Často sa nájdu veľké drevené plochy, ktoré je potrebné prebrúsiť alebo zlícovať do roviny. Bez ohľadu na to, či sa chystáte na rozšírenie terasy, renováciu podláh, vyhladenie hranolov alebo lepenie drevených panelov, vždy je to výzva pre výkonnú, pásovú brúsku.

Aké je to, ak do svojich služieb povoláte model Hitachi SB 10V2 so šírkou záberu 100 milimetrov, 1020-wattovým motorom s elektronickou reguláciou? Zoznamujeme sa s ňou už niekoľko mesiacov pri našich prácach v teréne i dielni.

Obrovská na prvý pohľad

Keď vezmete túto brúsku s váhou 5,3 kilogramu do rúk, ihneď si uvedomíte že ide o stroj ktorý žiada pre manipuláciu a vedenie dvojicu mocných dlaní. Zrak spočinie na obrovskom, pozdĺžne osadenom motore, oči sa zastavia na kovovom ráme brúsnej zostavy a hoci je všade i dostatok plastov na odľahčenie brúska sa stále javí byť tak trochu obrom.

I keď do kontaktu s materiálom dávate brúsnu plochu vo formáte 10×16 centimetrov, v skutočnosti pohybujete brúskou, ktorá je oveľa väčšia. Pri vrchnom pohľade rýchlo zmeriame jej pôdorys na 18,5×36 centimetra. Váha je pri pásových brúskach zvyčajne v prospech brúsenia a ani veľký formát nemusí byť prekážkou k manévrovateľnosti. Isté však je, že vo svojej kategórii ide o jeden z najväčších strojov na trhu.

Motoru výkon rozhodne nechýba

Brúska je osadená 1020-wattovým motorom s výbornou dostupnosťou uhlíkov. Nie je vám za ťažko raz za pár mesiacov odkrútiť krytky, aby ste zistili či sa opotrebúvajú rovnomerne a majú dostatok rezervy pre ďalšie mesiace práce.

Pohon po zatlačení spúšte nabieha na plné otáčky nárazovo, rovnaký aj jeho dobeh. Nie je tu elektronika, ktorá by tlmila rázy pre komfort rúk a šetrenie motora. Je tu však otočný volič pre reguláciu otáčok. Tie vo voľnobehu dosahujú posun brusiva rýchlosťou 240 po 420 metrov za minútu, práve tak ako je v tomto segmente zvykom.

Páči sa nám hladký beh motora, bez únavných vibrácií, ako aj nasadenie brusiva do záberu. V momente dotyku brúsneho pásu s materiálom motor nezaváha, stabilne vstúpi do výkonu. Nikdy sme nemali pocit, že by elektronika dokázala udržať otáčky pod kontrolou – nevyrovnáva ich na konštantnú úroveň, obmedzuje iba príkon.

Motor má však v každej situácii dostatok sily na to, aby si poradil s brúsením každého povrchu. Nikdy sme nemali pocit že brúsny pás preklzuje, alebo motor stráca otáčky pri hrubom zrne na nerovnom podklade. Má výkonovú rezervu, ktorú nikdy nevyužijete až na doraz. Ak hľadáte stroj, ktorý utiahne aj nemožné, určite túto brúsku neprehliadnite.

Radšej do terénu ako na montáž

Brúska má mocnú turbínu pre zber prachu, nečakajte však čisté a bezprašné pracovisko. Spôsob upínania zberného vrecúška sponou, ako aj materiál z ktorého je ušité sa podpisujú na zmiešaných pocitoch. Kým hrubá frakcia prachu mieri do vrecka, jemnejšie čiastočky naplnia povetrie.

Odhadujeme, že vo vrecku skončí nie viac ako 60 percent prachu. Pri montážach a drevostavbách to na otvorenom priestranstve nemusí byť problém. Ak však uvažujete nad brúsením tmelov, starých náterov alebo renováciách v interiéri, prašnosť pre vás bude výrazným obmedzením.

Vysávač je riešením iba vtedy, ak sa dokážete preniesť cez obmedzenú manévrovateľnosť. Nám sa pri práci ukázal byť príliš veľkou príťažou, ktorá zasiahla do ergonómie a manévrovateľnosti.

Ťažisko mimo os

Pri hrubom brúsení hranolov, fošien či zrovnávaní čerstvo osadenej terasy máme z brúsky príjemné pocity. Svojou masou sleduje pohyb rúk a je úplne pod kontrolou. I jemným ťahom ruky dokážete stroj naviesť na správne miesto tak, aby ste pri brúsení pokryli rovnomerne celú plochu.

Všetko sa však zmení na paneloch, schodoch a podlahách, kde sa žiada jemnejšia a citlivejšia práca. Razom zbadáte, že brúska za sebou zachováva nerovnomernú stopu. I s prázdnym zberným vrecúškom je ťažisko mimo os brúsneho pásu. Ľavá strana sa pod nerovnováhou norí do dreva hlbšie ako pravá a čím dlhšie brúsite, tým viac vás opúšťa zmysel pre kompenzácie rukou.

Musíte v pohybe tisnúť brúsku na pravú stranu, aby ste zlú polohu ťažiska vyrovnali. Určite by sme si tento model nevybrali na plošné brúsenie. Na brúsnej doske vidno drážky pre osadenie stabilizačného rámu, v sortimente príslušenstva sme ho však nenašli.

Na brúsenie lamiel do šírky 120-160 milimetrov je fajn, všade kde sa žiada súvislá plocha v rovine, brúska s veľkou pravdepodobnosťou nenaplní to, čo od nej očakávate. Akoby ju výrobca predurčil pre opracovávanie kovov a nie dreva.

Keď sa chyby hromadia

Postupne sa nám pri opracovávaní dreva začali ukazovať ďalšie detaily, ktoré sa týkajú brúsnej sústavy. Čosi tu neladí a konštruktéri by sa mali naozaj kriticky pozrieť na budúcnosť tohto modelu, ak má ustáť tlak ostatných strojov na trhu.

Pod chvíľou nás hnevá nespoľahlivá trakcia pásu pri pohybe brúsky zo strany na stranu. Nech skúšame čokoľvek, nič nezabráni tomu aby brúsny pás pri bočnom ťahu neustúpil i 12 milimetrov zo svojej ideálnej dráhy. Zaskočí vás to pri brúsení panelov ale aj vtedy ak sa rozhodnete upevniť brúsku bokom k ploche stola, aby ste si spravili malé improvizované pracovisko. Pás do pár minút do stola vyderie drážku, hoci by mal od neho odstupovať približne 5 milimetrov.

Veľmi rýchlo sme sa prepracovali aj k problémom s chladením brusiva. Zvoľte hrubšiu zrnitosť brúsneho papiera na strapaté stavebné rezivo z píly, dajte k tomu plné otáčky motora a do desiatich minút sa brúsny pás od prehriatia rozlepí. K dispozícii sme mali iba brúsne pásy firmy Makita, značkové brusivo Hitachi je mimo nášho dosahu.

Riešením je tlmiť pri problémových kombináciách otáčky, hoci by to znamenalo o kúsok pomalšie tempo. V krátkom čase sme sa s tým vysporiadali, rozlepené pásy sú pre nás minulosťou. Doposiaľ sme sa však nestretli so žiadnou brúskou, ktorá by žiadala kontrolu nad otáčkami z tohto dôvodu.

Prehrievanie však zamrzí vedy, ak treba zbrúsiť z masívu staré nátery. Pás sa zahrieva mimoriadne rýchlo, nátery sa topia skôr ako ich brúsne zrno odstráni z podkladu. Bočný pohľad na brúsku a jeho platňu prezradí mnoho. Chýba tu grafitová podložka, korková izolácia, kovová prítlačná kovová plocha má plný kontakt namiesto voštiny, a aj zadný rádius úbehu brusiva z prítlačnej dosky je priveľký.

V krátkosti povedané, vznikne veľa tepla, ktorým sa nabije celý brúsny rám. Chýba tu stratégia na znižovanie trenia a tlmenie prestupu tepla, ktorá je typickou súčasťou veľkých brúsok. Akoby ktosi zväčšil model s 80 milimetrovou šírkou a 500-wattovým motorom bez toho, aby upravil jeho konštrukciu.

Údržba do pohody

Čistenie a údržba brúsky sa v ničom nelíšia od štandardu. Vezmete do ruky ofukovaciu pištoľ, vyženiete prach z každého zázemia a po každej práci vyzerá brúska takmer ako nová. Ak hľadáme známky opotrebovania, sú to iba konkrétne body kovového šasi, ktoré sa dostávajú do kontaktu s materiálom alebo brusivom.

Bezproblémová je aj výmena brúsnych pásov. Páka napínacieho mechanizmu je pevná a mocná, nie je šanca že by sa unavila alebo zlyhala pri remeselníckom používaní brúsky v každodennej prevádzke.

Hitachi SB 10V2 (205,00€) je pevná, robustná a výkonná pásová brúska, s ktorou možno urobiť kus hrubej práce pri montážnych prácach. Ak vás však čakajú renovácie, jemné prebrusy a odstraňovanie starých náterov, veľmi rýchlo sa vám prejavia jej neduhy a nedostatky. Má vyosené ťažisko, prehrieva brusivo a ak príde na prašnosť, nie je na tom priveľmi dobre. Nie je to model, ktorý by nás presvedčil o svojom vyladení hodnom značky Hitachi.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár