Skrutka za skrutkou a tisíce ďalších v poradí. Bez ohľadu na to, či sa púšťate do budovania terasy, podlahy z OSB dosiek na roštovej konštrukcii, alebo vás čaká montáž plechovej strešnej krytiny, akumulátorový skrutkovač to svižným tempom nezvládne. Chýba mu výdrž, sila a istota pri vedení skrutiek do materiálu.

Vymeňte ho však za rázový skrutkovač a ihneď práca nadobudne nový rytmus. Čo vás čaká, ak do svojich služieb povoláte najmodernejšie technológie na trhu? Zoznamujeme sa pri montážnych prácach s rázovým skrutkovačom Hitachi WH 36DB, ktorý znesie dážď a vyššiu záťaž ako by ste čakali.

Počasie vás nezastaví

Nie je zvykom, aby dokázalo elektrické náradie vzdorovať nečasu. Keď začne popŕchať, technika musí ísť do kufrov. Iné je to však v tomto prípade. Ak pri montáži znesiete prehánky bez toho, aby ste sa cítili nepríjemne, rázový skrutkovač na tom tiež nebude inak.

Vybavený je konštrukčnými prvkami, ktoré bránia preniknutiu vody do motora, akumulátora i riadiacej elektroniky. Pri štandarde IP56 sa nepočíta s tým, že by ste vhodili náradie do nádrže s vodou bez následkov. Nemusíte sa však obávať vody, ktorú dnu pri hustom opare alebo daždi nasaje systém chladenia. Ak vás pri práci skúšajú prehánky, nemusíte ju prerušiť. Dokončíte ju načas.

Zvýšená odolnosť sa prejaví aj v prostredí so zvýšenou prašnosťou. Zapuzdrený, bezuhlíkový motor s elektronickým riadením a utesnená prevodovka si zachovajú svoj výkon bez toho, aby museli pravidelne cestovať na údržbu do servisu. To je fajn nielen pri montážach, ale aj vo výrobe s prašným prostredím.

Osvedčená ergonómia

Na prvý pohľad vidíte, že všetko je tak ako je zvykom. Výrobca neexperimentoval s ergonómiou a pevne sa drží zaužívaného štandardu. Telo skrutkovača je príjemne krátke, pištoľová rukoväť s pocitom istoty vyplní aj širokú dlaň a ak príde na akumulátor, jeho hmota tvorí nízko položené ťažisko.

Počítajte s hmotnosťou 1640 gramov, ktorá vám dá poznať že nejde o model určený pre ľahké montáže nábytkov, konštrukcií a obkladov, ale o nástroj pre silové nasadenie. Vo chvíli, keď sila vynaložená na skrutkovanie dosiahne rovnováhu s hmotnosťou, cítite že je to správny kus náradia do ruky.

LEDka voliteľne nasvecuje pracovné pole, spúšť a volič smerov sú doplnené o elektronický prepínač štvorice pracovných režimov. Membránové tlačidlá sú umiestnené nad akumulátorom a patrí k nim aj prehľadná indikácia. Pri prechode z iných modelov vás nečaká žiadne prechodné obdobie, pri ktorom by ste sa museli prispôsobovať. Intuitívne zovriete rukoväť v dlani a pracujete.

Napájanie na dva spôsoby

36 voltov alebo 18? Túto dilemu za vás vyrieši technológia MultiVolt, vďaka ktorej možno rázový skrutkovač napájať dvomi druhmi akumulátorov. Staršie, 14,4-voltové dnu nedostanete, všetky 18-voltové z ostatného náradia, ktoré už máte vo výbave vám dnu budú pasovať.

Nové MultiVolt akumulátory – aké nájdete i priamo v dodávke – majú viac výstupných kontaktov a sú spätne kompatibilné s 18-voltovým náradím. Na výstupe ponúknu 36 alebo 18 voltov, v závislosti na požiadavke náradia. Je to skrytý potenciál výkonu a výdrže. Ampérhodinová informácia o kapacite sa strategicky stratila, nahradili ju Watthodiny.

Najskôr preto, aby nevznikali nedorozumenia. Ak má akumulátor kapacitu 5 Ah, platí to pre jeho 18V zapojenie článkov, nie 36-voltové. Hoci watthodiny zostávajú nezmenené, ampérhodiny klesajú na polovicu. Pobádalo by to k nezmyselným porovnávaniam.

Hoci sa zdá, že 18-voltová platforma má dostatok výkonu pre každé nasadenie, pridanú hodnotu predsa len pocítite. Akoby sa stierali rozdiely pri uťahovaní prvej a poslednej skrutky. Pokles napätia necítite nijako dramaticky, ak dochádza akumulátoru dych, spoznáte to nárazovo, bez spomaľovania.

Aj pracovné tempo je rýchlejšie. Ak by sme chceli Hitachi WH36DB porovnať s populárnym montážnickým modelom Makita DTD146, vedzte že vás čaká približne 40 percent výkonu naviac a aj vo výdrži si citeľne polepšíte. Obzvlášť pri dlhších skrutkách s frézovacím driekom.

Menej vibrácií, viac sily

Už pri prvých skrutkách si všimnete, že stroj je kľudný, pokojný a s výrazne tlmenými vibráciami. Nehľadajte za tým žiadny kompenzátor ani odpruženia, ale trojkladivkové vyhotovenie namiesto dvojkladivkového. Znamená to, že krútiaci moment a sila motora sa rozložia do trojice rázov, ktoré sa premietnu do práce.

Bit drží pevnejšie v drážke skrutky, pomalšie sa opotrebováva a aj vedenie samorezných skrutiek je bez predvŕtania presnejšie a precíznejšie. Pridajte k tomu pomalší nástup únavy a presne viete o čom je reč. Čo vám možno pribudlo na hmotnosti skrutkovača, to vám ubudne na jeho pevnom držaní a vibráciách.

Páči sa nám toto riešenie a hoci ide o jediný riadok v tabuľke technických parametrov, vedzte že ide o významnú prednosť, ktorú budete pociťovať deň po dni. Ak sa po čase vrátite k dvojkladivkovému skrutkovaču, veľmi rýchlo pocítite jeho nezbednú dynamiku a horšie vlastnosti pri práci.

Pri väčších skrutkách vám možno odpadne ich mazanie voskom pred zakrúcaním, pri menších dosiahnete ich kolmejšie vedenie. Rovnomernejšie rozloženie síl pocítite naprieč širokou škálou skrutiek a pri niektorých si vôbec nebudete istí, či sú to tie, s ktorými pracujete už roky. Sľubovaných 210 Nm krútiaceho momentu skutočne pocítite.

Nalaďte ho pre prácu

Elektronické riadenie bezuhlíkového motora dáva príležitosť pre ladenie jeho chodu pri práci. Výrobca to plne využil a pripravil štyri pracovné režimy, medzi ktorými možno prepínať membránovým tlačidlom. Hoci väčšinu montáží uskutočníte v tom štandardnom, nájdu sa situácie kedy bude chcieť chod motora zjemniť, resp. zefektívniť.

Rázový skrutkovač má vysokootáčkový režim s potlačenými rázmi pre frézovacie TEX skrutky do plechu, nechýba mu režim s redukovanými otáčkami pre lícovanie a doťahovanie pohľadových skrutiek, pri ktorých sa žiada dokonalé zrovnanie s plošným materiálom.

Pridajte k tomu riedenie úderových rázov na polovičnú frekvenciu a razom stúpa sila, ktorú potrebujete pre zakrútenie skrutiek do tvrdých drevín, alebo uťahovanie skrutiek ktoré sa svojim priemerom a dĺžkou blížia k hraničnému výkonu tohto stroja.

Hoci je značenie režimov tak troška neprehľadné a od ruky, vyplatí sa vám zoznámiť sa s nimi a začať ich používať. Budete cítiť, že skrutkovač zvláda i jemnejšiu prácu menších modelov, ale aj rýchlostné frézovanie prestupových otvorov pre skrutky do plechu.

Každá optimalizácia nielenže upravuje pracovné tempo a spätnú odozvu náradia v ruke, ale ladí aj jeho výdrž. Znamená to, že ak dobre vystihnete situáciu, budete menej nabíjať.

Od strechy až po podlahu

Tento model nás v priebehu niekoľkých týždňov rýchlo presvedčil o tom, že nové technológie nie sú iba snahou odlíšiť sa od doposiaľ ponúkaných modelov. Ide o sadu užitočných vlastností, konštrukčných prvkov a riešení, vďaka ktorým je práca plynulejšia, bez prestojov a s menšou únavou.

Páči sa nám umné využitie elektronického riadenia motora, trojkladivkové vyhotovenie, ale aj zvýšená odolnosť voči vplyvom prostredia. Ak povážite, že skrutkovanie je rýchlejšie, presnejšie a bez útlmu s vybíjajúcim sa akumulátorom, odolnosť voči dažďu je už iba zavŕšením tohto dobre zvládnutého konceptu.

Hitachi WH 36DB (530,40€) je rázový skrutkovač doslova pretkaný najnovšími konštrukčnými prvkami a technológiami, ktorý dokáže prekvapiť svojim výkonom, výdržou ale aj nízkymi vibráciami pri práci. Oslovil nás svojou robustnosťou, pracovným nasadením, ale aj zvýšeným štandardom mechanickej odolnosti. Ak hľadáte model pre montážne práce a o zákazky nemáte núdzu, môžete od neho počítať úsporu času a zúženie prestojov. Určite si v práci na seba zarobí.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár