Niekedy je to väčšia drina ako očakávate. Hoci treba vymaľovať jedinú izbu so stropom, bolia z toho ruky a chrbát. Zdá sa vám, že kedysi to možno so štetkou a hlinkovými farbami išlo s omnoho menšou námahou, hoci upratovania bolo po maľovaní viac.

Všetko však závisí na tom, aké náradie a  farbu si vyberiete. Ak vás zunovali husté nátery, ktoré treba s vypätím síl s veľkým prítlakom valca rozvaľkávať na stene, možno sa pre vás stane inšpiráciou naša skúsenosť. Ide to aj ľahšie, s omnoho menšou námahou.

Na farbe záleží

Najprv sa v predajni rozhliadnete po známej značke, potom vás upúta niektorý z obalov a následne sa pozriete na cenovku. Ak ide o kupovanie farby, takmer vždy postupujeme rovnako. Málokto si však pri príležitostnom maľovaní uvedomí, že farby sa líšia svojimi receptúrami.

DSC_1825

Kým základné rady interiérových farieb obsahujú veľa plniva a sú z roka na rok hustejšie, tie s modernejšími receptúrami nanesiete na stenu s omnoho menšou námahou. Rozdiel je v prístupe. Aby farba kryla, voliť možno dve taktiky. Buď bude plná jemného ílu, ktorý na stene vytvorí kryciu vrstvičku, alebo bude nasýtená pigmentami, ktoré rovnaký výsledok dosiahnu v omnoho tenšej vrstve. Vďaka tomu môže byť farba omnoho redšia a na stenu sa nemusí nanášať vo veľkom množstve.

Týmto sa výrobcovia na etiketách nechvália a možno vám o tom nevedia povedať ani v predajni. Stačí však raz vyskúšať a pocítite rozdiel. Primalex Plus je hustý a unavíte sa ako kone. Primalex Inspiro a Fortissimo sú však pre maľovanie bez námahy. To isté pocítite ak porovnáte Jub Klasik s náterom Jub Gold. Takto je to pri každej značke.

Drahšie receptúry sú bez kompromisov a dokážu ušetriť námahu, energiu a čas. Nie však peniaze.

DSC_1830

Valček pre ľahkú prácu

Disperzná interiérová farba vyrobená modernou receptúrou nie je ako pasta, ktorú si rozotierate medzi prstami. Je ako klzký krém, ktorý sa pred nimi snaží uniknúť. Vďaka tomu ho možno nanášať aj s takým náradím, ktoré si s hustými farbami neporadí.

Valček  Harris Easy Reach je odľahčený a vyladený tak, aby bolo maľovanie čo najmenej namáhavé. Čo výrobca ubral na robustnosti, to pridal na všestrannosti a pohodlí. Hoci na prvý pohľad vyzerá predsa len možno všedne, pravdou je že vo chvíli keď ho chytíte do rúk, zistíte, že to má čosi do seba.

DSC_1801

S hmotnosťou 440 gramov a mäkkou penovou rukoväťou máte pocit, akoby ste v rukách držali náradie nie pre chlapov, ale pre útle ženy so slabými zápästiami. Toto všetko sa znásobuje vo chvíli, keď sa opriete s namočeným valčekom o stenu.

Je pružný a výsuvný

Hoci má valček pracovnú šírku 23 centimetrov, presa len výrobca použil iba tenkú, 6-milimetrovú os, akú nachádzame iba na malých valčekoch pre drobné lakovacie a natieracie práce.  Pri riedkej disperzii nie je nutné, aby ste na stenu tlačili. A pravdu povediac, je to viac na škodu ako na úžitok.

Os pruží a ak zatlačíte priveľmi, jedna strana valčeka bude na stenu tlačiť tuhšie ako druhá. Spoznáte to na nerovnomernom nanášaní farby a pri penetrácii na jej stekaní. Valček pýta ľahkú ruku a dokáže upozorniť na to, ak sa do práce púšťate väčšou silou ako je potrebné. Jednoducho ustriehne, aby ste sa neunavili.

DSC_9446

Veľmi praktická je teleskopická rúčka, ktorá pozostáva z troch segmentov. Kým v stiahnutom stave je rukoväť dlhá 50 centimetrov, postupne ju môžete vytiahnuť až na 90. Ľahko tak dočiahnete i bez stoličky na strop, alebo k okrajom podlahy bez toho, aby ste sa museli zohýbať. Je to praktické a šetrí to nielen čas, ale aj bolesť chrbta.

Teleskopický zámok funguje ako bajonet. Pootočíte a spoj sa uvoľní, pootočíte opačným smerom a opäť sa zatiahne. Spoje sú pevné, neuvoľňujú sa, nekĺžu.

DSC_1845

Penovú rukoväť si upravíte

Dlhá rukoväť je príjemná a praktická zároveň. Je úplne jedno, či držíte valček v jednej ruke, alebo ho uchopíte obomi. Rúčka je dostatočne dlhá a vy si posuniete pri práci ťažisko tam, kde vám je najpríjemnejšie. Ak je stena vyššia ako vo väčšine miestností, s dvomi rukami dokážete regulovať prítlak na stenu i vtedy, ak je valček ďaleko od vás. Je to, akoby ruky proti sebe pôsobili silou páčidla – kým jedna tlačí k stene, druhá ťahá od nej. Podobnú taktiku možno vidieť na fasádnych valčekoch pre obojručný úchop.

Hoci je pena jemná a nechýba ani lem, ktorý zachytáva farbu či penetráciu pri prípadnom stekaní, predsa len žiada drobnú úpravu. Nie je nalepená na podklad, takže sa vo vrchnej časti po niekoľkých použitiach začne posúvať. Stačí ju však pod rukávom zakvapnúť lepidlom a opäť je plné pohodlie späť. Túto drobnosť by si mohol výrobca poriešiť, aby sme to nemuseli za neho robiť doma.

DSC_1808

Jednoduché čistenie

Valček je anglického či škandinávskeho typu, aký je v našich končinách nie veľmi bežný. Používa drôtenú klietku, na ktorú sa nasúva plastový rukáv s rúnom.

Tieto valčeky majú dve výhody. Veľmi dobre sa umývajú a navyše sa pri ponorení naplnia farbou či penetráciou vo svojom vnútri. Poznáte to, keď všetko tečie, hoci ste valček žmýkali o mriežku. Tu sa to nestáva.

DSC_1836

K používaniu však treba získať jednu zručnosť navyše. Ak valcujete do strán, vždy musí ísť vpred voľný koniec valčeka a až potom ten, ktorý je pri ohybe osky. Pri bočnom laku by sa posúval po klietke do strany, hoci nie veľa. Je to štandard a iba máloktorý valček má špeciálny zámok, ktorý tomu vie zabrániť. V tomto prípade je to klasika bez vylepšení.

Ideálny s riedkymi nátermi

Valček Harris Easy Reach môže v kombinácii s farbou vyrobenou podľa modernej receptúry ušetriť pri maľovaní veľa času a námahy. Presvedčili sme sa o tom aj my pri našich výmaľbových projektoch. Ak si privyknete na takéto maľovanie, iba ťažko sa vám bude chcieť vracať k úmornej rutine.

DSC_1812

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár