Je to prerod, pri ktorom by ste očakávali náročnú prácu skúseného stolára. Ak si však uvedomíte, že pri zrode tejto špalety stoja iba štandardné lišty zo sériovej výroby, vystačíte si iba s pokosovou pílou a pneumatickou klincovačkou.

Sme v obyčajnom záhradnom domčeku. Postavili sme mu na zemných skrutkách platformu, poskladali sme ho z dielcov, dali mu strechu, zateplili ho, spravili elektroinštaláciu a teraz prišiel čas i na lištovanie okna a dverí.

Nechceme, aby to bol iba obyčajný prístrešok na fúriky. Má získať podobu záhradného pavilónu, ktorý nie je o nič horší ako salón rodinného domu. Ak boli doposiaľ nahrubo lemované stavebné otvory iba provizóriom, odteraz sa všetko  mení.

Dvere sme upravili tak, aby fungovali podľa riešenia výrobcu, okno sme opílili a osadili napevno. Zo začiatku vonkajším lištovaním a pomocnými latkami vo vnútri, dnes to dokončíme.

DSC_6859

Nákupný zoznam nie je dlhý

Vtisnúť špaletám pekný vzhľad nevyžaduje ani bádanie, ani improvizáciu. Stačí sa zahľadieť na ktorúkoľvek zemiansku kúriu a riešenie máte pred očami. Hlavné lemy vyrobíme zo škárovky 18×100. Umožní špalete predstúpiť pred stenu a dá jej potrebnú hĺbku.

Korunku poskladáme z dvoch rozširujúcich lemov a reliéfnej lišty. Na vrch sa pritrafí lišta 5×50, na spodok nám vychádza 33×8, ktorú si narežeme zo štandardnej 45×8. Celé to dozdobíme rohovým reliéfom P3030.

DSC_7053

Kým dvere takýmto spôsobom odbavíme celé, k oknu budeme potrebovať ešte predsunúť kúsok parapetu. Práve preň nám bud pasovať lišta 45×8 vo svojom obyčajnom vyhotovení. Takže pre okno a dvere potrebujeme po štyri metre z každej položky.

Všetky nájdete v ponuke firmy Spálenský, v e-shope www.profilisty.sk

Na začiatok dvojica stĺpikov

Vrstvené okenné špalety ktoré v stavebnici vznikli vrstvu po vrstve pri zatepľovaní nikdy nebudú dokonalé a tak milimeter dva kdesi nabehnú. Azda aj preto začíname zo stĺpikmi zo škárovky, ktoré meriame k presným rozmerom ústia stavebného otvoru. Na okne sa líšime o milimeter, na dverách neskôr o dva.

DSC_6894

Zakrátiť na pokoske s vložkou pre spresnenie rezov, potom ukotviť pneumatickou klincovačkou a polotovar je na svete. S kalibrom G15 a klinčekmi s dĺžkou 48 milimetrov to drží v tatranci spoľahlivo.

Preklad ktorý bude nad stĺpikmi zameriavame rovnakým spôsobom. Obkreslíme rysky, aby nám sadol. Nie je to však nutné, drobná odchýlka by pre umné riešenie lištovania vizuálne zanikla. Aspoň však vieme, že nám to sedí.

DSC_6914

Korunka je ako skladačka

Existujú lišty z ktorých by sa korunka dala spraviť na jeden krát, ale takto zložené to vyjde vždy lacnejšie. A aj remeselne je to menej náročné na spracovanie. Navrch príde hlavička. Je z lišty narezená tak, aby po stranách pretŕčala práve toľko, koľko bude pri zrovnaní predsadená pred čelo rámu.

Pomáhame si ryskami a dávame pri reze veľký pozor na to, aby sa z tenkého materiálu nič nevyštiepilo. Chybičku by sme museli ukrývať alebo riešiť nejakým nepríjemným postupom, takže opora v reze pod lištou i za ňou je kľúčová.

DSC_6943

Fixujeme klinčekmi kalibru G18 s dĺžkou 25 milimetrov, čo je tak akurát. Vzniká nám dekoratívny odskok, ku ktorému potrebujeme zjemnenie. Práve to dosiahneme reliéfnou rohovou lištou.

Ak ste nikdy nepílili pod uhlom, vyskúšajte si to najprv na nejakom malom prototype. Hoci na píle nastavíte 45-stupňový uhol, sú štyri rôzne spôsoby rezu, z ktorých iba jeden je správny. I tu primeriavame a kreslíme rysky, aby nám čielko lišty sadlo.

DSC_6953

Potrebujeme zabočiť za roh, aby sme to mali kompletné. To sa robí prírezom s doplnkovým uhlom, ktorý je potom zarezaný na správnu dĺžku. Ja to robím vždy tak, že na niektorom odrezku lišty najprv pod uhlom zapílim oba konce a potom ich v správnej dĺžke odrežem.

Tentokrát však už treba jemnejšiu klincovačku, takže ideme na kaliber G21. Výsledok vyzerá dobre.

DSC_6973

Korunka sadne ako uliata

Korunka krásy by príliš hladko prechádzala do obruby a navyše by bolo vidno každý drobný nedostatok napojenia. Nielen dnes, ale aj po čase keď drevo bude pracovať a čosi sa posunie. Dávame pätičku, ktorá je akýmsi oddeľovacím prúžkom.

DSC_7002

Pôvodnú lištu s prierezom 50×5 sme zúžili, pretože sa nám zdala byť priširoká. Pri 33 milimetroch sme dosiahli bočný presah po 1,5 centimetri, ktorý vyzeral asi najlepšie. Toto je už iba rovnaká rutina ako pri hlavičke – len na spodnej strane a v menšom meradle.

DSC_7003

Ak teraz hotovú zostavu upevníme na stenu, je to bez chybičky. Pri dverách to znamená koniec práce, pri okne nám však zostáva jedna povinnosť navyše.

Malá parapeta oknu svedčí

Uzavrieť okno spodným lemom zo škárovky by určite stačilo. Jemná parapeta však dodá obloku slušivý akcent, ktorý by bolo škoda preskočiť. Bežne sa vyreže doska, ktorá sa uloží s presahom až po samotné okno. My však ideme do jednoduchšieho riešenia, vyrobíme iba časť predsadenú pred stenou.

DSC_7014

Tá je z lišty 50×5, ktorú so symetrickým presahom upevníme na zakrátenú škárovku a šup s tým na stenu. Máte pocit, že ste to už kdesi videli? Možno na nejednej budove úradu, dokonca aj ako štukatérinu na fasáde. I preto je to harmonické, nič sme nesilili.

Drobné dokončenia

Zvyšok už závisí na konkrétnej situácii. Možno bude treba strhnúť ostré hrany, možno pretmeliť spoje vo vnútri ostenia, inde zasa napustiť biocídom, primerom a potom natrieť farbou. To nechávame na každého, nech si to porieši po svojom. My máme prvú čiastku lištovania hotovú – okno a dvere sú hotové.

DSC_7051

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

    • Okno, ktoré je osadené na tomto domčeku je fixné. Sú tam dvojkrídlové dvere, takže nie je potrebné aby sa otváralo.

      Riešenie je však jednoduché. Stačí orezať okno tak, aby sa do otvoru vmestilo aj so stĺpikom, ktorý bude vedľa neho s pántami. Tak otváravé bude, ale iba do 90-stupňového uhla.

      Pôvodne som zamýšľal že to spravím takto aby som ukázal riešenie, ale nakoniec som ho otváravé nerobil. Zdalo sa mi to byť zbytočné.

  1. A este by ma zaujimala aspon orientacne celkova cena materialu pouziteho na domcek. Vratane zakladne, domceka samotneho, strechy, zateplenia, elektroinstalacie. Dakujem.

Pridaj komentár