Sú to pôsobivé ozdoby z odrezkov líšt. Štvorcové rozety nájdu svoje miesto pri zdobení nábytku, ale aj pri lištovaní interiéru. Všetko závisí na tom, z akej šírky lišty ich vyrobíte.

Určite to poznáte. Zakracujete pod 45-stupňovým uhlom krycie reliéfne lišty na ozdobné rámy dvier, na obkladové kazety, či ozdobné rámiky na rovných plochách nábytku. Keďže lišta má asymetrický reliéf, po každom reze musíte z konca odrezať prebytočný trojuholník. A to je začiatok čohosi nového.

DSC_6945

Odrezok má vždy geometriu rovnostranného trojuholníka, pričom reliéf prebieha pozdĺž jeho najdlhšej strany. Práve vďaka tomu možno z každej štvorice zložiť pôsobivý štvorec. Pridáte trochu lepidla, zostavu zlícujete na hladkej podložke a po vyzretí spoja máte ozdobný prvok, ktorý čaká na svoje uplatnenie.

DSC_8904

Štvorcové rozety vyniknú všade tam, kde sa zbiehajú reliéfne rámy, alebo na miestach kde treba zakryť rohový spoj z dosiek či lát. Rozeta vytvorí dekoratívny prvok, vďaka ktorému možno precízne 45-stupňové spoje nahradiť jednoduchšími, 90-stupňovými.

DSC_8909

Rozety z líšt pôsobia prirodzene hlavne vtedy, ak je vystúpenejšia časť profilu v strede, čiže na kratšej časti lišty. Výsledok sa vďaka tomu výrazne líši od malého rámu, ktorému chýba stred. Tie naše vznikli z reliéfov Spálenský KM3815, z ktorých sme pred časom robili dekoratívne kazety na vnútornom obklade záhradného domčeka.

DSC_8821

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár