Renovácia drevenej podlahy, príprava terasy pred náterom, dokončovacie práce na drevostavbe alebo vyhladenie čerstvo zlepenej škárovky – všetky majú čosi spoločné. Bez brúsky, ktorá dokáže kombinovať výkon a precíznosť hladenia sa ďaleko nedostanete.

Buď pohoríte na pomalom pracovnom tempe a stratíte nervy, alebo v prílišnom nasadení prekročíte zaťažiteľnosť stroja. Aké to je, ak do svojich služieb povoláte excentrickú brúsku Hitachi SV 15YC? Zoznamujeme sa s ňou v našej redakčnej dielni i v teréne.

Zaujme na prvý pohľad

Má tanier s priemerom 150 milimetrov, dve úrovne excentrického vychýlenia, motor s príkonom 350 wattov, reguláciu otáčok a turbo režim pre maximálny výkon. Letmý pohľad na tabuľku parametrov vás okamžite upozorní na to, že ide stroj, ktorý prichádza na trh v rozšírenej výbave.

Všetko sa umocní vo chvíli, keď rozbalíte škatuľu a začnete si brúsku pozorne prehliadať. Vystavaná je na robustnej skrini z hliníkovej zliatiny s veľkým ložiskom utesneným proti prachu. Z hliníku je i celá pohyblivá zostava na osi náhonu. Plasty kryjú iba motor a formujú ergonómiu – plne ustúpili z miest, ktoré sú pod najvyššou záťažou.

Od prvého kontaktu máme pocit, že ide o stroj určený pre remeselné nasadenie, pri ktorom nie je čas na prestoje, chladenie a oddych. Všetky kľúčové prvky sú masívne a aj prieduchy naznačujú, že chladenie nebude zaostávať za výkonom. Všetko sa však ukáže až pri práci.

Sadla nám do ruky

Brúska svojou váhou šplhá k hranici 2.5 kilogramu, takže nepočítajte s tým, že by ste ju bez únavy dlhodobo používali na stenách, stropoch a vertikálach. Potrebuje dosadnúť na vodorovnú plochu, aby vás podporila pri vedení počas brúsenia. Hmotnosť v tomto prípade nie je príťažou, ale prednosťou, ktorá sa prejaví vo výkone, rovnomernosti záberu a tlmení vibrácií.

Páči sa nám vyváženie stroja, ale i tri kontaktné miesta pre umiestnenie rúk počas práce. Pištoľovú rukoväť skombinujete pri veľkom úbere a silovom vedení s čelnou odnímateľnou rúčkou, pogumovaný chrbát na kryte motora vyplní dlaň pri jednoručnom posune jemného brúsenia, hladenia a leštenia. Všetko sadne do ruky k plnému komfortu bez ohľadu na to, či sa počítate k pravákom alebo ľavákom.

Veľmi príjemne nás prekvapilo, ako dobre si brúska vedie v tlmení vibrácií. Výkon motora a intenzita výkyvu brúsneho disku sa premietajú viac do práce ako do spätnej väzby prechádzajúcej do rúk. Ani pri celodennom, intenzívnom brúsení sme nemali pocit, že nám treba siahnuť po tlmiacich rukaviciach, alebo prestávkach na zotavenie.

Regulácia a turbo naviac

Raz pradie ako mača, inokedy hučí ako zúrivý býk. Môžete počítať s tým, že výkon motora dostanete pod kontrolu a zladíte ho s každým materiálom, brusivom a povrchom. Veľmi rýchlo sa o tom presvedčíte pri brúsení starých náterov. Stiahnete otáčky na minimum, nasadíte brúsny papier s veľkým zrnom a bez toho, aby sa farba topila a plnila póry brusiva, z podkladu odchádza preč.

Ak však treba vyhladiť surové, stavebné rezivo, s rovnakým brusivom vytiahnete otáčky na maximum a priamo pod rukami vidíte, ako sa strapatý masív mení na uhladenú, pekne nastrojenú plochu. Otáčky možno regulovať v rozsahu od 4200 do 9200 RPM pomocou otočného voliča, ktorý je aktívny po celú dobu brúsenia – bez prerušovania.

Nie je tu však elektronika, ktorá by udržiavala otáčky konštantné. Ak sa zmení štruktúra podkladu, alebo sa ohladí brusivo, sami musíte na rýchlosti pridať alebo ubrať ak chcete dosiahnuť konzistentný vzhľad. Veľmi sa nám však zapáčila funkcia turbo, ktorá má podobu spínača umiestneného pod palcom.

Kliknete na kolískovú gombičku a regulačná elektronika sa úplne vyradí z prevádzky. Otáčky sa vyšvihnú na 11000 RPM a vy z brúsky vytiahnete jej úplný potenciál. Ak pracujete na renovácii podlahy, určite sa vám to bude páčiť na naviac opotrebovaných miestach. Plný výkon možno aktivovať na neobmezený čas, nie je to predvoľba na momentové použitie.

Dve úrovne výkyvu

Excenter možno pootočením disku prepínať medzi dvojicou polôh. Štandardom je 2.8-milimetrový posun, ktorý sa nesie naprieč širokou škálou excentrických brúsok. Je to pohyb s menšími vibráciami, s veľmi konzistentným brúsením povrchu.

Ak hladíte plochy pripravené pásovou brúskou, zahladzujete tmely, alebo vám treba zaleštiť vosk na pracovnej doske stola, určite je to nastavenie ktoré vás ničím nesklame ani neprekvapí. Všetko máte naučené z ostatných modelov na trhu. Keď však pootočíte diskom a prepnete ho k 6.2-milimerovému výkyvu, brúsenie razom naberie agresívnejší ráz.

Pri rovnakých otáčkach sa brúsne zrno pohybuje na väčšej ploche, vyššou rýchlosťou. Na prvé hrubovanie, prebrusovanie nerovností a zaobľovanie hrán je to príjemná alternatíva k rotačnému disku. Tam, kde sa žiada väčší úber a rýchlejšie tempo, zväčšenie excentru je vynikajúcim riešením.

Prekvapilo nás, že sme v rukách nepocítili výraznejšie zvýšenie vibrácií. Svedčí to nielen o dobrom vyvážení brúsnej sústavy, ale aj o celkovom zladení stroja. Pocítite to nielen pri práci, ale aj pri nasadaní na brúsenú plochu. Tanier s brusivom dosadá bez odskakovania, rýh a škrabancov. Akoby šlo o model, ktorý je predurčený nielen pre prácu s drevom, ale aj s kovmi.

Všetko cítite v prstoch

Pridajte k plynulému nasadaniu výbornú manévrovateľnosť, mäkkú spätnú väzbu prechádzajúcu do prstov ruky a máte hrubý obraz o tom, čo vás čaká. Hoci ide o statnú, robustnú brúsku s veľkým výkonom, nijako sa to nepremieta do jej nemotornosti. Práve naopak – pri dokončovacích prácach máte pocit, že celú brúsku máte pod kontrolu trojicov prstov na jej chrbte.

Vďaka tomu sme vždy cítili istotu pri dobrusovaní detailov – okrajové časti, kúty, drážky, povrchové nerovnosti – tam všade dokážete vykorčuľovať bez toho, aby ste za sebou zanechali stopy, ktoré treba opraviť vibračnou alebo oscilačnou brúskou. Všetko je opracované rovnomerne, s jednotným, celistvým vzhľadom.

Hitachi SV 15YC

S účinným chladením

Veľké prieduchy a robustná vrtuľa stíhajú chladiť stroj i pri dlhej, sústavnej práci. Konštrukcia je vyladená pre veľký prietok vzduchu, ktorý má ambíciu nielen udržať súčasti v prevádzkovej teplote, ale aj odoberať prach a triesky z brúsenia.

Páčilo by sa nám, ak by brúsny disk a papiere mali viac ako šesť základných otvorov pre odvod prachu. Zlepšilo by to chladenie brusiva pri odstraňovaní náterov, a súčasne pomohlo znížiť prašnosť. Pri dokončovacích prácach dokáže brúska svojou vlastnou turbínou premiestniť do vrecka viac ako 80 percent prachu. Pri hrubom brúsení však účinnosť klesá pod hranicu 60 percent.

Ak pracujete v interiéri, oceníte dobre riešené prachové vrecúško, ale aj vysávač ktorý pomôže zvýšiť účinnosť odsávania. V exteriéri pravdepodobne zostanete pri brúsení bez odsávania, prach sa v priestore rozptýli na voľnom povetrí a nebudete sa často zastavovať tým, že naplnené vrecko treba vyprázdniť.

Osvedčilo sa nám po každej práci vyčistiť brúsku kompresorom s ofukovacou pištoľou, vďaka čomu sa oddiali opotrebovanie motora i mechanických súčastí.

Pozor na lacné brusivo

Vysoké otáčky, veľké vychýlenie disku a slušný krútiaci moment motora priam bránia tomu, aby ste pri nákupe ušetrili na brusive. Zabudnite na lacné kruhové výseky z hobby marketov, vyskúšajte si každú značku v malom množstve kým si narobíte zásoby do kufríka.

Pri energickom brúsení sa textilné vlákna na rube papiera vyčešú a stratia pevné spojenie s háčikmi na unášacom disku. Výrobca použil technológiu s jemnými háčikmi, k brúske dodáva i svoj spotrebný materiál. Určite však nespravíte chybu, ak sa rozhliadnete aj po brusive iných renomovaných výrobcov.

Z príslušenstva si môžete vybrať dva druhy unášacích diskov, dostupné je mazivo pre údržbu, nechýbajú ani leštiace disky a rúna. Počítať môžete s kompletným sortimentom pre opracovanie dreva, kovov, plastov a kompozitných materiálov suchou cestou.

Presvedčivo spoľahlivá

Deň po dni nás táto brúska presviedča o tom, že nič nestráca na svojej kondičke a výkone. Pri montážnych prácach a drevostavbách znesie nepohodu práce v exteriéri, ale aj rôznu kvalitu predpripravenia povrchu. Ba neraz sme sa pristihli pri tom, že sme brúske dôverovali vo výkone natoľko, že sme vynechali základné brúsenie pásovou brúskou.

Veľkú službu však spraví aj pri stolárskej výrobe a finálnom opracovaní povrchov. Zabrusovanie škároviek, jednotenie spojov, vyhladzovanie pohľadových plôch – to všetko znáša s náležitou obratnosťou a precíznosťou. Všade, kde je plocha primeraná jej pracovnému rádiusu robí táto brúska radosť. Len pre menšie projekty radšej siahnete po menšom, ľahšom modeli.

Troška nás prekvapilo, že sme nenašli krytky uhlíkov motora pre ich jednoduchú výmenu pri opotrebovaní. Zdá sa, že nejde o model s elektronickým riadením motora, výrobca počíta s ich výmenou v servisnom stredisku. Výrobný štítok označuje za krajinu pôvodu Nemecko, neprekvapilo by nás, ak by šlo o jemne zjednodušenú verziu osvedčeného modelu Metabo SXE450 TurboTec, ktorá sa výborne osvedčila pri brúsení kovov.

Hitachi SV 15YC (184,00€) je robustná, výkonná a mimoriadne odolná excentrická brúska, od ktorej môžete očakávať nielen 150-milimetrový disk a reguláciu výkonu, ale aj nastaviteľný výkyv excentra. Zaujme rovnomerným opracovaním povrchu, nízkymi vibráciami, slušným chladením a veľmi dobrou manévrovateľnosťou. Ak k nej v interiéri pripojíte vysávač, môžete absolvovať všetky montážne úlohy bezprašne. Hoci ide o stroj ktorý má svoju váhu a veľkosť, počítate s tým že ho zapojíte do širokej škály úloh a menšia excentrická brúska sa u vás stane iba doplnkom na malé plochy a oddialenie únavy pri vertikálach a stropoch.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár