Zrovnávanie pozdĺžnych rezov, frézovanie hrán, falcovanie ale aj dolaďovanie šírok materiálu pri montáži a lícovanie susedných dielcov na spoji – to všetko sú výzvy pre hoblík. Nastavíte úber, opriete sa do rukoväte a vo chvíli keď zatlačíte spúšť, rotujúce nože pod tlakom rúk uberajú jednu triesku za druhou.

Ak príde na elektrické hoblíky, nie vždy musíte byť v dosahu elektrickej zástrčky. Akumulátorové modely už niekoľko rokov ponúkajú výkon, na ktorý sa dá spoľahnúť. Aký je 18-voltový akumulátorový hoblík Hitachi P18DSL? Zoznamujeme sa s ním pri montážnych prácach v teréne.

Nízky a vyvážený

Ak máte elektrické hoblíky takpovediac „v ruke“, pri tomto modeli si okamžite všimnete jeho nezvyčajné kontúry. Dostal tvar, vďaka ktorému naplno využijete jeho napájanie z akumulátorov. Nie je tu kábel, ktorý by prekážal v práci, ťažisko je položené mimoriadne nízko, aby hoblík držal dráhu, líniu a uhol.

Za skvelou manévrovateľnosťou hľadajte nielen šikovné, kompaktné vyhotovenie, ale plochú, nízku rukoväť, vďaka ktorej dokážete pri posune udržať hoblík v stabilnej polohe i vtedy, ak prechádza po hrane, styčnej nerovnosti alebo príliš úzkej bočnici. Nie je tajomstvom, že práve pre tieto vlastnosti si získal popularitu pri dielenskej stavbe člnov a lodí.

Od hoblíka môžete očakávať pracovnú hmotnosť 3470 gramov, ktorá sa skôr či neskôr v plnej miere prenesie do únavy rúk. Hoblíku však táto primeraná masa svedčí, o čom sa pravidelne presviedčame pri práci. Jeho telo s hrubou, hliníkovou základňou výborne absorbuje vibrácie, ktoré ani pri väčšom úbere a rýchlejšom tempe posunu neprechádzajú do rúk.

Stabilita a výborná manévrovateľnosť sa vám budú páčiť i pri falcovaní užších poldrážok. Hoblík sa nám vždy darí držať v rovine, vďaka jeho dôslednému vyváženiu. Nikdy sme nemali pocit, že by smer otáčania motora alebo asymetrický tvar pobádali k uchyľovaniu pri držaní.

Pracovná dĺžka hoblíka je 295 milimetrov, čo je v segmente 82-milimetrových nožov nepísaným štandardom. Na prvé zoznámenie s istotou sadne do rúk, bez potreby navykania si na nízky profil.

Napájanie na tri spôsoby

Motor je určený pre napájanie 18-voltovými Li-Ion akumulátormi, ktoré sú v dodávke krabicovej i hitboxovej verzie. Ak sa však rozhodnete pre kúpu tela samotného, alebo máte vo svojej dielenskej výbave iné akumulátorové náradie od Hitachi, vedzte že vám v ňom budú fungovať i ďalšie dve rodiny akumulátorov.

Tou prvou sú 14-4 voltové. Ak ich založíte do hoblíka, pocítite menší pokles výkonu a povšimnete si aj to, že tlačidlo s indikáciou stavu akumulátora nefunguje. Ak však potrebujete iba frézovať hrany palubiek, zahladzovať pozdĺžne rezy alebo doladiť obkladový materiál pri montáži, rozhodne to bude stačiť.

Hoblík si rozumie aj s novou generáciou MultiVolt akumulátorov 36V/18V. Po zasunutí automaticky využije 18-voltovú vetvu napájania pre plný výkon s tým, že aj indikácia nabitia bude fungovať priamo na rukoväti hoblíka. Akumulátory tejto triedy však majú svoju vlastnú diagnostiku, pekne na očiach v chrbte rukoväte.

Jedna drážka, úber bez dorazov

Geometria hoblíka a rozsah jeho nastavení sú priam štandardné. Rez je široký 82 milimetrov, rysky úberu sú značené v rozsahu od 0 do 2 milimetrov, čelná doska je vybavená jedinou v drážkou pre frézovanie hrán. Určite by sa nám páčilo, ak by sme ich tam našli dve alebo tri, s rôznou hĺbkou profilu.

Dosky sú od výroby pekne zrektifikované a zladené s hobľovacou hlavou a nožmi. Po vybalení hoblíka zo škatule už nemusíte nič nastavovať, ladiť alebo opravovať. Od prvého ťahu hoblíkom po masíve cítite, že ide ako hodinky. Hladko kĺže po povrchu, rukou vycítite akcent na prednú či zadnú časť hoblíka, sklopná podperka funguje tak ako má.

Pozor si však dajte na čelnú rukoväť pri nastavovaní hĺbky úberu. Nie sú tu žiadne dorazy, ktoré by vám bránili prekročiť rozsah smerom nahor i nadol. A ak sa pri čistení rozhodnete prednú dosku úplne vyskrutkovať, nie je isté že vám stupnica po opätovnom zložení bude sedieť so skutočnosťou. Závit má viacero nábehov, budete si musieť nájsť ten správny.

K štandardnej výbave patrí i paralelný doraz pre falcovanie. Počítať môžete s prienikom do hĺbky 9 milimetrov, neskôr vás už zastaví šasi hoblíka.

Rozumný výkon s výbornou výdržou

Ak by sme chceli tento hoblík porovnať s káblovými modelmi v podobnej kategórii, určite by sme sa na výkon motora nesťažovali.

Jeho voľnobežných 16 tisíc otáčok sa pri zábere premieta do skutočného výkonu, pri ktorom nemusíte zbrzďovať svoje tempo. Motor sa stabilným tempom drží v práci, pri každom vypnutí sa aktivuje motorová brzda.

Pri 5-centimerovej šírke záberu môžete počítať pri plnej rýchlosti posuvu s 1.5-milimetrovým úberom. Pri plnej šírke si uhryznete bez spomalenia na každý priechod milimeter materiálu. Ak však zrovnávate bočné strany 25-milimerových dosák, vpred ide hoblík i pri plnom 2-milimetrovom úbere.

Riedke rezivo a penené kompozity môžete opracovať i s väčším úberom. Volič hĺbky nemá pevne daný rozsah, pootočením sa i bez úprav dostanete smelo ďalej.

Nás veľmi príjemne prekvapila výdrž akumulátorov, resp. pomer medzi uskutočnenou prácou a kapacitou akumulátorov vo watthodinách.

V porovnaní s poprednými značkami na trhu sme dospeli k tomu, že Hitachi drží prím. Možno i preto, že výrobca nesilil výkon motora nad hranice zdravého priemeru.

Vyladený pre praváka

Hoci má tento hoblík symetrické ovládanie a spínačová poistka je na oboch stranách, predsa ide o model výsostne určený pre pravákov. Vyhadzovanie triesok je iba na pravej strane, bez možnosti otočenia. Za prípladok si môžete dokúpiť naklápacie koleno, prírubu pre pripojenie vysávača, ale aj zberné vrecko na prach. Vždy však budú na rovnakom mieste.

Ak počítate s montážnymi prácami v interiéri a chcete mať triesky a prach pod kontrolou, myslite na to že tieto doplnky si musíte objednať samostatne. Aby bolo vyhadzovanie triesok bezproblémové a bez upchávania, výrobca geometriu výstupu neobmedzil na štandard vysávačových prípojok. A to sa nám pri práci v teréne naozaj páči.

Nože i žiletky

Hoblík dostanete do rúk s obojstrannými, žiletkovými nožmi z karbidu, ku ktorým patrí súprava na ich nastavenie a výmenu. Ich otáčanie je intuitívne, takže v teréne, bez potreby dielne otočíte tupé alebo poškodené nože naopak a práca napreduje ďalej – druhým britom. Žiletky sú v zábere podopreté v celej svojej šírke, voľná je iba fazeta britu s primeraným vybratím na bubne.

Hoblík je však pripravený i pre nože z tvrdokovu, ktoré môžu byť riešením pre obrábanie recyklovaných materiálov, a špecifických druhov kompozitu a driev. V tomto prípade možno počítať s ich prebrusovaním, pre rektifikáciu a zrovnanie výrobca dodáva kalibračnú pomôcku.

Nie je tu nič čo by vás zaskočilo alebo prekvapilo. Všetko je riešené v medziach štandardov, s ktorými sa môžete stretnúť aj pri iných modeloch na trhu.

Hitachi P18DSL (348,00€) je spoľahlivý a výkonný hoblík pre montážne práce, opracovanie obkladov, palubiek a kompozitných materiálov, od ktorého môžete čakať veľmi dobrú energetiku a stabilný výkon. Oslovil nás výborným vyvážením a ergonómiou, napájať ho možno viacerými druhmi akumulátorov. Ak k tomu pridáme dva druhy nožov pre reznú súpravu a spoľahlivé vyhadzovanie triesok bez upchávania komory, môžeme tento model určite odporúčať i náročným remeselníkom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár