Je štíhla, pôsobí jemne, ale výkon jej rozhodne nechýba. Tri mesiace zotrvala táto píla v našej dielni, aby sme odhalili jej prednosti a obmedzenia. Teraz prinášame naše zápisky.

Vysoký výkon v dielni aj teréne

Zaistiť, chytiť za rukoväť a preniesť ku kope reziva v strede dvora. Hoci sú v našich končinách pokosové píly považované viac za stacionárne ako mobilné náradie, Metabo KGS 254M predsa len nepatrí medzi ťažké opachy. DSC_3307Ak ide o presné tesárske práce a montáže, táto píla akoby s nimi počítala od úplného začiatku. Možno i preto sú niektoré z jej dielcov útlejšie, ako by ste očakávali. Stačí jediný pohľad na jej stolík a všetko začína byť jasné. Počíta s terénom, kvalitné pracovisko chce zaistiť aj mimo dielne.

Jemný vzhľad by však nemal navodiť dojem, že ide o pílu, ktorá nedokáže využiť svoju plnú reznú kapacitu. Práve naopak. Pri smrekovom masíve si môžete byť istí, že píla sa v žiadnej situácii nebude sťažovať na to, že máte ťažkú rukuDSC_3303. Štandardný, 48-zubový kotúč pribalený výrobcom akoby bol zladený s možnosťami jej motora. Píla reže naplno a ak je kotúč ostrý, necítiť v reze jej odpor. Hladko prekĺzne hranolom a už čaká na ďalšie sústo. Či treba postaviť altánok, vybiť plochu terasy, nakrátiť obklady alebo podkladové laty, niet pri práci žiadneho sklamania. Pri dlhoročnom používaní píly Bosch PCM 8S je to príjemné zistenie.

Presnosť treba doladiť

Každá chvíľa investovaná do jej počiatočného nastavenia ušetrí čas pri presnom rezaní. DSC_3292Hoci je zrejmé, že ju výrobca pred balením do škatule nastavil vo fabrike, pre presné stolárske práce predsa len vyžaduje drobné doladenie. Je pre to vážny dôvod.

Poznáte to. Nastavíte na píle 45 stupňov a pri pokusnom reze zistíte, že treba ešte o chlp pridať, aby na spoji nebola vlasová škára. Uvoľníte zámok, ťuknete dlaňou a opäť zamykáte. S vedomím, že ste urobili drobný odklon od uhla. Pri tejto píle to nefunguje. Všade tam, kde sú zárezom predvolené najpoužívanejšie uhly sa píla snaží vrátiť do prednastavenej pozície. Preto treba raz a navždy nastaviť  jej doraz k dokonalej presnosti, aby vždy zaskočila na správne miesto. DSC_3295Od tejto chvíle si môžete užívať jej presnosť. Akoby výrobca za každú cenu chcel, aby uhly sedeli. A to je príjemná pomoc.

Ak sa žiadajú jemnejšie práce, akými je krátenie reliéfnych líšt, nie je na škodu vyrobiť si jednoduchú výbavu pre jej spresnenie. Tentokrát však nejde o presnosť uhlov, ale o akúsi jemnosť navyše. Pomocný doraz robí  oporu pre materiál a uberá z pracovných vibrácií. Rezy sú čistejšie a aj bez jemného kotúča môže byť rez bez najmenších nedostatkov.

Na jej ráznosť si privyknete 

Jemnejším náturám môže pri prvom kontakte pripadať ako nespútaný mustang. Motor s príkonom 1800 wattov a otáčky, ktoré pri voľnobehu otočia kotúčom 4500-krát za minútu sú ako malá explózia. Ak nečakáte, že motor nabehne bez rozbehovej elektroniky, môže vás to trochu zaskočiť. Hmota píly, akoby sa chcela dať do pohybu a vyskočiť nahor. Je záhadDSC_3308ou, prečo výrobcovia pri pílach tejto kategórie rozbehovú elektroniku nepoužívajú. Po niekoľkých dňoch používania sa s tým človek úplne vysporiada. Už vie presne čo ho čaká.

Trochu svojský je aj jej pojazd po dvojici vodiacich tyčí. Nie je dokonale plynulý, aký by ste čakali pri rolovaní guľôčok po hladkej rúrke.  Hoci mechanizmus chodí hladko a nekladie odpor je to akoby guľôčky boli trochu vajcovité. Dlho som si lámal hlavu nad tým, prečo by to tak malo byť. Odpoveďou je práca v teréne. Tu nie je čas dávať všetko do roviny podľa vodováhy a píla musí byť spoľahlivá a bezpečná aj na krivom dočasnom stole. A práve tam by nebolo milé, aby si DSC_3297pojazd jazdil sám od seba.

Správne umiestnená rukoväť a presný mechanizmus pojazdu sú však pre presnosť rezu kľúčové. Táto píla sa jej drží aj v neštandardných situáciách. Ak treba na pílu zatlačiť ľavou rukou, pretože pravá pridŕža materiál v neprirodzenej polohe,  kolmica zostáva kolmicou. Nič sa pod tlakom neuhýba, nenakláňa, všade cítiť potrebnú tuhosť. A práve to je veľké plus, ktoré by sme pri pílach pre remeselníkov mali očakávať.

Komfort je návykový

Sú to drobnosti, ktoré sa vkradDSC_3299nú do každodennej rutiny. Skutočný vyťahovací stolík je omnoho pevnejší, ako len zohnuté tyče v tvare písmena U, ktoré sa používajú pre jeho rozšírenie najčastejšie. Začnete sa na neho spoliehať a už sa to vezie. Výklopný doraz pre opakované rezy, dobre spracovaná stupnica pre odhadnutie dĺžky rezu bez merania a vrecúško na zber prachu, ktoré skutočne zachytí o čosi viac ako polovicu pilín, ktoré tryskajú von z kotúča. Ženie ich tam gumový „blatník“, ktorý možno tak jednoducho odmontovať, ako ho aj vrátiť späť.

Všetky ovládacie prvky kontrastne svietia červeňou, niekedy sa však môže objaviť aj záhada. Otáčate uhlovým stolíkom do strán a on nie a nie dobehnúť až na koniec stupnice. Márne hľadáte zaseknutý odrezok, alebo posúvate pílou, oku unikne to najdôležitejšie. Jedna nastaviteľná nožička je aj na konci ramena a práve tá môže zavadiť o čelnú hranu dosky pracovného stola. Je to na pobavenie, ak si uvedomíte že rozmýšľate zložitejšie ako je nutnDSC_3300é.

Píla má veľmi dobre zvládnutú ergonómiu a veru ťažko sa hľadajú detaily, ktoré by sa dali zvládnuť lepšie. Laser spoľahlivo kopíruje pílový kotúč, LED nasvietenie plochy zviditeľné rysy a defekty dreva, je to model vyladený časom a praxou.

Kapacita postačuje na väčšinu prác

Či má materiál hrúbku 9 centimetrov, alebo je široký 30 centimetrov, stále je to v norme a píla to v pohode zvláda. S masívom i plošným kompozitným materiálom. Hoci je na takýchto pílach zvykom rezať aj plastové či hliníkové profily, my sme sa po celý čas zaoberali iba drevom a príbuznými materiálmi. Niekedy sa však nájdu momenty, kedy si poviete že predsa len by si píla mohla poradiť aj s hrubším materiálom, hoci by to neboloDSC_3302 na celej jej dráhe.

Ide o reliéfne lišty pre korunky a rohy, ktoré je pohodlnejšie rezať v ich prirodzenom postavení, ako si lámať hlavu s nastavovaním kompozitných uhlov. Takáto výbava píly je zatiaľ síce ešte len novinkou pri niektorých značkách, možno však očakávať, že sa v budúcnosti objaví aj pri Metabe. Áno, vždy si možno vybrať model s väčšou kapacitou, to však znamená aj kilá naviac. O cene sa snáď ani netreba zmieniť.

Drážky s presnosťou a istotouDSC_3305

Nielen o rezoch, ale aj o drážkach je svet pokosových píl a my sme mali niekoľko príležitostí vyskúšať si ich aj pri tomto modeli. Hĺbkový doraz je pohodlne nastaviteľný, ľahko prepínateľný na plný rez. Je to výbava, ktorá je na skutočné použitie a nie iba pre riadok v tabuľke parametrov. Stačí len priložiť jednu latku k dorazu a drážky sa sypú jedna za druhou. Tu pomáha statočne nielen laser, ale aj svetlo. Kto si osvojí túto techniku, rýchlo dokáže vyrábať nielen čapy, ale aj plátované spoje.

Táto technika sa dá vyladiť k majstrovstvu, ak uvážite že v takomto spoji nie je 90-stupňový uhol povinnosťou. Zbytočne sa však rozpisovať, stačí sa rozhliadnDSC_3306uť po starých ručných prácach a vidno to všade – na zárubniach, i na skrinkách.

Metabo KGS 254M je pokosová píla strednej triedy s výborným výkonom a reznou kapacitou. Je vyhotovená tak, aby bola ľahká pre mobilné použitie, avšak dostatočne presná pre stacionárne použitie. Zaujme na nej nielen precízne  spracovanie a návyková ergonómia, ale aj zachytávanie prachu a triesok, ktoré funguje lepšie ako na modeloch v tejto kategórii. Pristanú jej tesárske a montážnicke práce v teréne i dielni. Prílišní pedanti by jej však pri precíznej stolárčine možno vyčítali, že má o trošku menej jemnosti, akoby sa patrilo.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

14 KOMENTÁROV

  1. Som majiteľom tejto pily,
    Vaša nekritická reklamná óda úplne postráda triezvy pohľad
    na túto „presnú“ pílu.
    Píla má vôľu asi 1,5mm, čo pre presné rezy nijako nepostačuje.
    Z akého dôvodu Ste nazvali Vašu recenziu testovaním ???
    Vezmite si láskavo príložník a skontrolujte si či pila zvláda
    pravouhlý rez.

  2. Neviem na diaľku posúdiť, čo sa vám na píle nepozdáva. Ak má veľkú vôľu ako píšete, niet jednoduchšej cesty ako osloviť servis alebo reklamovať ju. Pílu, ktorá bola v našej dielni takúto pracovnú vôľu nemala.

    Rektifikáciu píly pre pravouhlý rez by mal zvládnuť každý. Doraz treba nastaviť tak, aby ladil s uhlovým nastavením. Sú tam na to skrutky, takéto doladenie žiada nejedna píla. Rovnako je dorazová skrutka aj pre vertikálu.

    Pre jemné rezy líšť sme používali prípravok v podobe, v akej ho popisujeme v samostatnom článku na ktorý je odkaz v texte.

    Stojím si za tým, že píla má popisované vlastnosti, bola jednou zo 6 modelov, ktoré sa v našej dielni za posledný rok vystriedali.

    • Dobry den,

      Minuly tyzden som kupil tuto pilu. Zatail som s nou narezal par tramikov 10cmx5cm a asi 40dosiek tatranskeho 14,6×2.2cm. Ako pisal pan Gigel, na pile bolo treba nastavit zadnu oporu. trvalo to par minut a par kontrolnych rezov. Pila reze uplne presne a robilo sa s nou super. Dokupil som si k nej aj stolik Bosch.

  3. p. Gigel prosím Vás o informáciu aké iné značky ste mali vyskúšané.
    Plánujem kupiť pokosovú pílu s pojazdom a zaujíma ma Váš názor
    ďakujem

    • Skúste mi načrtnúť čo by ste chceli píliť, s akou presnosťou a pre aký účel, ja vám trochu priblížim pohľad na píly ktoré som mal alebo mám k dispozícii.

      Priame skúsenosti vám viem sprostredkovať o modeloch:

      Extol Craft 405441
      Ferm FKZ-255RLN (MSM1036)
      Bosch GCM 8 SJL Professional
      Metabo KGS 254 M
      Makita LS1216L
      Bosch PCM8S

      • p. Gigel ďakujem za odpoveď

        takže, chcem ju používať doma na drobné úpravy okolo domu, výstavbu terasy, detského domčeka, atď. Som domáci amatér, stroj nebudem používať na zárobkovú činnosť.
        Ale tiež nechcem rozheganý stroj bez výkonu. Radšej si kupujem kvalitnejšie stroje (nie úplne špičku lebo tie ceny sú mimo mojej ligy napr. festool), ako by som mal nadávať ak sa mi pokazí na začiatku práce … .

        Za odpoveď dakujem

        • Dobrý deň,

          Z vašich riadkov mám pocit, že hľadáte hobby pílu, ktorá sa snaží kráčať v šľapajach profesionálnych stolárskych modelov. Na jednej strane chcete pílu cenovo dostupnú, na druhej musí byť spracovaná precízne, aby ste sa mohli spoľahnúť na jej presnosť.

          Z toho čo mám vyskúšané by som vám odporúčal Bosch PCM8S. Má úžasne hladký pojazd, s ľahkou rukou si vie zachovať nábytkársku presnosť a nemá problém ani s pílením hrubšieho materiálu, ak sa pustíte do nejakého domčeka alebo terasy.

          Uhly drží veľmi dobre, doladiť sa dá niekoľkými skrutkami, píli pekne aj drevotriesku a preglejku. Nestarne rýchlo, objavia sa však po rokoch drobnosti, s ktorými treba počítať.

          Prach sa dostane do laseru a osvetlenia pracovnej plochy (majú to napájané batériami), po čase môžu byť nespoľahlivé. Raz svietia, raz zasa nie a vy neviete nájsť, kde je chyba. Cez to sa ale človek prenesie bez strát. Druhá vec sa týka intenzívneho používania. Boschu zvyknú po rokoch praskať pružiny, ktoré zjednodušujú odklápanie krytu kotúča – stretol som sa s tým na dvoch pílach, z toho jedna bola profesionálna. To znamená asi toľko, že ak idete rezať, krytu pomôžete rukou aby ste nemuseli na ňu tlačiť pri prekonávaní odporu. Toto sa ale dá opraviť výmenou krytu.

    • S týmto modelom nemám osobnú skúsenosť, ale nemyslím si že by to bola zlá kúpa. Možno len pílový kotúč bude treba vymeniť za taký, čo má viac zubov.

  4. Dobrý deň pán Gigel,
    Tiež som vlastníkom tejto píli a mám drobné problémy s jej presnosťou. Ide o to ,že pri dorezávaní materiálu píla stráca presnosť. V zmysle , že ak pílim napr. dosku o šírke 250 mm tak zo začiatku reže presne a drží si uhol , ale keď sa blížim ku koncu ako keby odskočila a vzniká nepresnosť .
    Vedeli by ste mi poradiť ?
    Ďakujem

    • Osobne by som šiel na hľadanie chybičky nasledovne:

      1 – Príložníkom treba pozrieť rovinu rezu. Ak je priama, znamená to že píla dokáže udržať v reze rovinu, budú zle nastavené iba zadné dorazy – čosi o tom nájdete v úvode článku na http://dielna.prakticky.sk/2015/01/05/ako-na-presne-rezanie-list/

      2 – Ak je namiesto línie v reze krivka (pozrieť treba i obrobok, i odrezok), problém bude vo vedení píly. Skontrolovať sa dajú príložníkom vodiace tyče, preveriť sa dá i vôľa vedenia kývaním do strán. Tu asi tiež chyba nebude, i keď vylúčiť to nemožno. To by bola technická vec, ktorú doma neporiešie.

      3 – Pri pílach s vedením na páre tyčí existuje čosi, čomu hovoria flex/deflex. Ak ruka netlačí na os píly, ale z boku (na tejto píle je rukoväť na bočnej strane), vodiaci mechanizmu sa môže pri väčšom odpore trochu prehýbať a vytvoriť odchýlku. Táto nepríjemnosť sa objavuje ak je kotúč príliš tupý, alebo ruka tlačí pílu do rezu väčšou silou ako je nutné. Píla jednoducho uhýba. Skúste i to aký rozdiel bude ak tlačíte na vonkajšiu stranu rukoväte, a potom na vnútornú. Tu by sme boli v technike rezu, ktorá sa dá nacvičiť.

      Vo vašom prípade by som sa pozrel na kotúč samotný, resp. skúsil ho pre váš materiál s iným zubením. Pozor, na pokosové píly patria kotúče s negatívnym sklonom zubu, teda iné ako na stolovú pílu.

      • Pilový kotúč som si dal nabrúsiť u skúseného brusiča ktorý má na to potrebné vybavenie , takže ten by mal byť v poriadku. Čo sa týka nastavenia tak s tým sa určite ešte pohrám a pokúsim sa to naladiť. Link ktorý ste mi poslali mi určite pomôže. Pri samotnom rezaní sa dávam pozor na to ako a akou silou tlačím na pílu tak tam by som asi nevidel problém.
        Ďakujem za vaše cenné rady s pozdravom Martin

  5. Kúpil som si pílu Metabo a nebol som s ňou spokojný. Keď som ju chcel vrátiť tak sa to nedalo lebo som s ňou rezal.(asi 10 rezov.) Píšu o nej ako o presnej píle s čoho vyplýva že rezy by mali byť ozaj presne. Na reze vidieť že pílový kotúč zanecháva ryhy a keď som pilil širšie dielce v strede bolo vidno dieru. Keď som volal do servisu tak my ten pán povedal že pila má určitú vôľu. Čo sa týka motoru je pravda že je silný ale ten neplynuly rozbeh vás moc nepoteší. Čiže ak chcete pílu používať na tesarcinu tak bude stačiť ale na presné rezanie moc neodporúčam.

    • K píle sa treba postaviť kolmo tak, aby os rezu bola v osi ruky ktorá ju vedie. Inak bude rezať oblúkom bez ohľadu na model a výrobcu. Čo sa týka čistoty rezu, stačí vymeniť rezný kotúč za taký, čo má primeraný počet zubov so správnym sklonom. Pozor – nejde iba o priemer. Zuby na kotúčoch pre pokosovú pílu majú na čele negatívny sklon.

Pridaj komentár