Je to sen o pohode a radosti. Záhrada za domom sa zmení na malé sanatórium ktoré dýcha pokojnou atmosférou parku. Snívate na lavičke, slníte sa na terase, kocháte sa krásami okolo seba a ak príde nečas, utiahnete sa do záhradného domčeka. S pocitom, že ste unikli z uponáhľaného sveta povinností. Ste tam iba vy, rastliny, vtáčatá a drevo.

Záhradný domček, chatka či pavilón – nech im dáme akékoľvek mená, vždy hovoríme o stavebnici zo smrekových profilov. Výrobca na seba prebral zodpovednosť za to, že budú držať pohromade a vo finále bude mať stavba tvar, ktorý sa na domček ponáša. Na našich pleciach zostáva zostavenie a všetky úpravy, vďaka ktorým z neosobnej stavebnice vykúzlime útulné zákutie v ktorom sa budeme cítiť dobre. Kúpa stavebnice je iba vrcholom ľadovca, ktorý so sebou valí milión drobných úloh. Bez ohľadu na to, či ide o rozhodnutia, peniaze, zodpovednosť, zručnosť alebo čas.

Záhrada nie je parkovisko

Zostaviť záhradný domček na parkovisku alebo v telocvični je výzvou, ktorá dokáže preveriť zručnosti dospievajúcich mládencov. Pri zasúvaní starostlivo vyrobených dielcov do seba nič nezaskočí a je iba otázkou šikovnosti, či to zaberie niekoľko hodín alebo celý víkend. Vo chvíli, keď si uvedomíte, že steny treba položiť priamo na pevný, suchý a rovný podklad, začnete dumať o svojej záhrade.

DSC_3244-550

Je v jemnom svahu, zaiste sa nesie v nerovných vlnách a drevu by pobyt na hline určite neprospieval. Navyše, po prvom daždi by sa celá ťarcha domčeka začala zatláčať do blata. Rady výrobcov sú zväčša jednoduché a bez detailov – „Vybetónujte pod domček základňu, ktorá presahuje jeho pôdorys o 5 centimetrov z každej strany tak, aby vyčnievala aspoň 10 centimetrov nad terén. Namiesto betónu môžete použiť základňu zo zámkovej dlažby.“ Pravdou však je, že my záhradkári neradi pomýšľame na to, že by sme čo i len kúsok svojej zeme utopili pod betónom. K idylke záhradného domčeka to predsa nesedí. Musí sa nájsť iná cesta.

Drevené pódium na kovových nohách

Znie to takmer dokonale. Pod domček patrí drevené pódium, ktoré stojí na zemných skrutkách. Je ako pevná terasa, ktorá unesie váhu domčeka, jeho výbavy, nás ľudí a popri tom aj snehu, ktorý sa pod horami nakopí na jeho streche. Nič sa nebetónuje, všetko možno kedykoľvek rozobrať a preložiť na iné miesto. S pocitom, že celú stavbu zvládneme bez remeselníkov.  Touto cestou sme sa vybrali aj my.

Netreba mnoho kresliť a počítať, aby sme vedeli čo budeme potrebovať. Odrazíme sa od toho, že základňa pod domček bude mať pôdorys 405×405 centimetrov. Presne toľko, aby poskytla dostatočnú oporu.

DSC_3974-550

Plocha základne pod domček bude z dosiek hrubých 55 milimetrov. Potrebujeme pevnú plochu, ktorá sa nebude prehýbať a znesie aj bodové zaťaženie, aké sa môže raz objaviť pod pieckou, knižnicou či iným nábytkom. Platňa pódia bude stáť na hranoloch s prierezom 120×120 milimetrov. Aby neboli preklenutia pod doskami príliš vzdialené, použijeme hranoly štyri. Každý z nich bude na štyroch miestach kotvený do zeme zemnými skrutkami. Vznikne tak 16 kotviacich bodov, do ktorých sa bude opierať celá váha domčeka. Všetko dôsledne napustíme biocídnym napúšťadlom, aby sme zaistili dlhovekosť.

V plánoch máme jasno, môžeme sa pustiť do práce.

Zamerať a ukotviť

Apríl je rozmarný a nepredvídateľný. Naplánujete si stavebný víkend a zaskočí vás sneh, dážď a blato všade pod nohami. Ak nie je vaša vôľa príliš krehká, dokážete sa cez to preniesť. Technológie znesú aj takýto nečas ak ste ochotní pristúpiť na to, že pod nohami sa bude všetko meniť na blato. Ešteže máme plné vrecia hoblín z dielne, aby bolo čo sypať pod topánky.

DSC_4356-550

Zameranie nemusí byť dokonalé, treba len myslieť na detaily. Domček nie je iba štvorcová placka na zemi. Bude robiť tieň, z jeho strechy bude zliezať sneh a bude zavadzať aj vo výhľade. Vo chvíli, keď sa v zemi objavia štyri kolíky obohnané špagátom, už neexistuje cesta späť. Dôležité je jediné. Aby sme mali pod sebou zem, do ktorej sa budú dať nakrútiť zemné skrutky. Betónové múriky, skaly a navážky stavebného odpadu by mohli spôsobiť nemilé prekvapenia.

DSC_4357-550

Špagát nám ukáže línie na ktoré osadíme hranoly a metrom si hravo rozdelíme ich dĺžku tak, aby sme vedeli kam osadíme zemné skrutky. Nie je nevyhnutné aby boli na koncoch, treba ich utopiť dovnútra aby sme mali priestor pre úpravy a doladenie. Predsa len, jedna vec je špagátom nakreslený štvorec a druhou hotové pódium. Rozdiely sa predsa len objavia. Všade, kam príde skrutka zapichneme veľký klinec alebo roxor, aby sme mali istotu že budú v jednej línii.

DSC_4359-550

Naše zemné skrutky majú označenie Krinner KSF G 66×650 1-M8. Bude od nich závisieť stabilita celého domčeka, takže na spoľahlivosti v tomto prípade závisí. Nechceme riskovať, že čosi zlyhá, hoci je zrejmé že na trhu sú aj lacnejšie alternatívy. Prvú skúsenosť so zemnými skrutkami by sme si neradi pokazili krokom do neistoty. Zapichávame ich preto do zeme na značky, aby sme ich mohli začať zakrúcať do zeme.

DSC_4363-550

Ak nenarazíme na kameň, ide to hladko. Inokedy pomôže ak vrtákom predvŕtame tenkú vodiacu dieru, vďaka ktorej dokáže skrutka odtlačiť kamene do strán. Ak sa však objaví väčšia skala, môžeme posúvať po línii skrutku vpred a vzad i desiatky centimetrov, kým sa nám podarí dostať ju na miesto. Našťastie, nepotrebujeme mať kotviace body presne na mieste, pod hranolom môžu v jeho dĺžke cestovať z miesta na miesto. Hoci montáž na inštruktážnych videách vyzerá jednoducho, realita je iná. Skrutky sa uhýbajú medzi kameňmi, kolmice miznú a sem tam sa objaví mrzutosť. Chce to trpezlivosť.

DSC_4381-550

Vo finále sú však všetky na mieste a prichádza rad na vodováhu. Najprv zaskrutkujeme skrutku na najvyššom mieste v teréne takmer úplne k zemi a potom všetky ostatné doťahujeme do vodováhy. Až teraz sa ukáže, že výškový rozdiel v teréne je približne 15 centimetrov. Každú skrutku treba premeriavať so všetkými susedmi, kým  všetko nesedí v jednej rovine.

DSC_4377-550

Až teraz vidno ako veľmi sa líši vysnívaný zámer od skutočnosti. Zemné skrutky pomedzi bridlicu uhýbajú ako opití námorníci, nie však natoľko aby to robilo problémy. Zástupy zostali zachované iba v jednom smere, celá štvorcová sieť sa rozhodila. Výrobca s tým však počíta, pretože montáž hranolov má veľkú mieru voľnosti.

DSC_4401-550

Plachta proti parám, hranoly idú na miesto

Osvedčilo sa nám to na všetkých drobných záhradných stavbách. Zakrývacia plachta na zemi spomaľuje odparovanie vody a chráni drevo pred nadmernou vlhkosťou. Hoci to možno nevyzerá veľmi nóbl, skutočnosť je taká, že to funguje. Tá naša už slúžila niekoľko rokov pod podlahou kurína a mimo dosahu slnka nestratila nič na svojej húževnatosti. Putuje na miesto a spolu s ňou aj veká zemných skrutiek pre vnútorné osadenie. Sú akýmsi spojovníkom medzi hranolmi a skrutkami.

DSC_4406-kolaz

Hranoly sme dôkladne napustili v dvoch vrstvách  biocídnym napúšťadlom Primalex, ktoré sa do rokmi presušeného dreva vsiaklo skutočne hlboko. Hneď po skrutkách pôjde o najnamáhanejšiu časť našej záhradnej stavby, takže huby musíme úplne vylúčiť. Dva štedré nátery nylonovým valčekom sa javia byť ako dosť. Prvý náter sme urobili deň pred stavbou, takže pri druhom nám nebude vadiť ak zostane pri práci vlhký. Hranolom ponechávame metrovú rezervu v dĺžke a púšťame sa do osádzania.

DSC_4409-kolaz

Zrazu, akoby začalo byť vidieť urobenú prácu. Hranoly naklepneme na veká, prichytíme ich skrutkami a opäť namontujeme na zemné skrutky. V priebehu minút sa v záhrade objavia štyri kladiny na ktoré odkladáme prvé z dosiek. Konečne je čosi vidno a vodováha nás presviedča o tom, že všetko je v rovine. Je to zlomový bod, v ktorom sa javí byť doterajšia snaha skutočnou, s hmatateľným výsledkom.

DSC_4417-550

Paluba, ktorá klopká pod nohami

Vo finále nebude žiadnu z hrubých dosiek vidno. Aj napriek tomu nerobíme prácu iba napoly a púšťame sa do opiľovania zvlnených okrajov tak, aby sme mohli dosky prikladať jednu k druhej. Oberie nás to o desatinu ich plochy, zjednodušuje nám to však ich zameriavanie a ukladanie.

DSC_4489-550

Keď ich máme na celú plochu nadostač, začíname s ich napúšťaním. Všetky sú otočené rubovou stranou nahor, takže vieme, že je to posledný krát, kedy vidíme dosky z tejto strany. Opäť dávame dva štedré nátery Primalex napúšťadla valčekom z nylonu a vidíme ako sa všetko okamžite vsiakne do masívu. Tentokrát si nedávame poldňovú pauzu medzi nátermi, robíme ich s pauzou pre obednú prestávku.

DSC_4521-550

Vymeranie prvej kolmice žiada trpezlivosť. Pevne zatlčený klinec sa stáva bodom otáčania, druhý so šnúrou kopíruje hranol. Meriame uhol s odstupom, používame aj kontrolu systémom 3/4/5 metrov, kde tvoríme pravouhlý trojuholník. Je to tá práca, kde poťukávate kladivkom raz vpravo a raz vľavo, kým sa všetci zhodne nedohodnú na tom, že máme skutočne pravý uhol.

DSC_4432-550

Od tejto chvíle je to už len nabíjanie jednej dosky za druhou. Keďže sú na prach suché, nechávame medzi nimi medzeru na šírku jedného centimetra. Ak by náhodou vlhli, budú sa mať kam roztiahnuť. Je to dôležité, inak by sa mohla podlaha navlniť ako zmáčané parkety. Tá sila, ktorú dokáže vyvinúť voda v dreve je ohromná a neustála by ju ani stovka klincov.

DSC_4439-kolaz

Len teraz vidno, aká ohromná dutina pod palubou vznikla. Ak bude vo finále odvetraná, vlhkosť nemá šancu napustené drevo ohroziť. Sme nad zemou a predsa pod domčekom nemáme betón, Taký bol zámer a zatiaľ to dokonale vychádza.

DSC_4442-550

Naformátovať a napustiť

Aby sme však dosiahli štvorcovú platormu, musíme opíliť všetky presahy. A to sa týka ako dosiek samotných, tak hranolov. Podľa šnúrky natiahneme líniu odvodenú od hranola a pod kotúčovou pílou padajú drobné odrezky dole. Keď spravíme to isté na druhej strane, máme pred sebou dokonalý štvorec. A naše meranie uhlopriečok ukazuje, že sme predsa len pravé uhly zamerali správne, naša odchýlka nie je väčšia ako dva milimetre. To je na takejto ploche presnosť priam dokonalá.

DSC_4458-550

Teraz už len odpíliť konce pretŕčajúcich hranolov a môžeme sa opäť pustiť do napúšťania. Aj tento raz rovnako dôsledne ako doposiaľ. Napúšťadlo musí pokryť do hĺbky nielen celú palubu, ale aj bočné strany a konce hranolov. Jeho úlohou je nielen drevo „otráviť“ ale aj upraviť jeho povrch tak, aby začal odpudzovať vodu. A to sa mu ako máme vyskúšané náramne darí.

DSC_4473-550

Už nám zostáva iba zakryť celé dielo a vyčkať na pekné počasie, aby sme sa pustili do stavby domčeka. Po dvoch pilných dňoch práce máme pripravenú plochu, na ktorú ho môžeme osadiť.

DSC_4485-550

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár