Vyklopíte podstavec, kliknete na tlačidlo a vzduch na pracovisku sa okamžite rozhýbe. Strhne so sebou čiastočky prachu, odsáva pary i rozpúšťadlá a ak sa oprie do schnúcich plôch, postará sa o to aby vyzrievali rýchlejším  tempom. To všetko bez dozoru či aktívnej obsluhy.

Ak príde na ventilátory, remeselníci ich v ponuke náradí často prehliadajú. V skutočnosti však práve vďaka nim môžu dosiahnuť rýchlejšie pracovné tempo, čistotu na pracovisku a prívetivejšie pracovné prostredie. Aký je akumulátorový ventilátor Hitachi UF 18DSL? Zoznamujeme sa s ním pri rekonštrukčných a maliarskych prácach.

V neustálej pohotovosti

Postavíte ho do okna na parapet, vtisnete medzi dvere, nastrojíte k brúske alebo položíte pred seba a o nič viac sa nemusíte starať. Vďaka akumulátorovému napájaniu odpadá akékoľvek rozmotávanie predlžovačiek a hľadanie zásuviek. Čím viac mobilná je vaša práca pri montážach a renováciách, tým viac sa vám akumulátorové napájanie bude páčiť.

Tento ventilátor sa opiera o dynamiku práve tak, ako je tomu pri akumulátorových skrutkovačoch. Zasuniete do slotu akúkoľvek zo systémových batérií s napätím 14,4 alebo 18 voltov a okamžite je pri živote. Neznamená to, že by ste ho nemohli prevádzkovať i zo siete – v štandardnej dodávke patrí k nemu napájací adaptér s tenkým, dvojmetrovým káblikom.

Napájanie je duálne, s automatickým prepínaním – elektrická sieť má prednosť pred batériou. Zasunutie konektoru sieťového adaptéra akumulátor odstaví. Znamená to, že batériu vo ventilátore nenabijete, nabíjačku v žiadnom prípade nenahradí.

Tri tlačidlá pod membránou

Ventilátor má jednoduchý ovládací panel s indikačnými LEDkami a trojicou mikrospínačových tlačidiel. Všetko je prekryté plastovou membránou, ktorá v našom prípade nie je tak úplne v poriadku. Lepidlová vrstva vo vrchnej časti je priúzka, nalepený dielec sa pomaly ale iste odlepuje. Či by to výrobca uznal na reklamáciu je zatiaľ nezodpovedanou otázkou.

Jedným tlačidlom ventilátor spustíte alebo zastavíte, druhým volíte jeden z dvojice výkonov a tretí slúži na spustenie časovača. Ten po uplynutí hodiny, dvoch alebo štyroch ventilátor vypne i vo vašej neprítomnosti. Znamená to, že sušenie môže po určený čas pokračovať i po vašom odchode z pracoviska, alebo ventilátor sám dohliadne na to, aby neminul viac energie z akumulátora, ako ste mu ochotní prideliť.

Tlačidlá sú spoľahlivé, indikácia je prehľadná, a predsa len je tu ešte čosi naviac. A to indikátor zásoby energie na každom akumulátore Hitachi. Kliknete na gombičku a viete odhadnúť, koľko práce ventilátor ešte ustojí.

Skladný a ľahký

Ventilátor s osadeným akumulátorom váži 2900 gramov, vrtuľu má osadenú v klietke s priemerom 42 centimetrov a má sklápací podstavec, vďaka ktorému ho dokážete zbaliť do plochého tvaru, alebo zaklápať v 45° prevýšení kolmice. Znamená to, že sa dokážete zosúladiť s oblokom, viete prúd vzduchu nasmerovať zo zeme na stred strechy, avšak nedokážete bez šikovného podloženia prinútiť ventilátor k tomu, aby fúkal na zem pred sebou. Má vysoko položené ťažisko, takže pri väčšom rozsahu pohybu by sa predsa len preklápal.

Páči sa nám jeho pevné vyhotovenie s kompletným, robustným krytovaním. Kým sa plasty udržia v dobrej kondičke, počítať možno s tým, že znesie pracovné prostredie dielní bez akýchkoľvek obmedzení. Cez sito nič nenasaje k vrtuli, nič sa mu nestane ak sa preklopí k zemi.

Výdrž podľa možností

My sme si ventilátor spárovali s 18-voltovými, 5-ampérhodinovými akumulátormi a môžeme povedať, že pri plnom výkone z neho dostávame približne 5 hodín výdrže, ktoré vzrastajú na 8,5 hodiny, ak výkon utlmíme tlačidlom. Bez pocitu nedostatku ním na batériách pokryjeme celú pracovnú zmenu, s pocitom veľmi dobrej energetiky.

Pri 1,5 Ah akumulátore s napätím 14,4 voltov z neho však viac ako 2,5 hodiny výkonu pri obmedzených otáčkach nedostanete. Pred kúpou sa teda pozrite na svoje batérie a podumajte nad tým, do akej miery budete ochotní prijať samostatný adaptér s tenkým káblikom namiesto zabudovaného zdroja s pevným gumovým káblom.

Výrobca nič neprezrádza o kubíkoch prepraveného vzduchu za hodinu, poukazuje iba na to, že prúd dosahuje rýchlosť 160 metrov za minútu. Z našich skúseností môžeme povedať, že výkon je pri práci v miestnostiach i na otvorenom priestranstve skutočne dobrý. Tento model má naozaj čo ponúknuť.

Počítajte však s istou hlučnosťou a vibráciami, ktoré vznikajú azda z nie veľmi dobre vyváženej vrtule. Pri plných otáčkach sa vibrácie z parapetu prenesú stenou do susednej miestnosti, pri tlmenej prevádzke je však už dosť ticho i na to, aby ste počúvali slabšie hrajúce rádio.

Zatočí s prachom i riedidlom

Veľmi rýchlo sme si ventilátor obľúbili pri prašných prácach. Pri brúsení, osekávaní muriva a čistení suterénov ho ukladáme do okna, cez ktorý vyfukuje navírený prach von. Prašnosť dokáže niekedy utlmiť natoľko, že použitie respirátora sa stáva zbytočným. Ak vás netlačí čas, ľahko si zladíte svoje pracovné tempo s jeho výkonom, aby bol prach pod kontrolou.

Osvedčil sa nám pri práci so syntetickými nátermi v interiéri pri renovačných a rekonštrukčných prácach. Ventilátor dokáže vytvoriť v miestnosti dostatočný podtlak pre výmenu vzduchu a vyfukovanie organických rozpúšťadiel von oblokom. Pri krížovom prevetrávaní s prievanom dokáže dokonca i zvrátiť prirodzený smer ťahu. Uložíte ho pred otvorené dvere a on do minúty-dvoch ťah otočí.

Pridajte k tomu fúkanie na vysprávkové omietky a čerstvé nátery disperznými interiérovkami a máte jasno o čom to je. Hoci sa ventilátor nepodieľa na vašej práci priamo, vyháňa z vašej bezprostrednej blízkosti prach a rozpúšťadlá, pomáha pri zasychaní náterov. A to je pomoc, ktorá stojí za to.

Osciláciu nečakajte

Nie je v našich možnostiach, aby sme zakreslili geometriu prúdenia vzduchu. Isté však je, že má bodový charakter, tak ako svietidlo s reflektorom pre svietenie do diaľky. Vždy, keď sme žiadali pri fúkaní vzduchu rozptyl, pomáhať sme si museli väčším odstupom od cieľa. Tým však klesá i intenzita prúdenia vzduchu.

Ventilátor je bez oscilácie, určený pre miestnosti štandardnej veľkosti, alebo lokálne použitie vo veľkých priestoroch a na otvorených plochách. Rýchlo sme si vypestovali návyky, aby sme ho využili naplno.

Údržba je nenáročná – motor nie je otvorený pre chladenie vzduchom, zapuzdrený je pod plastovým krytom. Po každom použití stačí ofúknuť celý ventilátor kompresorom a opäť je fit. Inak sa k jeho prachom zanesenej vrtuli i tak nedostanete bez úplnej rozborky.

Hitachi UF 18DSL (99,99€ bez batérií) je šikovný ventilátor na pracovisko, od ktorého môžete očakávať službu s primeraným výkonom a veľmi dobrou energetikou. Je skonštruovaný pre dynamické, mobilné použitie s batériami, napájací adaptér je iba doplnkom pre riešenie neštandardných situácií. Nedostanete k nemu prepravný obal ani kufrík, je však pevný a robustný. Ak po čase nezlyhajú jeho plasty alebo malý motorček, zradiť vás môže iba odlepujúca sa membrána tlačidiel.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár