Je populárna pre svoju cenu a vlastnosti, ktoré z nej neraz robia favorita pre kúpu do domácej či malej stolárskej dielne. Ak sa však pustíte do jej každodenného používania, prídete na to, že s drobnými vylepšeniami predsa len poslúži lepšie.

Píla MLT100, ktorú Makita dlhé roky vyrába bez akýchkoľvek inovácií a vylepšení v sebe ukrýva potenciál, ktorý sa vyplatí odomknúť. Všetko čo potrebujete pre jej vylepšenie a vyladenie nájdete vo svojej dielni. Nič netreba kupovať, nič vyrábať v zámočníckej dielni. I tak stojí výsledok za to.

Kratší rozvierací nôž

Prídete na to hneď pri prvom rezaní drážok. Či potrebujete na píle narezať čapy, vyrobiť drážky pre zapustenie políc alebo formovať poldrážky pre spájanie rohov zásuviek, začne vám prekážať rozvierací nôž, ktorý vystupuje nad kotúč s držiakom krytu pre lepšie odsávanie prachu.

Ak ho odmontujete, znižujete bezpečnosť, ak ho ponecháte, drážky rezať nemôžete. Osvedčilo sa skrátiť ho uhlovou brúskou tak, aby bol o pár milimetrov kratší ako najvrchnejší zub pílového kotúča.

DSC_0623-

Stiahnete kotúč na úroveň vložky, prekreslíte ceruzou čiaru na plech, vymontujete ho von a môžete sa pustiť do rezania. Kov je pevný a húževnatý, uhlová brúska to však zvláda. Ak ho namontujete po úprave späť, nikdy nebudete mať pocit že by mal vyzerať inak.

Pevnejšia vložka stola

Tenký plastový výlisok dodávaný s pílou nestojí za nič. Problém sa vám ukáže hneď pri prvom pozdĺžnom rezaní latiek so šírkou 3 či 4 centimetrov. Hoci je pílový kotúč kolmo na stôl, z rezov  vám vyjde všetko zle. To preto, že plastová vložka sa prehýba a nedrží so stolom rovinu.

Za náhradu plastu vám poslúži podlahová lamela s hrúbkou 7 milimetrov. Vypílite z nej obdĺžnik, zaoblíte mu rohy a chvíľu vám bude trvať kým sa pohráte s frézovaním na jej rube tak, aby zapasovala. To isté platí s vŕtaním otvorov pre jej montáž.

DSC_0645-

Hoci je to tak trochu piplačka, vyplatí sa spraviť si naraz viac náhradných vložiek. Rezanie je nielen presnejšie, ale aj bezpečnejšie. Tenké orezky vám kotúč nestrháva do píly. Inú vložku budete potrebovať na všedný deň, inú k 5-milimetrovému drážkovaciemu kotúču, inú pre 45-stupňové rezy.

Stôl s plnou kapacitou dorazu

Pri mobilnom používaní môže byť pravý výsuvný stôl nápomocný, v dielni sa však presa len žiada viac komfortu. Vyplniť medzeru kusom plošného materiálu, ktorý zafrézujete pre osadenie na dve vodiace tyče nie je problém. Je to práca na desať minút a komfort pri práci s pílou je okamžite lepší.

DSC_0627-

Problémom je však paralelný doraz. Vedenie je prerušené a chýba mu pohodlie. Ak oželiete vedenie na ľavej strane od kotúča, môžete lištu zhodiť dole a namontovať ju na pravú stranu. Získate tak ucelený profil, ktorý dosiahne od kotúča až po úplný koniec stroja. Je to riešenie spoľahlivé, nemusíte vyrábať žiadnu drevenú náhradu.

Len o stupnice prídete, na ktoré sa i tak nemôžete spoľahnúť. S touto prvou trojicou úprav akoby ste mali pred sebou úplne inú pílu.

DSC_0655-

Fréza priamo do stola

V malej dielni nie je miesto na samostatný frézovací stolík a tak nie je výnimkou, zabudovať frézu priamo do stola píly. V prípade Makity MTL100 je ideálnym miestom práve rozširujúci kus v pravej polovici stola.

Tak ako pri novej vložke k pílovému kotúču, i tu poslúži podlahová lamela. Fréza osadená do stola tak nepríde o svoje využitie. Vytiahnete ju von a môžete ju bez obmedzení používať – tentokrát však už s väčšou, presnejšou základňou.

DSC_0628-

Laminát upevníte namiesto pôvodnej plastovej pätky, stredový otvor kopíruje otvor vo fréze, veľkosť by mala pôdorysom presahovať formát samotnej frézy. Takto sa to robí na nejednom frézovacom stolíku a má to jednu výhodu.

Ak treba nastavovať výšku frézového noža pri práci, viete to urobiť s rovnakým pohodlím ako pri práci s frézou samostatnou. Funguje hĺbkový doraz, ale aj karusel s odstupňovaným krokovaním.

DSC_0631-

Pevnejší a dlhší doraz

Pôvodný paralelný doraz za veľa nestojí. Hoci sa zamyká tesne a pevne, je predsa len nízky, krátky a uhýba sa pri veľkých kusoch materiálu. Na internete sú desiatky inšpirácií, ako si vyrobiť iný, pevnejší a mocnejší.

DSC_0632-

Stačia však dva hladké dielce a hranolček, aby vznikla zostava, ktorá sa dá skrutkami namontovať na pôvodný doraz bez úprav. Nám sa osvedčilo predsunúť ho pred pílu samotnú, aby boli dlhé rezy presnejšie.

Ak sa pri extrémne ťažkých kusoch masívu pridá jedna zvierka na koniec, ustojí to aj neprimeraný tlak.

DSC_0633-

Doraz pre frézovanie

Ak má píla paralelný doraz pre pílenie, bolo by na škodu, ak by ho nebolo možné použiť pri frézovaní. Dal by sa spraviť univerzálny, my sme sa však rozhodli pre príložku, ktorá sa upína dvojicou zvierok.

Vznikla v improvizácii a odvtedy funguje bez pocitu, že by mala nejakú slabinu. Hoci je ťažká a húževnatá, predsa je dostatočne dlhá aj na prácu s objemnejším materiálom. Pravdou je, že po väčšinu času zavadzia kdesi pod stolom, je však nenahraditeľná.

DSC_0637-

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. Zdravim,pokud takto zkrátím rozevírací nůž,jak a kam potom namontuji plastový kryt kotouče?Přijdu o upínací drážku …Ještě mam dotaz,na boku pilky je pod křídlovou matkou uchycený plastový kotouč s výřezy.Nevím přesně k jakému účelu slouží,snad jako kryt/obal/rezervniho kotouče?

    • Samozrejme, ten vrchný kryt sa už potom nasadiť nedá. Mne sa však nikdy nepozdávalo, ako je riešený – viac mi zavadzal ako prekážal. Ten bočný kryt je na pílové kotúče presne tak ako píšete.

Pridaj komentár