. Nedokáže vyznačiť okraje línie rezu na pravej a ľavej strane kotúča súčasne. Nech sa akokoľvek budete trápiť s cvikom  a odhadovaním, stále to bude iba športkovanie. Existuje však pomôcka, ktorá situáciu úplne zmení.

Výroba je jednoduchá a použiť možno odrezky akéhokoľvek plošného materiálu. Zvyčajne je ideálom šírka približne 10 centimetrov a dĺžka, ktorá zodpovedá pracovnej časti píly. Tá sa pohybuje od 50 do 70 centimetrov podľa modelu. Dva ostrohranné pruhy MFP panelu sú odrazovým mostíkom pre rýchle spresnenie píly.

DSC_1403

Treba ich spojiť tak, aby tvorili pravouhlý profil v tvare písmena L s tým, že zvislá časť bude uložená za vodorovnou. S lepidlom a pneumatickou klincovačkou to ide rýchlo, ak sa však pustíte do poctivého vŕtania, zahlbovania a skrutkovania, výsledok bude rovnaký. S kovovými spojovacími prvkami treba obísť iba stredovú časť, kde pracuje pílový list.

DSC_1404

Ak ste si v doraze píly všimli otvory, toto je jeden z prípadov, kedy ich dokážete využiť. Naskrutkujte dielec tak, aby ležal na otočnom tanieri a na niektorej zo strán lícoval pôvodný doraz. Vďaka tomu ho budete vedieť vždy namontovať na rovnaké miesto. Mne sa osvedčili na niektorých pílach pomocné body. Sú to malé drevené odrezky, ktoré tavnou pištoľou nalepím tak, aby lícovali s okrajmi pomôcky. Vždy ju vďaka nim osadím na správne miesto.

DSC_1408

Každá píla má hĺbkový doraz a ak ju nepoužívate na pílenie drážok a čapov, možno ste si ho ešte nikdy nevšimli. Je vždy pri kĺbe, niekedy s posuvným či výklopným protiplechom, inokedy len vo forme nastaviteľnej skrutky s poistkou. Treba ho nastaviť tak, aby sa pílový kotúč pri reze zanoril iba 2 či 3 milimetre do materiálu.

DSC_1409

Teraz už len urobiť rezy v uhloch ktoré potrebujete a pomôcka je pri živote. Každá drážka presne ukazuje okraje línie rezu. V každom bode kapacity píly, v horizontále i vertikále. A okrem toho, že vytvárajú jasné rysky, každá z nich robí oporu materiálu, takže sa na rubovej strane pri pílení nestrapká ani tá najtenšia a najjemnejšia lišta.

DSC_1419

Ako na presné rezy drevených líšt?

Od tejto chvíle je každé pílenie iba hrou s ryskami a určením smeru. Položíte lištu na pílu, spojíte rysku so správnym okrajom drážky a režete. Niekedy si na správnu hranu prenesiete značku uholníkom, inokedy je automaticky na správnom mieste. Kým ryska označuje bod rezu, uhlová značka vytýči odpadovú stranu a smer rezu. Tak sa nikdy nepomýlite.

DSC_1423

Rezy možno uskutočňovať v ploche, na stojato i pod uhlom ak ide o lištu, ktorá je určená pre takýto druh montáže. Po každom reze vidno, že lišta jednoducho drážku lícuje a vy spoľahlivo viete určiť, kde budú jeho okraje. Záleží iba na vôli píly, ako dlho vám pomôcka pre lišty poslúži. Kým pri presnej to budú mesiace, pri hobby modeli zo supermarketu rýchlo zistíte, že drážky sa akosi rozširujú bez toho, aby k tomu mali dôvod. Rám píly sa jednoducho ohýba a nepresnosť vzniká jej vinou.

DSC_1421

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár